Az „illatos vagy szagos” fokhagyma

Fokhagyma
Az emberiség 4000 éve ismeri, illata, aromája erős, átható, az egyiptomi rabszolgák fellázadtak érte, a perzsa királyi udvarban napi 26 kilót fogyasztottak belőle, ma már egy finom pecsenyét el sem tudunk képzelni nélküle. Luca napján nincs étel nélküle.
A fokhagymát már időszámításuk előtt 4000 évvel ezelőtt ismerték, használták fűszerként, vallási rítusokhoz és gyógyitalok készítéséhez. Nem is gondolnánk, hogy az első sztrájk az ókori Egyiptomban tört ki, - a piramisokat építő rabszolgák fellázadtak, mert nem kapták meg a napi fokhagyma adagjukat. A görögök kertekben termesztették, a római katonákat fokhagyma füzérrel látták el hadba vonulás előtt, a perzsa királyi udvarban pedig naponta 26 kg-ot fogyasztottak belőle.
Fokhagymás röszti
A későbbiekben használták babonák elleni varázslatokhoz, vagy rontás levételre, de legtöbbször december 13.-án, Luca napján. Ezt a napot, a híres boszorkányról-Lucáról nevezték el, aki 304 körül élt Siracusában. Úgy vélték, hogy ezen a napon még intenzívebben kell védekezni a boszorkányok rontása ellen: a kulcslyukba fokhagymát dugtak, lefekvés előtt ettek egy-két gerezdet, bedörzsölték vele az állatok homlokát, illetve fokhagymával keresztet rajzoltak az istállók, ólak ajtajára és közben azt mormolták, hogy"Luca, Luca, távol légy!"
Orvosságnak is kiváló: féregűzésre, köhögésre, emésztésjavításra, gyulladáscsökkentésre, különböző fertőzésekre használták, azonban, csak a XIX. században nyert bizonyítást, hogy a fokhagymának gyógyító hatása van. Luis Pastuer, francia kémikus felfedezte, hogy a fokhagymának antibakteriális hatása van. Hozzánk, Mátyás király második felesége, Aragóniai Beatrix révén került.
Fokhagymakrémleves 6.
A fokhagyma több gerezdből álló hagymagumója fogyasztható, ha felvágjuk, érezzük erőteljes aromáját, - egyesek szerint illatát, mások szerint szagát. Az ép fokhagyma gerezd azonban majdnem szagtalan, a főtt fokhagyma kevésbé erős, de a keringési rendszerünkre még ebben a formában is kedvezően hat, a nyers zúzott fokhagyma pedig erős antibakteriális hatású.
A fokhagyma hazánkban is a legközkedveltebb fűszernövények közé tartozik, hiszen egy finom pecsenyét el sem tudunk képzelni fokhagyma nélkül.
Használhatjuk nyersen gerezd, illetve zúzott formában, krémként, szárítva por formájában,- nagyon finom a sózott grillfokhagymás por is.
Fokhagymás hirtelensült
Fűszerezhetünk vele leveseket, húsételeket, disznót, szárnyast, halat, vagy salátákat, zöldségeket, szószokat, önteteket, valamint töltelékeket, de különböző fűszerekkel való társításától se riadjunk vissza, - a rozmaringgal például fantasztikus. Készíthetünk fokhagyma olajt is, ami csodálatos ízt kölcsönöz a salátáknak, de kellemes íze van a savanyúságnak elkészített fokhagymának is. Van egy éppen aktuális ételünk, amit a hideg zimankós időben szívesen fogyasztunk, ez a kocsonya. A tél nem telhet el, hogy ne készítenék el, ezt a nagyon finom egytálételt, igaz nem kalória szegény, de egy-két tányérral elfogyaszthatunk belőle a téli hónapokban. Ez egy olyan étel, ami fokhagyma nélkül el sem készíthető.
Használhatjuk, süteményekbe is, pl. – fokhagymás pogácsa csodálatos, - ajánljuk kipróbálni. A fokhagyma használatának tulajdon képen csak a fantáziánk szabhat gátat. Fűszerezésével azonban elkészíthetjük a leg egyszerűbb vacsorát is, - fokhagymás pirítós kenyér megspékelve, rumos teával, - jól hangzik, nem?
Ne féljünk használni a fokhagymát, csodálatos ízt ad ételeinknek és nem utolsósorban nagyon egészséges!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty