Ennyi mindenre jó a levendula - nem csak a molyok ellen vetheted be!

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt gyógy-, fűszer- és dísznövény, nem hiába, hogy népszerűsége töretlen.

A francia levendulát (Lavandula angustifolia) orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívják, Franciaországból származik, és az ottani melegebb, naposabb klímának köszönhetően az aromája finomabb, értékesebb és gyógyászati szempontból is jobb az angol levendulához képest. Gyorsan bokrosodik, télálló, és akár 40-50 évig is elél.

Az angol levendula (Lavandula intermedia) fagyra érzékenyebb, és talaj, valamint víz tekintetében is igényesebb.

Miért jó a levendula?

  • nyugtató
  • hangulatjavító
  • stresszoldó
  • enyhíti a fáradtságot, a feszültséget és a kimerültség érzetét
  • fertőtlenítő
  • segít az égési sérülések gyógyításában, bőrbetegségek kezelésében
  • belsőleg használva segíti az emésztést
  • enyhíti a torokfájást

Indítsd a reggelt levendulával!

A levendula nemcsak finom illatáról és gyönyörű színéről híres, hanem nyugtató és stresszoldó hatásáról is. Indítsd vele könnyedén a reggelt, tedd a kávédba!

Hozzávalók:

  • szárított levendula
  • fél csésze forró víz
  • 3 ek. cukor
  • lefőzött kávé
  • tej

Elkészítés:

A levendulát áztasd forró vízbe, majd pár perc után szűrd le. A forró vízzel keverd össze a cukrot, így egy kellemes levendulás szirupot kapsz. Tetszőleges mennyiségű szirupra önts kávét és tejet, majd élvezd azonnal a lattéd.

Kiváló a szúnyogriasztó!

Jó hír, hogy a levendula aromáját ki nem állhatják a szúnyogok, ráadásul nyár elejétől egészen őszig virágozhat. Szóval mindenképp érdemes egy-két bokrot a kertben tartani!

Ezeket olvastad már?

via Gardenista, PureWow

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...