Jeges csodák a mélyhűtőből

Tanácstalan vagy, melyik hűsítővel kényeztesd magad a kánikulában és hogyan készítsd el? Nem baj, ha nincs fagyigéped. Jeges tippek jönnek és egy ráadás: házi tölcsérkészítés.

Fagyigép birtokában kétségkívül könnyebb dolgunk van és az eredmény is kellemesebb, ám gép nélkül sem lehetetlen a házi fagyi előállítása, ráadásul több jéghideg nyalánksághoz egyáltalán nincs szükség a masinára.

Annyiféle finomság kerülhet elő a fagyasztónkból, hogy győzzünk eligazodni. Segítünk és tippeket is adunk elkészítésükhöz.

Fagyi

Általában tojással, tejjel, tejszínnel készül, főzött alapból, de vannak egyszerű, kevert változatai.

  • Minél zsírosabb tejterméket használunk hozzá, annál krémesebb lesz. (Semmiképp se zsírszegény tejjel készítsük, mert azzal a fagyi inkább jeges lesz mint krémes.)
  • Gyümölcsfagyi készítésekor a bogyós gyümölcsöket mindig passzírozzuk át, hogy ne kerüljenek magok a krémbe.
  • A cukros tojássárgáját és a felforrósított tejes részt nagyon óvatosan, több lépésben, hőkiegyenlítéssel keverjük össze, nehogy összekapja a tojást.

  • Ha alkohollal bolondítjuk meg a fagyit, ügyeljünk a szesz mennyiségére, mert ha túl sokat adunk hozzá, nem tud kifagyni rendesen a krém. (1 l fagyihoz maximum 1 ek alkoholt keverjünk.)
  • A kész krémet mindig egy fagyálló és fedhető tálba töltsük.
  • Fagyigép híján marad a keverés: a mélyhűtőbe tesszük a fagyialapot, és 20–30 percenként alaposan átkeverjük. 4–5 órán át folytatjuk a 25 percenkénti keverést, vagy amíg elérjük a kívánt állagot.
  • Tálalás előtt 10–15 perccel érdemes kivenni a házi fagyit a mélyhűtőből.
  • Meleg vízbe mártott fagyis kanállal könnyebben és szebben adagolhatjuk a gombócokat.
  • Ha véletlenül megfeledkezünk a fagyiról, kint hagyjuk a pulton, és megolvad teljesen, TILOS újra fagyasztani!

Sorbet

Többnyire gyümölcspüré vagy gyümölcslé alapú és cukorsziruppal készül. Tejmentes.

  • Készítésekor a víz–cukor arányra ügyeljünk, ha túl kevés a cukor, gyorsan és kőkeményre fagy, ha pedig túl sok, nem fagy meg rendesen, és lágy lesz a sorbet.
  • A fagyihoz hasonlóan, ezt is kb. 20–30 percenként keverjük át.

Van, aki jegesen szereti >>

Granita

Vagy más néven jégkása. Legtöbbször gyümölcsalapú, állagra jóval szemcsésebb, mint a sorbet.

  • Lapos fagyálló tálban készítsük. Időnként keverjük át villával.
  • Tálalás előtt alaposan törjük össze villa segítségével, hogy jó kásás állagú legyen.

Parfé és semifreddo

A parfé felvert tejszínhabbal készül, általában gyümölcspüré hozzáadásával. Formára fagyasztott, szeletelve tálalt. A semifreddo annyi különbséget mutat a parféhoz képest, hogy ebbe tojás is kerül.

  • A semifreddo krémalapját készíthetjük gőz felett, de hőkezelés, főzés nélkül is.
  • Klasszikusan őzgerinc- vagy kenyérsütőformában fagyasszuk, de bátran tölthetjük a krémet különféle szilikon sütőformákba is (kuglóf, koszorú stb.).
  • Bármilyen formát is választunk, mindig béleljük ki folpackkal, mielőtt beletöltjük a krémet, így tálaláskor könnyedén kiboríthatjuk belőle, illetve vissza is tudjuk tenni, ha marad.

Fagyit a briósba! >>

Frogurt

Vagyis fagyasztott joghurt (frozen yogurt). Gyümölcspürével elkevert joghurt, édesítve és fagyasztva. A fagyihoz hasonlóan keverést igényel.

Így készül a házi tölcsér

Következzen végül az ígért ráadás, mert a házi fagyi mellé házi tölcsér dukál! Kövesd Gabys szakácsunk útmutatását, hogy te is saját készítésű tölcsérben kínálhasd a hűsítő gombócokat. (Bár az alábbi receptben Gabys éppen téli fagyit alkotott, ne zavarjon meg senkit, most a tölcsérekre koncentrálunk.)

Még több fagyireceptért ide kattints! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...