A káposztaleves-kúrán túl

Számomra elég érthetetlen, hogy a káposztaleves-diéta évtizedek óta a tartja magát a fogyókúrás őrületek sorában. Lássuk, mi lehet a titka?

A káposztaleves-kúra évtizedek óta tartja magát a „Hogyan fogyjunk 2 hét alatt 20 kilót?” típusú diéták palettáján. A „csodaleves” titka a káposztafélék közös családi vonásában keresendő, hiszen egyik fő jellemzőjük az alacsony energiatartalom. Ezt olyannyira komolyan vehetjük, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk mindegyikőjüket - akár fogyókúra idején is. Persze ha Márton-napi libánkhoz féltégelynyi libazsíron pároljuk a lila káposztát, akkor már kevésbé érvényesülnek a káposzta kedvező tulajdonságai.

A káposztafélék másik jó tulajdonsága a magas rosttartalmuk, aminek köszönhetően meglehetősen laktatóak is. Ha jobban belegondolunk, ennél jobb tulajdonságokkal rendelkező fogyókúrás alapanyagokat kívánni sem tudnánk!

A szuperzöldség család tagjai

  • fejes káposzta: nemcsak frissen, de savanyított formában is rendelkezésünkre áll, méghozzá egész télen. Amikor már nincs szabadföldi paprika, paradicsom és uborka, fogyasszuk (meleg)szendvicseink mellé!
  • lilakáposzta: a párolt káposztán túl üde színfoltként hat zöldsalátákban, zöldséges-húsos ragukban.
  • brokkoli: kétségtelenül ő a legmenőbb káposztaféle, készíthetünk belőle – persze alacsony zsírtartalmú tejszínnel - krémlevest, főzhetjük gőzben, rakhatjuk hússal, gombával.
  • kelkáposzta: egész biztosan nagyobb népszerűségre tesz szert, ha a túl tudunk lépni a menzai kelkáposzta főzeléken, és más formában is szerepeltetjük a családi étlapon. Mindenképp vonzóbb fogás a Frankfurti leves –vagy a rakott kel – darált csirkemellből.
  • karfiol: a klasszikusabb ételek kedvelőinek jöhet a lengyeles karfiol, a kísérletezőbb kedvűek pedig egy kis egzotikus fűszerezéssel csodás köret süthetnek ki belőle!
  • karalábé: töltött változatokban talán kevésbé riasztó, mint önálló karalábélevesként vagy főzelékként. Haladóknak érdemes kipróbálni nyersen is, magában valódi ropogtatnivaló uzsonnára, de salátákban is megtalálja a helyét.
  • kelbimbó: lilahagymával párosítva még a férfiak szívét is meghódítja.
  • kínai kel: használhatjuk kelkáposzta helyett vagy saláták részeként.

Ez mind szuper, de baráti vacsin azért nem készítem el!

Gyakori, hogy a káposztafélék puffadásos panaszokat okoznak, ezért nem fogyasztjuk őket.Ebben az esetben érdemes a család legszelídebb tagjával, a brokkolival vagy a zsenge karalábéval próbálkozni. A kelkáposzta puffasztó hatását pedig jelentősen mérsékelni tudjuk, ha kivágjuk levelének vastagabb ereit. (Ha szeretnéd tudni, mennyire puffasztó lehet egy káposzta-étel, próbáld ki Puffadás-kalkulátorunkat!)

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy bevédjük a káposztaleves-kúrát, hiszen önmagukban ezek a zöldségek sem tartalmaznak minden, a szervezetünk számára szükséges tápanyagot. Azt viszont őszintén ajánljuk, hogy a káposzta-család tagjait rendszeresen szerepeltessük az étlapunkon, akár fogyni szeretnénk, akár csak egészségesen étkezni!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.