Farsangi fánkozás olajszag nélkül - ezt a változatot süsd meg!

Egy vidám farsanghoz hozzátartozik a jó fánksütés. Csak ne lenne utána egy napig olajszag a konyhában! Itt a megoldás: a sütőben sült fánk gyors változata.

Az idei évre van egy elképzelésem, nevezhetjük fogadkozásnak is: a fehér kenyeret igyekszem teljesen kizárni az étrendemből. A cukrot is megpróbálom mellőzni, tehát édességet csak korlátozott mennyiségben fogyasztok, és összességében is kisebb adagokat eszem mindenből. Miért írom ezt le? Mert a fogadalomnak az is része, hogy lehetőleg kerülöm az olajban sült ételeket.

Mindeközben meg itt a farsang, a fánk időszaka, amit semmi pénzért nem hagynék ki. Eleve kelt tészta, pluszban még bő olajban kell kisütni. Itt jelezném, hogy aki olajban süti, azzal messzemenőkig egyetértek, hiszen az a hagyományos, jól bevált recept, ami mindenkit visszarepít gondolatban a gyermekkorába.

Gyorsan lekvárral fogyaszd el!

Nem akarom idejekorán megszegni a saját magam elé kitűzött célokat, tehát: ennyi bűnözés már nem engedélyezett, főleg, ha még a tavalyi baracklekvárommal szeretném megkenni a farsangi fánkot. Azt találtam ki, hogy legalább az olajtól eltekintek. Így jön be a képbe a sütős fánk ötlete. Lángost már sütöttem sütőben, de fánkkal még nem próbálkoztam.

Túróval töltsd be a második adagot, ez lesz a legjobb!

A sütős fánknak más nagyon áldásos tulajdonságai is vannak:

  • a sütés után nem terjeng borzasztó, kiszellőztethetetlen olajszag a lakásban,
  • evés közben nem csöpög az olaj a kezünkön és nem megy rá a ruhánkra sem
  • mivel egyszerre több fánk fér egy tepsire, mint egy lábasban, az olajban, rövidebb idő alatt elkészülünk vele, és már ehetjük is!
  • Arra azért ne várjatok, hogy pont olyan lesz, mint az olajban sütött változat, hiszen nem ott sütöttük, de aki arra gondol, hogy ez csak egy bukta szerű élesztős sütemény, annak sincs igaza. A valóság a két vélemény között, valahol félúton van. Rá lehet kapni az ízére!
A túrós mellett málnahabos is készült

Így edd!

  • Azonnali fogyasztásnál elegendő hozzá egy jó nagy adag házi baracklekvár.
  • Ha csak fél óra múlva kerül terítékre, akkor érdemes félbevágni és megtöltenivalamivel. Nálam a porcukorral felvert tejszínhabra esett a választás, amihez két kanál málnalekvárt kevertem. Egy valódi cukrászsütemény lett belőle.
  • Az első sütés után kiderült, hogy magában nem hozza a tőle elvárt formát, ezért a második adagot tejfölös porcukros túróval töltöttem. Ez lett a legjobb az egész projektben. Szerintem bármilyen – csokis, lekváros, pudingos – töltelékkel működik. A tészta sokkal puhább lesz, még másnap is kellemesen puha, ízletes marad. Nem hasonlít a buktára, annál könnyedebb. Így próbáljátok ki a sütős lángost, ezt ajánlom nektek!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.