Az „illatos vagy szagos” fokhagyma

Fokhagyma
Az emberiség 4000 éve ismeri, illata, aromája erős, átható, az egyiptomi rabszolgák fellázadtak érte, a perzsa királyi udvarban napi 26 kilót fogyasztottak belőle, ma már egy finom pecsenyét el sem tudunk képzelni nélküle. Luca napján nincs étel nélküle.
A fokhagymát már időszámításuk előtt 4000 évvel ezelőtt ismerték, használták fűszerként, vallási rítusokhoz és gyógyitalok készítéséhez. Nem is gondolnánk, hogy az első sztrájk az ókori Egyiptomban tört ki, - a piramisokat építő rabszolgák fellázadtak, mert nem kapták meg a napi fokhagyma adagjukat. A görögök kertekben termesztették, a római katonákat fokhagyma füzérrel látták el hadba vonulás előtt, a perzsa királyi udvarban pedig naponta 26 kg-ot fogyasztottak belőle.
Fokhagymás röszti
A későbbiekben használták babonák elleni varázslatokhoz, vagy rontás levételre, de legtöbbször december 13.-án, Luca napján. Ezt a napot, a híres boszorkányról-Lucáról nevezték el, aki 304 körül élt Siracusában. Úgy vélték, hogy ezen a napon még intenzívebben kell védekezni a boszorkányok rontása ellen: a kulcslyukba fokhagymát dugtak, lefekvés előtt ettek egy-két gerezdet, bedörzsölték vele az állatok homlokát, illetve fokhagymával keresztet rajzoltak az istállók, ólak ajtajára és közben azt mormolták, hogy"Luca, Luca, távol légy!"
Orvosságnak is kiváló: féregűzésre, köhögésre, emésztésjavításra, gyulladáscsökkentésre, különböző fertőzésekre használták, azonban, csak a XIX. században nyert bizonyítást, hogy a fokhagymának gyógyító hatása van. Luis Pastuer, francia kémikus felfedezte, hogy a fokhagymának antibakteriális hatása van. Hozzánk, Mátyás király második felesége, Aragóniai Beatrix révén került.
Fokhagymakrémleves 6.
A fokhagyma több gerezdből álló hagymagumója fogyasztható, ha felvágjuk, érezzük erőteljes aromáját, - egyesek szerint illatát, mások szerint szagát. Az ép fokhagyma gerezd azonban majdnem szagtalan, a főtt fokhagyma kevésbé erős, de a keringési rendszerünkre még ebben a formában is kedvezően hat, a nyers zúzott fokhagyma pedig erős antibakteriális hatású.
A fokhagyma hazánkban is a legközkedveltebb fűszernövények közé tartozik, hiszen egy finom pecsenyét el sem tudunk képzelni fokhagyma nélkül.
Használhatjuk nyersen gerezd, illetve zúzott formában, krémként, szárítva por formájában,- nagyon finom a sózott grillfokhagymás por is.
Fokhagymás hirtelensült
Fűszerezhetünk vele leveseket, húsételeket, disznót, szárnyast, halat, vagy salátákat, zöldségeket, szószokat, önteteket, valamint töltelékeket, de különböző fűszerekkel való társításától se riadjunk vissza, - a rozmaringgal például fantasztikus. Készíthetünk fokhagyma olajt is, ami csodálatos ízt kölcsönöz a salátáknak, de kellemes íze van a savanyúságnak elkészített fokhagymának is. Van egy éppen aktuális ételünk, amit a hideg zimankós időben szívesen fogyasztunk, ez a kocsonya. A tél nem telhet el, hogy ne készítenék el, ezt a nagyon finom egytálételt, igaz nem kalória szegény, de egy-két tányérral elfogyaszthatunk belőle a téli hónapokban. Ez egy olyan étel, ami fokhagyma nélkül el sem készíthető.
Használhatjuk, süteményekbe is, pl. – fokhagymás pogácsa csodálatos, - ajánljuk kipróbálni. A fokhagyma használatának tulajdon képen csak a fantáziánk szabhat gátat. Fűszerezésével azonban elkészíthetjük a leg egyszerűbb vacsorát is, - fokhagymás pirítós kenyér megspékelve, rumos teával, - jól hangzik, nem?
Ne féljünk használni a fokhagymát, csodálatos ízt ad ételeinknek és nem utolsósorban nagyon egészséges!
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!