Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a SÁRGADINNYE: hoztunk 6 érvet, miért egyél belőle jó sokat, receptekkel!

Július van, megállíthatatlan a nyár, a piacokat kezdik ellepni a dinnyék is. Ha a sárga a kedvenced, örülni fogsz, hogy igaziból nemcsak finom, de tápanyaggal is tele van!

Bár a görögdinnye közkedveltebb dinnyefélének mondható kishazánkban, a sárgadinnyéért is rengetegen rajongunk, és valljuk be, jóval kifinomultabb, érdekesebb, intenzívebb íze van, mint piros társának. Arról nem is beszélve, mennyivel könnyebb kezelni kis mérete miatt.

Ha érdekel, milyen jóféle tápanyagok rejtőznek benne, figyelj!

1. Ásványi anyagokban gazdag

Sok benne a kálium, melynek szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Edzés után különösen ajánlott a fogyasztása – írja a 24.hu.

2. Tele van karotinnal és C-vitaminnal

A karotin az A-vitamin elővitaminja, és a szem egészségéért felelős, illetve a bőr kiszáradásának elkerülése miatt is érdemes odafigyelni rá. Az A-vitamin nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem több hasonló biológiai hatású anyagot (pl.: béta-, gamma karotin). Az A-vitamin (Retinol) csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg egyik elővitaminja, a béta karotin különböző növényi forrásokból (pl.: sárgarépa, spenót, sárgadinnye) kerülhet a szervezetünkbe.

Szerencsére a dinnyében C-vitaminból is van bőven, ami nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez.

3. Jó a bőrnek

Ehhez szintén a benne levő A- és C-vitaminnak van köze, mivel ezek hozzájárulnak a fényvédelemhez, óvják a bőrt az UV-sugárzás és a kék fény összes károsító hatásától. A sárgadinnye külsőleg hidratál is, krémekben is használják. Az A-vitamin erős antioxidáns, szabadgyökmegkötő és ránctalanító is.

4. Rengeteg benne a víz

A sárga- és görögdinnye nagy százaléka víz, rendszeres fogyasztásukkal támogathatjuk a szervezet folyadékszükségletét is. A megfelelő hidratáltsággal elkerülhetjük a kiszáradást, a bőr öregedését, de fontos a vese, az emésztés működéséhez, illetve például a székrekedés vagy a fejfájás ellen is.

Tudtad?

Rengeteg típusú sárgadinnye van szín-, héj- és ízbeli eltérésekkel, húsa lehet zöld vagy sárga. Vásárláskor válasszunk egyértelműen illatos, nem sérült, és nem puha dinnyét!

5. Kevés benne a kalória

Kalóriatartalma, de zsír- és koleszterintartalma is elenyésző, szóval nem oly' bűnös élvezet, annak ellenére, hogy finom édes!

6. Sok benne a rost

A rostbevitel a megfelelő emésztés egyik alappillére, viszont nem elhanyagolható, hogy a rostbevitelnek hála a teltségérzetünk is tovább fennáll majd, így ritkábban leszünk éhesek. 

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!