Ilyen ínycsiklandó ételek kerülnek az asztalra karácsonykor világszerte

Nem mindenhol a halászlé és a bejgli a divat – a világ körül egész különleges karácsonyi ételekre is bukkanhat az ember.

Olaszország – hét hal egyszerre

Az olaszoknál régiónként változik, mi kerül az asztalra karácsonykor, de a legnépszerűbb étel biztosan a hét hal fogás, ami a bibliai hetes számra utal, és hét halas ételt takar magában. A legnépszerűbbek ilyenkor a sült tőkehal, sült tintahal, garnélarák, tészta homár- vagy kagylómártással, polipsaláta, garnélakoktél és paradicsomszószos töltött tintahal. Természetesen, a desszert sem maradhat el karácsonykor:

Svédország – a terülj-terülj asztalkám

Fenn északon az úgynevezett julbord hódít, ami nagyjából egy terülj-terülj asztalkámat jelent, látszólag teljesen random ételekkel, pedig mindennek szigorúan megvan a helye a káoszban. A julbord asztalon mindig van pácolt hering, halsaláta, füstölt angolna, kaviáros tojás, füstölt és főtt lazac, hideg húsételek, tejberizs, céklasaláta, meleg hús- és halételek, sült oldalas, krumpli, sajtok és desszertek – még az is meg van határozva, hogy mit milyen sorrendben lehet fogyasztani.

Svéd fogások:

Lengyelország – a 12 apostol emlékére

A lengyelek számára a karácsony jellemzően hús nélküli napokat jelent, és a karácsonyi vacsora 12 fogásból áll a tizenkét apostol emlékére. A menüben rendszerint van barszcz, vagyis céklaleves, és uszka, azaz töltött gombócok, emellett pedig kevésbé tradicionális ponty burgonyasalátával, pácolt hering, gombaleves, vagy káposztatekercsek.

Dél-Afrika, ahol grilleznek karácsonykor

Nekünk a hidegben elképzelhetetlennek tűnik, de Dél-Afrikában gyakori a szabadtéri grillezés karácsonykor, de az is előfordul, hogy pulykát vagy kacsát készítenek a sütőben. Desszertnek egy édes és szivacsos édességet, a malva pudingot fogyasztják.

A megkésett spanyolok

Spanyolországban a karácsony nem is olyan nagy ünnep, nem úgy, mint a január hatodika, amikor a háromkirályokat ünneplik, és ők is hoznak ajándékot a gyerekeknek. Ilyenkor rendszerint mandulalevest és kemencében sült halat fogyasztanak a helyiek, és a háromkirályok koszorúját, ami egy aszalt gyümölcsökkel gazdagított kalács.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek