Így reggeliztesd a kisbabádat!

Akárcsak a felnőttek étrendjében, a kisdedek esetében is fontos szerepe van a reggelinek. Semmiképpen ne hagyjuk el, ha sietős a reggelünk, akkor is szakítsunk időt gyermekünk nyugodt étkezésére.

A kisgyermekek étrendjében a megfelelő mennyiségű és eloszlású energia- és tápanyagbevitel érdekében alapvető jelentőségű a napi ötszöri étkezés. Az én szememben minden étkezés ugyanolyan fontos, így a reggeliről sem gondolom, hogy elhagyható. Még akkor sem, ha esetleg gyermekünk már bölcsibe, oviba jár és tudjuk, hogy ott kap majd reggelit, tízórait.

A kisgyermek reggelije legyen energiadús, tartalmazza mindhárom alapvető tápanyagot: (összetett) szénhidrátot, (teljes értékű, azaz állati eredetű) fehérjét és zsiradékot is. Frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevekkel, turmixszal megadhatjuk a reggeli vitaminlöketet is.

Mit igyon a gyerek? >>

A bolti reggelizőpelyhek helyett készítsünk gabonaalapú kását zabpehelyből, amarántból, vízzel vagy tejjel. Cukor helyett édesítsük gyümölccsel, esetleg mézzel és adhatunk hozzá natúr joghurtot is, amivel a teljes értékű fehérje is biztosítható.

Ha kisgyermekünk inkább szendvicset majszolna reggelire, adhatunk neki túrókrémes, főtt tojásos, tojáskrémes szendvicset. Ezek a krémek sokféleképpen fűszerezhetők (például petrezselyem, kapor), változatosan elkészíthetők. Adjunk melléjük friss zöldséget – salátalevelet, paradicsomot, uborkát, retket. Bátran próbálkozzunk a különleges, zöldségalapú kencékkel is – egy finom céklás vagy sárgarépás túrókrém kiválóan fel tudja dobni a reggelt.

Hús- és sajtkészítmények tekintetében legyünk tisztában azok magas sótartalmával. A magas zsír- és sótartalmú, fűszeres kolbász-, szalámifélék rendszeres fogyasztását inkább kerüljük. Készítsünk inkább házilag egyben sült pulyka- vagy csirkemellet, sertéskarajt, harmonikusan fűszerezve, kevés sóval és hidegen szeletelve ezt is kínálhatjuk gyermekünk szendvicse mellé.

A szoptatás után új élet kezdődik >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek