Jeges csodák a mélyhűtőből

Tanácstalan vagy, melyik hűsítővel kényeztesd magad a kánikulában és hogyan készítsd el? Nem baj, ha nincs fagyigéped. Jeges tippek jönnek és egy ráadás: házi tölcsérkészítés.

Fagyigép birtokában kétségkívül könnyebb dolgunk van és az eredmény is kellemesebb, ám gép nélkül sem lehetetlen a házi fagyi előállítása, ráadásul több jéghideg nyalánksághoz egyáltalán nincs szükség a masinára.

Annyiféle finomság kerülhet elő a fagyasztónkból, hogy győzzünk eligazodni. Segítünk és tippeket is adunk elkészítésükhöz.

Fagyi

Általában tojással, tejjel, tejszínnel készül, főzött alapból, de vannak egyszerű, kevert változatai.

  • Minél zsírosabb tejterméket használunk hozzá, annál krémesebb lesz. (Semmiképp se zsírszegény tejjel készítsük, mert azzal a fagyi inkább jeges lesz mint krémes.)
  • Gyümölcsfagyi készítésekor a bogyós gyümölcsöket mindig passzírozzuk át, hogy ne kerüljenek magok a krémbe.
  • A cukros tojássárgáját és a felforrósított tejes részt nagyon óvatosan, több lépésben, hőkiegyenlítéssel keverjük össze, nehogy összekapja a tojást.

  • Ha alkohollal bolondítjuk meg a fagyit, ügyeljünk a szesz mennyiségére, mert ha túl sokat adunk hozzá, nem tud kifagyni rendesen a krém. (1 l fagyihoz maximum 1 ek alkoholt keverjünk.)
  • A kész krémet mindig egy fagyálló és fedhető tálba töltsük.
  • Fagyigép híján marad a keverés: a mélyhűtőbe tesszük a fagyialapot, és 20–30 percenként alaposan átkeverjük. 4–5 órán át folytatjuk a 25 percenkénti keverést, vagy amíg elérjük a kívánt állagot.
  • Tálalás előtt 10–15 perccel érdemes kivenni a házi fagyit a mélyhűtőből.
  • Meleg vízbe mártott fagyis kanállal könnyebben és szebben adagolhatjuk a gombócokat.
  • Ha véletlenül megfeledkezünk a fagyiról, kint hagyjuk a pulton, és megolvad teljesen, TILOS újra fagyasztani!

Sorbet

Többnyire gyümölcspüré vagy gyümölcslé alapú és cukorsziruppal készül. Tejmentes.

  • Készítésekor a víz–cukor arányra ügyeljünk, ha túl kevés a cukor, gyorsan és kőkeményre fagy, ha pedig túl sok, nem fagy meg rendesen, és lágy lesz a sorbet.
  • A fagyihoz hasonlóan, ezt is kb. 20–30 percenként keverjük át.

Van, aki jegesen szereti >>

Granita

Vagy más néven jégkása. Legtöbbször gyümölcsalapú, állagra jóval szemcsésebb, mint a sorbet.

  • Lapos fagyálló tálban készítsük. Időnként keverjük át villával.
  • Tálalás előtt alaposan törjük össze villa segítségével, hogy jó kásás állagú legyen.

Parfé és semifreddo

A parfé felvert tejszínhabbal készül, általában gyümölcspüré hozzáadásával. Formára fagyasztott, szeletelve tálalt. A semifreddo annyi különbséget mutat a parféhoz képest, hogy ebbe tojás is kerül.

  • A semifreddo krémalapját készíthetjük gőz felett, de hőkezelés, főzés nélkül is.
  • Klasszikusan őzgerinc- vagy kenyérsütőformában fagyasszuk, de bátran tölthetjük a krémet különféle szilikon sütőformákba is (kuglóf, koszorú stb.).
  • Bármilyen formát is választunk, mindig béleljük ki folpackkal, mielőtt beletöltjük a krémet, így tálaláskor könnyedén kiboríthatjuk belőle, illetve vissza is tudjuk tenni, ha marad.

Fagyit a briósba! >>

Frogurt

Vagyis fagyasztott joghurt (frozen yogurt). Gyümölcspürével elkevert joghurt, édesítve és fagyasztva. A fagyihoz hasonlóan keverést igényel.

Így készül a házi tölcsér

Következzen végül az ígért ráadás, mert a házi fagyi mellé házi tölcsér dukál! Kövesd Gabys szakácsunk útmutatását, hogy te is saját készítésű tölcsérben kínálhasd a hűsítő gombócokat. (Bár az alábbi receptben Gabys éppen téli fagyit alkotott, ne zavarjon meg senkit, most a tölcsérekre koncentrálunk.)

Még több fagyireceptért ide kattints! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!