Itt a SÁRGADINNYE: hoztunk 6 érvet, miért egyél belőle jó sokat, receptekkel!

Július van, megállíthatatlan a nyár, a piacokat kezdik ellepni a dinnyék is. Ha a sárga a kedvenced, örülni fogsz, hogy igaziból nemcsak finom, de tápanyaggal is tele van!

Bár a görögdinnye közkedveltebb dinnyefélének mondható kishazánkban, a sárgadinnyéért is rengetegen rajongunk, és valljuk be, jóval kifinomultabb, érdekesebb, intenzívebb íze van, mint piros társának. Arról nem is beszélve, mennyivel könnyebb kezelni kis mérete miatt.

Ha érdekel, milyen jóféle tápanyagok rejtőznek benne, figyelj!

1. Ásványi anyagokban gazdag

Sok benne akálium,melynek szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Edzés után különösen ajánlott a fogyasztása - írja a 24.hu.

2. Tele van karotinnalés C-vitaminnal

A karotin az A-vitamin elővitaminja, és a szem egészségéért felelős, illetve a bőr kiszáradásának elkerülése miatt is érdemes odafigyelni rá. Az A-vitamin nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem több hasonló biológiai hatású anyagot (pl.: béta-, gamma karotin). Az A-vitamin (Retinol) csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg egyik elővitaminja, a béta karotin különböző növényi forrásokból (pl.: sárgarépa, spenót, sárgadinnye) kerülhet a szervezetünkbe.

Szerencsére a dinnyében C-vitaminból is van bőven, ami nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez.

3. Jó a bőrnek

Ehhez szintén a benne levő A- és C-vitaminnak van köze, mivel ezek hozzájárulnak a fényvédelemhez, óvják a bőrt az UV-sugárzás és a kék fény összes károsító hatásától. A sárgadinnye külsőleg hidratál is, krémekben is használják. Az A-vitamin erős antioxidáns, szabadgyökmegkötő és ránctalanító is.

4. Rengeteg benne a víz

A sárga- és görögdinnye nagy százaléka víz, rendszeres fogyasztásukkal támogathatjuk a szervezet folyadékszükségletét is. A megfelelő hidratáltsággal elkerülhetjük a kiszáradást, a bőr öregedését, de fontos a vese, az emésztés működéséhez, illetve például a székrekedés vagy a fejfájás ellen is.

Tudtad?

Rengeteg típusú sárgadinnye van szín-, héj- és ízbeli eltérésekkel, húsa lehet zöld vagy sárga. Vásárláskor válasszunk egyértelműen illatos, nem sérült, és nem puha dinnyét!

5. Kevés benne a kalória

Kalóriatartalma, de zsír- és koleszterintartalma is elenyésző, szóval nem oly' bűnös élvezet, annak ellenére, hogy finom édes!

6. Sok benne a rost

A rostbevitel a megfelelő emésztés egyik alappillére, viszont nem elhanyagolható, hogy a rostbevitelnek hála a teltségérzetünk is tovább fennáll majd, így ritkábban leszünk éhesek.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek