Dinnyemag, a legújabb szuperkaja!

Eddig akkurátusan kiköpködted a dinnyemagot, igaz? Hát, rosszul tetted! Úgy néz ki, ez lesz a legújabb szuperkaja!

Én személy szerint nagy rajongója vagyok az olyan "újrahasznosító" megoldásoknak, amikor egy-egy alapanyag lehető legtöbb részét hasznosítjuk, és szeretem, ha egy étel nem vész kárba, hanem más formában, kreatívan újrafelhasználásra kerül.

De amikor megláttam a ~30 dekás kiszerelésű zacskós dinnyemag képét, azért még én is egy félmosolyra húztam a számat.

Pedig igazából van értelme. Hiszen ha a tökmagot megesszük...

Mit ér a dinnyemag?

Mivel a dinnye közeli rokonságban áll a tökkel, magjainak tápértéke is a tökmagéhoz hasonló. Magas növényi fehérje-, relatív alacsony szénhidráttartalom jellemzi, de a lényeg, csakúgy, mint más magvaknál a magas, élettanilag kedvező hatású zsírtartalma: 100 g szárított dinnyemag 28 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Figyelemre méltó folsav-, magnézium-, és növényi vastartalma is. Szórhatjuk salátákba, müzlikeverékekbe, kásákba, ropogtathatjuk magában.

Na persze azért a helyzet nem ilyen egyszerű...

Mindenki, aki kevésbé akkurátusan pilickázza ki a dinnyemagokat a piros húsból, tudja, hogy nem igazán tudjuk ezeket megemészteni. Ennek oka a külső, fekete héj. Szóval ha élvezni szeretnénk a magok kedvező hatásait, akkor először is csíráztatnunk kell őket, majd hámoznunk és szárítanunk.

Szóval mégiscsak érthető az a 30 dekás (csíráztatott-hámozott-szárított) kész kiszerelés. De ha mi magunk vagyunk a türelem megtestesítői, már kisujjból megy a csíráztatás, akkor kalandra fel, és ne dobjuk ki a dinnye magját! Pirítva, sózva a legjobb! (Állítólag.)

Szárított görögdinnyemagok

via food republic

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!