Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a válasz arra, hogyan süsd tökéletesre a farsangi fánkokat

Legyen szalagos, töltött, képviselő vagy csöröge, mindannyian imádunk fánkot enni, a sütés viszont sokak számára mumus lehet az olaj, és a falakba beivódó szagok miatt. 

Fánkot rengeteg praktikus módon lehet sütni anélkül, hogy napokig kellene szellőztetned vagy csurogna a karodról az olaj. A titok itt is az apró részletekben rejlik, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb trükköket, amelyek a tökéletes fánk elkészítésében segítenek majd Titeket!

Mire ügyeljünk a fánktészta elkészítésekor? 

  • Az alapanyagok mindig legyenek szobahőmérsékletűek, és lehetőleg a fánkkészítés teljes ideje alatt legyen meleg a helyiségben.
  • A fánkhoz használt lisztet szitáljuk át, így könnyedebb lesz a tésztánk.
  • Óvatosan bánjunk a tésztával, csak és kizárólag kézzel/fakanállal dolgozzuk meg a nyers masszát! ,,A jó fánkban benne van a szakács homlokgyöngyözése."

Ezek után fontos tudni, hogy a jó fánktésztát kétszer kelesztjük. Első körben az egész masszát kell addig kelni hagyni, míg duplájára nő. A tésztát nagyjából két centi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a fánkokat, majd a kis puffancsokat letakarva újra megkelesztjük a tésztát.

Hogyan süssük meg a fánkot? 

  • A sütéshez rengeteg olajra vagy zsiradékra lesz szükségünk. Nagyanyáink sokszor egyszerű disznózsírt használtak, ma pedig már rengeteg alternatíva közül választhatunk: napraforgó és repceolaj helyett süthetünk kanola-, kukorica- vagy kókuszolajban is, persze minél különlegesebb az olaj, annál drágább is. Mit tehetünk azért, hogy ne szívjon a fánk annyi olajat magába? Cseppentsünk néhány csepp rumot a tésztába!
  • A jó fánkhoz rengeteg, 8-10 dl olajra lesz szükségünk.
  • Csináljunk olajtesztet! Ha a felmelegedett olajba egy darab tésztát dobunk és az szép barnára sül, belevághatunk a sütésbe!
  • A fánkot fejjel lefelé rakjuk az olajba, tehát az a fele legyen fenn, amely előzőleg a gyúródeszka alját érintette. Fedjük le a fánkokat, és hagyjuk 2-3 percig sülni. Lehetséges, hogy a Te fánkod magától átfordul sülés közben. Ha nem, az idő elteltével fordítsd meg magad! Ezután már nem kell lefednünk a lábost.
  • A fánk akkor lesz szép szalagos, ha a feneke nem ér le az edény aljára!
  • A kész fánkokat tegyük papírtörlőre!

Ha nem akarsz olajszagot? Süss sütőben!

Ezeket az apróságokat figyelembe véve már nem történhet nagy baj, egy finom lekvár,kis porcukor, és kezdődhet a farsangi mulatság!

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: Nosalty, Mit hogyan?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!