Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fokhagymás hirtelensült

Fokhagymás hirtelensült
Fokhagymás hirtelensült
15 perc / előkészület: 5 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagggyon jó! Pirult, fokhagymás, ínycsiklandó. A zsírja talán még jobb. Mi csak kenyérrel esszük, a zsírt kitörölgetjük a serpenyőből az ízes, égett darabokkal együtt. Na, mosogatni nem kell utána.

Csak karaj jó hozzá (meg nyilván a szűzpecsenye, bélszín és egyéb hirtelen sütésre alkalmas húsok). A zsír elengedhetetlen, olajjal ne is próbálkozzunk. Hiába, ami jó, az erkölcstelen vagy hízlal.

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

Köret nem kell hozzá, kennyérrel az igazi. Természetesen adhatunk hozzá salátát vagy savanyúságot is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karaj hártyás szélét bevagdossuk, másképp felpöndörödik, enyhén kiverjük.
  2. Mindkét oldalát besózzuk, majd csak az egyik oldalát megborsozzuk. Ugyanezt az oldalt megkenegetjük a péppé zúzott fokhagymával.
  3. A zsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, és a karajszeleteket úgy tesszük bele, hogy a borsos-fokhagymás fele legyen felül. Lefedjük, és közepes lángon 5 percig pirítjuk.
  4. Ellenőrizzük, hogy szép pirult-e az alja, majd a szeleteket megfordítjuk. Egy kanál vizet öntünk alá, és újra lefedjük 5 percre.
  5. Kész is van. A fokhagyma megpirult ugyan, de ilyen rövid idő alatt nem keseredik meg. A hússzeleteket tányérra szedjük.
  6. A visszamaradt zsírba újból egy kanál vizet öntünk (vigyázzunk, mert felcsap), sebesen addig keverjük, míg a pirult részek fellazulnak, a víz pedig elfő. Az ízes zsírt vagy a karaj alá öntjük, vagy a serpenyőből kimártogatjuk.
  • költség: 400 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 166 383
elküldve: 19
receptkönyvben: 633
elkészítve: 60/66
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült fokhagymás karajszeletek, sült sertéshús fokhagymás zsírban

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kis Eprecske
Kis Eprecske Sun, 2018-09-09 16:57

Szia! Megcsináltam, az íze nagyon finom lett, de elég kemény lett a husi.
Mitől lehet ez?
Köszi a tanácsot előre is.

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2018-09-09 21:01

Kedves Eprecske!
Ez hirtelensült, vagyis egészen omlós-puha sosem lesz. De rágósnak sem szabad maradnia, ez tény. Ha nagyon rágós, annak az (is) lehet az oka, hogy túl vékony volt a hússzelet és kiszáradt. Szerintem a legjobb méret a kb. kisujj vastagság, azaz kb. 7-8 mm vastag szelet. Forró zsírban, nagy lángon kell pirítani, hogy rögtön "összekapjon" a külseje - kifehéredjen -, mert akkor kevésbé folyik el a hús leve. Végig le kell fedni, hogy a kevés gőz, ami kicsapódik a húsból és az alá öntött kanálnyi vízből is puhítsa a szeleteket. Csak addig kell sütni, míg enyhén, foltokban pirult lesz a felszíne, mint a képen, mert a hosszadalmas sütés is szárítja. Én semmiképp sem a sütési időt növelném, hanem inkább egy kanállal több vizet öntenék alá, hogy jobban párolódjon. (Esetleg egy kanál fehérborral is lehet próbálkozni, mert az alkohol rögtön elpárolog, de a bor savjai puhítják a húst.) De mondom, olyan elomlóan puha, mint a párolt hús, nem lesz. Tehát: inkább vastagabb szelet és több folyadék!
Remélem, ez segíteni fog!
Koszider

Kis Eprecske
Kis Eprecske Tue, 2018-09-11 16:06

Kedves Koszider!
Hálás köszönet a részletes válaszért :) Meg is van az oka: jó vékonyra klopfoltam, most legalább tudom, hogy máskor ne tegyem. A többi tipp is nagyon hasznos volt.
Köszönöm még egyszer!
Szép napot neked!:)
Eprecske

Koni08
Koni08 Mon, 2014-09-08 10:36

en is csak a panirt eszem :) ezt a sulthust meg most keszitem fozelekkel, remelem, fini lesz :)

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2014-09-08 14:59

Kedves Koni08, szerintem finom is meg gyors is. Főzelékkel is príma, a zsírral meg lehet csorgatni a főzeléket is. (Pl. krumplihoz, babhoz, kelkáposztához, spenóthoz nagyon el tudom képzelni. A gyenge tavaszi zöldségekhez - borsó, zöldbab - talán túl fűszeres.)
Üdvözöl: Koszider

witch
witch / witch Wed, 2014-04-30 01:46

Tenyleg hmmmmm meg nyamm, nagyon finom lett! Ha csak a zsirt ettem volna belole, mar akkor is megerte elkesziteni. Koszi!
udv:witch

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2014-04-30 05:56

Ha van citromos álom, ez akkor a fokhagymás álom :-)
Saaajnos, csak zsírt magában nem lehet csinálni, pedig az is jó lenne. Gyerekkoromban azzal nyúztam anyámat, hogy csináljon nekem rántott hús bundát magában (hús nélkül), mert az jobban szerettem, mint a húst. (Mai napig úgy eszem, hogy a legszebb, pirult bundarészt leválasztom, félreteszem és az az utolsó falat.)
Örülök, hogy ízlett! Koszider

witch
witch / witch Wed, 2014-04-30 11:57

Nahat, azt hittem, hogy csak en vagyok ilyen fura, mert a rantott husnak en is csak a panirjat ettem. Az anyukam csirket rantott es se a boret, se a hust nem ettem, csak ovatosan lefejtettem a bundajat. :o) Most jot nevettem, hogy nem vagyok egyedul, hehe.
A fokhagymarol meg annyit, ha passzolna a csoki tortaba, akkor abba is tennek belole. En kiloszamra tudom enni.
udv:witch

Fizso
Fizso Fri, 2012-02-17 12:30

Már sült a husi, amikor észrevettem, hogy olajjal nem ajánlott... De így is finom lett! :)
Rizst készítettem köretnek, arra öntöttem a szaftot. Köszi a receptet!

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-02-17 17:49

Kedves Frizso!
Semmi baj! Természetesen olajjal sem lesz ehetetlen, de a sült zsírt prímán ki lehet törölgetni kenyérrel (így még a köret se fontos), míg ugyanez olajjal már nem biztos, hogy teljesen tuti. De te kreatívan áthidaltad a problémát, rizsbe keverve az olaj is finom.
Üdvözöl: Koszider

637
sertés rövidkaraj 30 dkg
fokhagyma 1 gerezd
disznózsír 1 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 1 ek