Dinnyemag, a legújabb szuperkaja!

Eddig akkurátusan kiköpködted a dinnyemagot, igaz? Hát, rosszul tetted! Úgy néz ki, ez lesz a legújabb szuperkaja!

Én személy szerint nagy rajongója vagyok az olyan "újrahasznosító" megoldásoknak, amikor egy-egy alapanyag lehető legtöbb részét hasznosítjuk, és szeretem, ha egy étel nem vész kárba, hanem más formában, kreatívan újrafelhasználásra kerül.

De amikor megláttam a ~30 dekás kiszerelésű zacskós dinnyemag képét, azért még én is egy félmosolyra húztam a számat.

Pedig igazából van értelme. Hiszen ha a tökmagot megesszük...

Mit ér a dinnyemag?

Mivel a dinnye közeli rokonságban áll a tökkel, magjainak tápértéke is a tökmagéhoz hasonló. Magas növényi fehérje-, relatív alacsony szénhidráttartalom jellemzi, de a lényeg, csakúgy, mint más magvaknál a magas, élettanilag kedvező hatású zsírtartalma: 100 g szárított dinnyemag 28 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Figyelemre méltó folsav-, magnézium-, és növényi vastartalma is. Szórhatjuk salátákba, müzlikeverékekbe, kásákba, ropogtathatjuk magában.

Na persze azért a helyzet nem ilyen egyszerű...

Mindenki, aki kevésbé akkurátusan pilickázza ki a dinnyemagokat a piros húsból, tudja, hogy nem igazán tudjuk ezeket megemészteni. Ennek oka a külső, fekete héj. Szóval ha élvezni szeretnénk a magok kedvező hatásait, akkor először is csíráztatnunk kell őket, majd hámoznunk és szárítanunk.

Szóval mégiscsak érthető az a 30 dekás (csíráztatott-hámozott-szárított) kész kiszerelés. De ha mi magunk vagyunk a türelem megtestesítői, már kisujjból megy a csíráztatás, akkor kalandra fel, és ne dobjuk ki a dinnye magját! Pirítva, sózva a legjobb! (Állítólag.)

Szárított görögdinnyemagok

via food republic

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...