Újabb jó hírek rendszeres kávéfogyasztóknak

Te sem tudod elképzelni a reggeleket egy csésze kávé nélkül? Egészséges vagy sem a kávéfogyasztás? Újabb kutatások eredményei a témában.

A kávérajongók mindig is a kávé szervezetünkre gyakorolt előnyös tulajdonságai mellett kampányoltak, miközben a teafogyasztók az ördög ügyvédjének szerepébe bújva képviselték a kávét ellenzők táborát. De mi valójában az igazság?

Tudományos kutatások a kávéfogyasztásról

A legújabb tudományos kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy napi több csésze kávé fogyasztása nemcsak biztonságos lehet, de számos egészségügyi előnnyel is jár. Ráadásul ez még akkor is igaz lehet, ha a kávéfogyasztónál korábban szívproblémákat állapítottak meg.

Az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology) számos korábbi tanulmányt vizsgált meg, amelyek a koffein szívritmuszavarra, valamint a szív- és érrendszerre gyakorolt hatását figyelték meg. A tanulmányok eredményeit áttekintve állapították meg, hogy akár napi 6 csésze átlagos erősségű kávé, vagy 500 milligramm koffein nem növelte a ritmuszavarok kialakulásának esélyét, sem a már meglévő szívproblémák súlyosságát. Az egyik, több mint 228 000 résztvevőt vizsgáló kutatás során megfigyelték, hogy a kávéfogyasztóknál 6% -kal csökkent a pitvari fibrilláció, azaz a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar kockázata. Egy korábbi kutatás is igazolta a tapasztalatokat: 115 000 betegből 13 százaléknál csökkent a szívritmuszavar kockázata.

A kutatások a szívinfarktusból felépült betegekre is kiterjedtek: 103 ember átlagosan napi 3 kávét, vagyis 350 milligramm koffeint fogyasztott, ami nemcsak javította a pulzusszámukat, de szívritmuszavart sem mutattak ki a kávéfogyasztással összefüggésben.

A kutatók abban továbbra is egyetértenek, hogy a kávéval és a fekete teával ellentétben az energiaitalokat a lehető legmesszebbre érdemes elkerülni, főleg azoknak, akiknél korábban már szívritmuszavarokat állapítottak meg. A korábban szívproblémákkal küzdők háromnegyedénél ismét szívritmuszavar jelentkezett, ha naponta 2 vagy több energiaitalt fogyasztottak.

Még akkor is, ha szenvedélyes kávérajongó vagy, mint mindenben, a kávéfogyasztásban is érdemes az arany középúton járnod. Ha szívproblémád van, feltétlen konzultálj orvosoddal, mielőtt kávéfogyasztásba kezdenél!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek