A káposztaleves-kúrán túl

Számomra elég érthetetlen, hogy a káposztaleves-diéta évtizedek óta a tartja magát a fogyókúrás őrületek sorában. Lássuk, mi lehet a titka?

A káposztaleves-kúra évtizedek óta tartja magát a „Hogyan fogyjunk 2 hét alatt 20 kilót?” típusú diéták palettáján. A „csodaleves” titka a káposztafélék közös családi vonásában keresendő, hiszen egyik fő jellemzőjük az alacsony energiatartalom. Ezt olyannyira komolyan vehetjük, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk mindegyikőjüket - akár fogyókúra idején is. Persze ha Márton-napi libánkhoz féltégelynyi libazsíron pároljuk a lila káposztát, akkor már kevésbé érvényesülnek a káposzta kedvező tulajdonságai.

A káposztafélék másik jó tulajdonsága a magas rosttartalmuk, aminek köszönhetően meglehetősen laktatóak is. Ha jobban belegondolunk, ennél jobb tulajdonságokkal rendelkező fogyókúrás alapanyagokat kívánni sem tudnánk!

A szuperzöldség család tagjai

  • fejes káposzta: nemcsak frissen, de savanyított formában is rendelkezésünkre áll, méghozzá egész télen. Amikor már nincs szabadföldi paprika, paradicsom és uborka, fogyasszuk (meleg)szendvicseink mellé!
  • lilakáposzta: a párolt káposztán túl üde színfoltként hat zöldsalátákban, zöldséges-húsos ragukban.
  • brokkoli: kétségtelenül ő a legmenőbb káposztaféle, készíthetünk belőle – persze alacsony zsírtartalmú tejszínnel - krémlevest, főzhetjük gőzben, rakhatjuk hússal, gombával.
  • kelkáposzta: egész biztosan nagyobb népszerűségre tesz szert, ha a túl tudunk lépni a menzai kelkáposzta főzeléken, és más formában is szerepeltetjük a családi étlapon. Mindenképp vonzóbb fogás a Frankfurti leves –vagy a rakott kel – darált csirkemellből.
  • karfiol: a klasszikusabb ételek kedvelőinek jöhet a lengyeles karfiol, a kísérletezőbb kedvűek pedig egy kis egzotikus fűszerezéssel csodás köret süthetnek ki belőle!
  • karalábé: töltött változatokban talán kevésbé riasztó, mint önálló karalábélevesként vagy főzelékként. Haladóknak érdemes kipróbálni nyersen is, magában valódi ropogtatnivaló uzsonnára, de salátákban is megtalálja a helyét.
  • kelbimbó: lilahagymával párosítva még a férfiak szívét is meghódítja.
  • kínai kel: használhatjuk kelkáposzta helyett vagy saláták részeként.

Ez mind szuper, de baráti vacsin azért nem készítem el!

Gyakori, hogy a káposztafélék puffadásos panaszokat okoznak, ezért nem fogyasztjuk őket.Ebben az esetben érdemes a család legszelídebb tagjával, a brokkolival vagy a zsenge karalábéval próbálkozni. A kelkáposzta puffasztó hatását pedig jelentősen mérsékelni tudjuk, ha kivágjuk levelének vastagabb ereit. (Ha szeretnéd tudni, mennyire puffasztó lehet egy káposzta-étel, próbáld ki Puffadás-kalkulátorunkat!)

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy bevédjük a káposztaleves-kúrát, hiszen önmagukban ezek a zöldségek sem tartalmaznak minden, a szervezetünk számára szükséges tápanyagot. Azt viszont őszintén ajánljuk, hogy a káposzta-család tagjait rendszeresen szerepeltessük az étlapunkon, akár fogyni szeretnénk, akár csak egészségesen étkezni!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...