5 japán savanyúság, ami ugyanolyan finom, mint a kovászos uborka

Gyakran mondják, hogy a japán étkezés három alapvető ételre épül: rizsre, levesre és savanyúságra. Talán nem túl nagy meglepetés, hogy a rizs kulcsfontosságú eleme a hagyományos japán konyhának. A leves – legyen az például miso – pedig biztosítja az elengedhetetlen umami ízt. Ezzel szemben a fanyar, pikáns és színpompás japán savanyúságok már kevésbé ismertek, miközben nem lehet teljes nélkülük egy klasszikus japán étkezés. Most csokorba szedtük neked a legfontosabbakat!

A vitaminokban, rostokban és probiotikumokban gazdag japán savanyúságok – összefoglaló néven tsukemono – könnyen észrevétlenül maradhatnak a legnépszerűbb japán fogások mellett, mégis joggal érdemelték ki helyüket a japán gasztronómia sarokköveként, mivel nagyon fontos célt szolgálnak. A hagyományos japán étkezésnek ugyanis sokféle színt, ízt és főzési módot kell tartalmaznia, miközben figyelembe kell vennie az érzékszervi és esztétikai szempontokat is.

A tsukemonok segítenek megteremteni ezt a harmóniát. Többek között tisztítják a szájpadlást, és enyhe pikánsságot biztosítanak, hogy ellensúlyozzák az umamiban gazdag ételek ízvilágát. Ezenfelül különféle színpompás árnyalatban kaphatók, így segítenek teljesíteni azt az általános szabályt, hogy egy étkezésnek öt színt kell tartalmaznia: fekete, piros, zöld, fehér és sárga.

Sosem hiányozhatnak a népszerű japán fogások mellől

Annak érdekében, hogy könnyebben eligazodhass a jövőbeni utazásaid/étteremben vacsorázásaid során, most összegyűjtöttünk neked néhány tsukemono fajtát, amikkel gyakran találkozhatsz az éttermekben. Bár ez a lista alig reprezentálja a Japánban megtalálható savanyúságok teljes skáláját – számtalan fajta és regionális specialitás létezik –, valószínűleg sok ismert japán étel mellé tálalva találkozol majd ezekkel a savanyúságokkal.

Nézd meg a galériában, mely japán savanyúságokat érdemes kipróbálnod

Még több japán különlegességről olvashatsz itt:

5 ízletes japán teafajta, hogy ne csak a matchát ismerd

Már biztosan hallottál arról, hogy Japánban kiváló minőségű zöld teákat állítanak elő. Nem véletlen, hiszen gyártásuk is az irigylésre méltó japán precizitást tükrözi. Bár bizonyos esetekben igen megosztóak lehetnek a japán teák, mivel egyesek szerint algához vagy leveles zöldekhez hasonló az ízük. Szerintünk ez nem igaz, csupán arról van szó, hogy a friss, összetett ízű, japán teák egy teljesen más kategóriát képviselnek. Ismerd meg őket ebből a cikkből!

Dimashky-Korompai Tímea

Forrásaink voltak.


Még több érdekes cikk, ami segít majd a főzésben:

Címlapról ajánljuk

3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Lakos Benedek

További cikkek