6 tipp, amit fogadj meg, ha EKLER fánkot készítesz farsangra

Az égetett tésztás eclair fánk nem lehetetlen küldetés, de nem is a legkönnyebb feladat elkészíteni. Mutatunk pár trükköt meg (minimum) egy szuper receptet is, amivel sikerülni fog megalkotnod a franciák kedvenc fánkját!

Ismerkedjünk meg a világörökség részévé választott francia konyha egyik remekével, az eclair (magyarul ekler) fánkkal – most, a farsang időszakban jött el az ideje elkészíteni!

Máris lukra futottunk, hiszen az ekler (eclair) nem tipikusan farsangi fánk. Nem is lehetne az, ahhoz ő túlságosan légies és könnyed. Olyannyira, hogy még a Titanicra is sikerült feljutnia – másik három társával együtt a süllyedés estéjén felszolgált vacsora záróakkordja volt. De ettől még fánk, ha nem is a klasszikus és zsírban sült, így abszolút helye van a farsangi asztalon is. Különösen akkor, ha a sok nehéz, zsíros étel után már nem bírjuk magunkba gyömöszölni a klasszikus szalagos verziót, csak valami habkönnyű, édes ízre vágyunk.

A mi eclair-receptünket és a pontos leírást itt találod!

Az ekler fánk, akárcsak a képviselőfánk vagy a profiterol, égetett tésztából készül, az alapverziója pedig tejszínhabbal vagy cukrászkémmel van megtöltve. A tetejére ízléstől függően kerülhet kevés vagy nagyon sok csokimáz. Az égetett tészta sajnos régóta a „hű, az nehéz, neki sem kezdek" kategóriába tartozik – pedig ez egyáltalán nem igaz. Ha betartunk pár szabályt, tökéletes tésztát kapunk – onnantól pedig már csak azt kell eldönteni, hogy mivel töltsük, és hogyan dekoráljuk.

Lássuk a legfontosabb szempontokat ekler készítésekor:

  • Mindig friss alapanyagokat használjunk!
  • Pontosan mérjük ki a hozzávalókat, az égetett tészta nem tűri, hogy változtassunk az arányokon!
  • Legyünk türelmesek! Egyszerre csak egy tojást dolgozzunk bele a tésztába, a következő csak akkor menjen, ha az elsőt már beitta a tészta!
  • Forró sütőbe tegyük a fánkokat, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot.
  • Ne nyitogassuk az ajtót, mert azonnal összeesik!
  • Ha nem vágjuk fel azonnal, miután elkészült, szurkáljuk meg hústűvel, hogy a gőz lassan tudjon belőle távozni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ha megjött a kedved a fánkozáshoz:

Szerző: Nemes Nóra

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...