6 tipp, amit fogadj meg, ha EKLER fánkot készítesz farsangra

Az égetett tésztás eclair fánk nem lehetetlen küldetés, de nem is a legkönnyebb feladat elkészíteni. Mutatunk pár trükköt meg (minimum) egy szuper receptet is, amivel sikerülni fog megalkotnod a franciák kedvenc fánkját!

Ismerkedjünk meg a világörökség részévé választott francia konyha egyik remekével, az eclair (magyarul ekler) fánkkal – most, a farsang időszakban jött el az ideje elkészíteni!

Máris lukra futottunk, hiszen az ekler (eclair) nem tipikusan farsangi fánk. Nem is lehetne az, ahhoz ő túlságosan légies és könnyed. Olyannyira, hogy még a Titanicra is sikerült feljutnia – másik három társával együtt a süllyedés estéjén felszolgált vacsora záróakkordja volt. De ettől még fánk, ha nem is a klasszikus és zsírban sült, így abszolút helye van a farsangi asztalon is. Különösen akkor, ha a sok nehéz, zsíros étel után már nem bírjuk magunkba gyömöszölni a klasszikus szalagos verziót, csak valami habkönnyű, édes ízre vágyunk.

A mi eclair-receptünket és a pontos leírást itt találod!

Az ekler fánk, akárcsak a képviselőfánk vagy a profiterol, égetett tésztából készül, az alapverziója pedig tejszínhabbal vagy cukrászkémmel van megtöltve. A tetejére ízléstől függően kerülhet kevés vagy nagyon sok csokimáz. Az égetett tészta sajnos régóta a „hű, az nehéz, neki sem kezdek" kategóriába tartozik – pedig ez egyáltalán nem igaz. Ha betartunk pár szabályt, tökéletes tésztát kapunk – onnantól pedig már csak azt kell eldönteni, hogy mivel töltsük, és hogyan dekoráljuk.

Lássuk a legfontosabb szempontokat ekler készítésekor:

  • Mindig friss alapanyagokat használjunk!
  • Pontosan mérjük ki a hozzávalókat, az égetett tészta nem tűri, hogy változtassunk az arányokon!
  • Legyünk türelmesek! Egyszerre csak egy tojást dolgozzunk bele a tésztába, a következő csak akkor menjen, ha az elsőt már beitta a tészta!
  • Forró sütőbe tegyük a fánkokat, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot.
  • Ne nyitogassuk az ajtót, mert azonnal összeesik!
  • Ha nem vágjuk fel azonnal, miután elkészült, szurkáljuk meg hústűvel, hogy a gőz lassan tudjon belőle távozni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ha megjött a kedved a fánkozáshoz:

Szerző: Nemes Nóra

Címlapról ajánljuk

További cikkek