Így készült nálam a jellemhibás, SZALAGTALAN farsangi fánk

Az első szalagosfánk-próbálkozásomat dokumentáltuk a NoSalty-val. Van mit tanulni, de azóta fejlődtem, íme, okuljatok ti is!

Na akkor farsangi fánkok, fussunk neki. A szalagos fánk mindig is kedvenc volt, de mivel én magam ritkán sütök olajban, a családban másra maradt ez a feladat. Édesanyám sütötte újévkor a lencseleves után, nálunk ez volt a szokás. És nagyjából ennyiben is maradt a fánksütés egész évre, bár a nagymamám azért régebben február táján is mindig sütött egy-egy adaggal, és akkor még saját befőzött pomázi sárgabaracklekvár is jutott hozzá.

Nagymama már nincs, de a recept maradt, és amikor először nekifutottam, dokumentáltuk is, ennek a képeit láthatjátok lejjebb. Akkor még nem lett tökéletes, de azóta kétszer is nekiláttam, és egyre jobb lett. A hibáimat és a hozzájuk tartozó megoldási lehetőségeket is mindjárt mondom, de először magáról a fánkról egy pár szó.

 • A fánk sok kultúrában megjelenik, nem egy nemzet konyhájában találkozhatunk vele.
 • Jellemzően édességként fogyasztják, ahogy nálunk is, és a tésztájában sincsenek nagy eltérések, hiszen búzalisztből és élesztőből készül, valamilyen folyadék, esetleg cukor hozzáadásával.
 • Emellett az indiai konyhában és néhány ázsiai országban, például Nepálban vannak eltérő variációk, ahol az ún. vada lencse- vagy burgonyalisztből készül, és északon inkább lángosszerűen fogyasztják, és csak Dél-Indiában eszik édesen, sziruppal, kókusszal. A nepáli fánk pedig rizslisztből készül, ráadásul kissé erjesztik is sütés előtt, mivel nem tartalmaz élesztőt. Sütni olajban (Indiában tisztított vajban, ghíben, más távol-keleti országokban kókuszolajban) szokták, bár létezik sütőben sült változata is, amely picit egészségesebb, hiszen nem olajban sül, de egyébként az összetevőket nézve pont ugyanannyira nehézsúlyú szénhidrátversenyző, mint a bő olajban sült válfaja.

  Fánk a sütőből:

  Így készül szerintünk a tökéletes, sütőben sült FÁNK...fahéjas cukorral!

 • Lekvárral, sziruppal és számos más feltéttel fogyasztják, pl. csokoládéval vagy a már említett kókusszal, cukorkákkal, vaníliás, csokoládés vagy gyümölcsös krémekkel.

De a “mi” fánkunk azért mégiscsak a mi fánkunk. Pomázi lekvárral vagy anélkül, de ennek neki kellett látnom.

1. hibapont, amin javítani kellene:

 • egy kis rum a tésztába.

Ettől nemcsak hogy kap egy pici más ízt is, de könnyebb, levegősebb lesz a fánk. Tényleg csak egy löttyintésnyi az egész – talán 1 evőkanálnyi, de igenis számít.

2. hibapont - bár szokás kérdése, de változtat a végeredményen, az biztos:

 • a cukor.

Sokan mondják, hogy nem is hallottak olyat, hogy cukor kerül a tésztába. Na igen, ettől könnyebben ég az olajban, és megvan az esélye, hogy nem sül át a belseje. Viszont szerintem finomabb, és tényleg csak egy kis körültekintést igényel a sütése.

3. hibapont - ami a küllem szempontjából a legfontosabb:

 • a szalagosság.

Na ezt a fotón látható első kísérletnél teljesen mellőztem.Azóta tudom, hogy azzal az oldalával lefelé kell először sütni, ahova mélyedést nyomott az ember, és le is kell fedni, majd amikor megfordítjuk, már fedő nélkül sütjük készre. Ettől szinte biztosan szalagos lesz a fánk, bár épp most mondta valaki, hogy neki így is kétesélyes a dolog, és nem mindig sikerül.

Szalagos fánk Coook konyhájából receptjéért kattints a fotóra!

Nagy hibákat, mint látjátok, nem követtem el, inkább csak a saját recept evolúciója zajlik a konyhámban. Így sem lesz nagyon gyakori fogás nálunk a fánk, de vannak olyan alkalmak az évben, amikor szinte muszáj sütni, és az egyik ilyen alkalom a Farsang. Itt az ideje újra munkához látni és fánkot sütni, már csak az a jó pomázi lekvár kéne hozzá…

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (2)

vadgesztenye

Régi mondás. Minél szegényebb annál szalagosabb. Kevés cukor inkább édesít?, 1 tojás és 1 sárgája, a zsiradékot a dagasztás végén beledagasztani. A túlkelt sem lesz szalagos. A szalag, csak a "szemnek " kell!

lilibe

A mi receptünk szerint kb 70 dkg liszthez 5 tojás sárgája, cukor csak az éleszt? felfuttatásához, cukorpótló, 2 kanál rum, 10 dkg vaj. Alapos dagasztás, kelesztés. Az egyik fele fed? alatt, a másik fed? nélkül. Egyik felét sem nyomom be .. és mindegyik szalagos lett.

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty

További cikkek