Dinnyemag, a legújabb szuperkaja!

Eddig akkurátusan kiköpködted a dinnyemagot, igaz? Hát, rosszul tetted! Úgy néz ki, ez lesz a legújabb szuperkaja!

Én személy szerint nagy rajongója vagyok az olyan "újrahasznosító" megoldásoknak, amikor egy-egy alapanyag lehető legtöbb részét hasznosítjuk, és szeretem, ha egy étel nem vész kárba, hanem más formában, kreatívan újrafelhasználásra kerül.

De amikor megláttam a ~30 dekás kiszerelésű zacskós dinnyemag képét, azért még én is egy félmosolyra húztam a számat.

Pedig igazából van értelme. Hiszen ha a tökmagot megesszük...

Mit ér a dinnyemag?

Mivel a dinnye közeli rokonságban áll a tökkel, magjainak tápértéke is a tökmagéhoz hasonló. Magas növényi fehérje-, relatív alacsony szénhidráttartalom jellemzi, de a lényeg, csakúgy, mint más magvaknál a magas, élettanilag kedvező hatású zsírtartalma: 100 g szárított dinnyemag 28 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Figyelemre méltó folsav-, magnézium-, és növényi vastartalma is. Szórhatjuk salátákba, müzlikeverékekbe, kásákba, ropogtathatjuk magában.

Na persze azért a helyzet nem ilyen egyszerű...

Mindenki, aki kevésbé akkurátusan pilickázza ki a dinnyemagokat a piros húsból, tudja, hogy nem igazán tudjuk ezeket megemészteni. Ennek oka a külső, fekete héj. Szóval ha élvezni szeretnénk a magok kedvező hatásait, akkor először is csíráztatnunk kell őket, majd hámoznunk és szárítanunk.

Szóval mégiscsak érthető az a 30 dekás (csíráztatott-hámozott-szárított) kész kiszerelés. De ha mi magunk vagyunk a türelem megtestesítői, már kisujjból megy a csíráztatás, akkor kalandra fel, és ne dobjuk ki a dinnye magját! Pirítva, sózva a legjobb! (Állítólag.)

Szárított görögdinnyemagok

via food republic

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

Én már gyerek korom óta megeszem a dinnyével együtt a magokat. Ahhoz, hogy a beltartalmához hozzáférjen az emészt?rendszerünk, egyszer?en rá kell harapni a magra és úgy lenyelni.Ezzel már megszakadt a fekete magköpeny véd? funkciója.

Aname

De a dinnyemag nem okozhat nyersen vakbelgyulladast?

Címlapról ajánljuk

További cikkek