Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalóriaégetés karanténban - mutatjuk, melyik mozgásformával mennyit égetsz el

Az elhúzódó karantén idején a tespedés nem vezet semmi jóra. Légy aktív, égesd el a felesleges kalóriákat!

Nem járunk vásárolni, nem járunk dolgozni, nem járunk a barátokkal kirándulni, nem járunk edzőterembe – sokunknak igencsak lecsökkent a napi kalóriafelhasználása. Van, akinek muszáj kutyát sétáltatni, van, akinek a lakóhelye közelében van egy nagyobb park, vagy erdő, ahova el tud menni túrázni. És vannak azok is, akik ebben az időszakban is meg tudták tartani a mindennapok részeként a rendszeres mozgást – jelentsen ez akár egy idegszálkisimító jógaórát vagy egy stresszüző kardióizzasztást.

Nézzük, egy órán keresztül végzett különféle fizikai aktivitással hány kalóriát tudunk elégetni!*

  • Kezdjük „kedvenc” házimunkánkkal: hatvan percnyi vasalás ~85 kcal – kb. annyi, mint egy adag ebből az egyszerű zöldséglevesből. Nem valami sok, ugye?
  • Takarításmániásoknak jó hír, hogy porszívózással kétszer ennyi energiát (~160 kcal) is felhasználhatunk, ami azt jelenti, hogy akár dupla adaggal is megehetünk a fenti zöldséglevesből. De ha ennél változatosabb étrendre vágyunk, akkor készítsük el vacsorára ezt a finom csirkesalátát!
  • Kis kedvencünket naponta többször is levisszük sétálni? Bár nem egy erős kardiótúra, azért jobb, mint a kanapén ücsörgés. Egy órányi kutyasétáltatás ~130 kcal – azaz 1 db ebből a csodás cukormentes After Eight muffinból. Meg kell érte dolgozni rendesen!
  • Bringázás – jó hír, hogy ez egy jól skálázható mozgásforma. Egy laza tekerés (sebesség <16 km/h) 195 kalóriát jelent, míg, ha egy kicsit megtolod (20 km/h), esetleg egy-két emelkedő is útba esik, akkor felmehetsz egészen 455 kcal-ig is egy óra alatt. Te döntöd el, hogy ezt a csirkesalit eszed-e aztán, vagy inkább ráhúzol, hogy ez a brassói is beleférjen?
  • Itt a péntek este, és táncolni van kedved? Kitűnő ötlet! Akár diszkóra, akár klasszikus táncra vágysz, 230 kalóriával számolhatsz. Ez kb. 2 pohár (~3 dl) pezsgő kalóriaértéke – azért tarts mértéket, és igyál mellé mindig vizet is!
  • Ha kicsit keményebbre vennénk a figurát, és van lehetőségünk pl. futni menni, akkor egy órányi lazább kocogással/futással már 400-450 kcal-t is elégethetünk. Ha pedig még erre is rá tudunk húzni, akkor a határ a csillagos ég. Ha korábban nem futottunk, akkor azért első körben ne akarjunk világrekordokat döntögetni, már a tempós sétálással is 2-300 kalóriára fel tudjuk pörgetni az energiafelhasználásunkat.
  • Hasonlóan eredményes lehet egy jó 4-500 kalóriás köredzés – kardió és saját testsúlyos vagy súlyzós elemekkel. Itt se a legdurvább online edzésekkel kezdj, ha nincs gyakorlatod, de rendszeres edzésekkel nagyon klasszul lehet fejlődni!
  • Ha pedig épp pihenőnapot tartunk, akkor sem kell lustálkodni, egy órányi jógával, stretchinggel is felhasználhatunk 100 extra kalóriát. Ami nem tűnik soknak, de, ha valakinek ez számít, akkor legalább a latténkat kompenzáltuk.

Ne lustulj el a karantén alatt, figyelj oda, hogy mozogj rendszeresen, testednek, és lelkednek is jót tesz, hidd el! Nincs kötelezően követendő irány, találd meg azt a mozgásformát, amit szívesen végzel rendszeresen. Találd meg benne az örömöt!

* A kalkuláció alapjaként egy 65 kg-s fiktív személyt vettünk alapul, a számításokhoz a calorielab.com-ot használtuk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!