Fejfájás, fáradtság, ingerültség - ismerős tünetek? Lehet, hogy ez a jelenség áll a hátterükben!

Nem is gondolná az ember, hogy milyen egyszerű okok állhatnak fáradtsága, ingerültsége hátterében.

Előfordul veled, hogy napközben hirtelen fejfájást, szédelgést, koncentrációs nehézségeket tapasztalsz? Ennek az alacsony vércukorszint is lehet az oka.

Mit tehetünk ez ellen és hogyan előzhetjük meg? Dr. Vass Viktort, a Rózsakert Medical Center diabetológusát kérdeztük.

Dr. Vass Viktor, a Rózsakert Medical Center diabetológusa

Mit jelent az alacsony vércukorszint?

Alacsony vércukorszintről, más néven hipoglikémiáról általában 3,9 mmol/l, vagy az alatti vércukorszint esetén beszélünk. A tünetek ennél magasabb vércukorértéknél is jelentkezhetnek, ha a szervezet korábban tartósan magas vércukorszinthez szokott hozzá. Ugyanígy előfordulhat, hogy a tünetek nem jelentkeznek 3,9 mmol/l alatti érték esetén sem, ha a vércukorszint ezelőtt sokáig alacsony volt.

Tünetei:

  • éhségérzet,
  • szapora szívverés,
  • gyengeségérzet, remegés,
  • fejfájás,
  • szédülés,
  • látásproblémák,
  • zavartság, idegesség,
  • koncentrálóképesség romlása,
  • súlyosabb esetben: eszméletvesztés, görcsök, kóma.

Mikor fordul elő?

A hipoglikémia gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, különösen az inzulinkezelés és egyes vércukorcsökkentő gyógyszerek szedése mellett. Az alkoholfogyasztás, a megfelelő étkezés nélkül végzett intenzív sporttevékenység, szélsőséges időjárás és bizonyos gyógyszerek melléhatásaként is jelentkezhet az alacsony vércukorszint. Sokszor fordul elő serdülőlányoknál, hogy reggeli kihagyása nélkül mennek iskolába és napközben szédülnek, elájulnak. De gyakori nem megfelelő diéta, koplalás esetén is.

Mit tehetünk ellene?

Figyeljünk oda a megfelelő táplálkozásra. Együnk naponta 4-5 alkalommal, ne hagyjunk ki étkezést és fogyasszunk lassabban felszívódó összetett szénhidrátokat, amelyek biztosítják, hogy vércukorszintünk stabil maradjon. Intenzív sporttevékenység előtt 60-90 perccel együnk. Aki tudja, hogy könnyen leesik a vércukorszintje, hordjon magával egy szelet csokit, szőlőcukrot, cukros üdítőt. Ha a vércukorszint leesik, ezekkel gyorsan visszaállíthatjuk a megfelelő szintre. Ügyeljünk rá, hogy ezután lassan felszívódó szénhidrátot is fogyasszunk. Az ismétlődő alacsony vércukorszint cukorbetegségen kívül más súlyos betegségeket is jelezhet, ezért ha gyakran tapasztaljuk a fent említett tünetetek, érdemes orvoshoz fordulni.

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is!

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: shutterstock

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek