Így vészelheted át a családoddal a karantént! Szabályok nélkül nem fog menni

Sok család került tegnaptól még soha nem tapasztalt helyzetbe: bizonytalan ideig nincs iskola a gyerekeknek. Állítsatok fel néhány szabályt, amitől könnyebb lesz az együttlét!

A jelenlegi helyzet példátlan - nem csak hazánkban, hanem az egész világon is. A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2, közismertebb nevén koronavírus világjárvány miatt minden ország különleges intézkedéseket vezetett be. Itthon hétfőtől bezártak az általános és középiskolák, az egyetemek és a kollégiumok már múlt héttől, az óvodák, bölcsődék pedig önkormányzati döntéstől függően.

Míg valóban az tűnik az egyetlen, a vírus terjedését lassító megoldásnak, hogy minimalizáljuk a mások társaságában töltött időt, a gyerekek otthonmaradása sok családban okoz nehézséget. Még ha azok közé a szerencsések közé is tartozunk, akik meg tudják oldani az otthonról dolgozást, akkor sem lesz ez könnyű időszak senkinek sem - ráadásul egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart majd.

Annak érdekében, hogy ez a bizonytalan ideig tartó időszak a körülményekhez képest ésszerűen teljen, hogy a gyerekek se maradjanak le az oktatásban, és a szülők is tudjanak dolgozni, muszáj már a legelején (azaz MOST) lefektetni a családi szabályokat, amik mentén működünk majd. Az élet változásának megfelelően természetesen lehet alakítani ezeken a szabályokon, hiszen mindannyian most tanuljuk csak ezt a helyzetet. A szabályrendszer családonként változó lehet, kinek-kinek habitusa szerint - ezekhez adunk most ötleteket.

 1. Akár kétszülős háztartásban élünk, akár külön élnek a szülők, első körben is a felnőttek egyezzenek meg a szabályokról. Ha ők ketten nem értenek egyet, és nem dolgoznak össze, akkor a rendszer nem fog tartósan megállni.
 2. Ha elég nagyok már a gyerekek (nálunk 10,5 és 15 éves fiúk), akkor vonjuk be őket is a szabályok összeállításába - ne érezzék úgy, hogy ráerőszakoljuk őket.
 3. Legyen napirend! Ha délelőtt mindenki szanaszét alszik, aztán este éjfélig pörögnek a gyerekek - ígynem lesz a szülői munkához nyugodt a környezet. Fontos megértenie a gyerekeknek, hogy most nem egy különleges tavaszi szünet kezdődik.
 4. Első a kötelesség! Tudom, ez elég furán hangzik, de ha beindul az online oktatás, akkor fontos, hogy a gyerekek azt nagyon komolyan vegyék, és végigcsinálják, amit kell. Alkalmazkodjatok az online oktatási menetrendhez, ne hagyd, hogy ellógják a sulit!
 5. Mindenki aktívan vegye ki a részét a házimunkában, ne az anyukák (vagy akár az apukák) vegyék magukra a munka mellett még ennek is a teljes terhét. A gyerekek életkorának megfelelően vonjuk be őket a feladatokba - nálunk pl. ilyen a mosogatógép-kipakolás, a teregetés, a ruhák leszedése, elpakolása, főzéshez mindenféle segítség, takarítás, pakolás, kerti feladatok.
 6. Ha mindkét szülő dolgozik otthonról, akkor egyezzenek meg a feladatok leosztásában, kinek mikor van a “törzsideje”, amikor csak dolgozik, és nyugalmat kell biztosítani neki.
 7. A bezártságra való tekintettel elkerülhetetlen, hogy előkerüljenek a számítógépes játékok, a TV-nézés. Szabályozzuk ezeknek az idejét illetve fajtáját is, és igyekezzünk minőségi tartalmat biztosítani a gyerekeknek. Ha csak úgy tudjuk megoldani a munkánkat (pl. kisgyerek mellett), hogy akár naponta is megnéz valamilyen tartalmat, akkor legalább valós élményekkel gazdagodjon. Az összetartás jeleként rengeteg művész ajánlott fel mese- vagy történetolvasást, nagyon sok kulturális intézmény ingyenesen elérhetővé tett filmeket, színdarabokat. Nézzünk ezeknek utána, és ezekből válogassunk!
 8. Ne menjünk játszótérre, ne engedjük most el a gyerekeinket bandázni, bulizni! Cserébe biztosítsunk nekik időt, lehetőséget, hogy online tartsák a kapcsolatot barátaikkal - ez mindenkinek segítségére lesz a bezártság könnyebb elviselésében.
 9. Ha tehetjük, és amíg tehetjük, menjünk sétálni, biciklizni, a szabadba sportolni. Ha van a közelben park, erdő, vagy autóba tudunk ülni, hogy egy ilyen helyszínre elmenjünk, akkor menjünk kirándulni - lehetőleg magunkban, és a higiéniai szabályokat (tüsszentés, köhögés, kézfertőtlenítés) mindig betartva. Ez nem bandázást jelent, nem napsütéses cukrászdalátogatást, hanem aktívan töltött hosszabb-rövidebb időt a szabad ég alatt. Vigyünk magunkkal enni- és innivalót, hogy ne kelljen boltba mennünk, ha nem muszáj.
 10. Ez nem csak azért fontos, mert az oktatásnak része a rendszeres testmozgás is, és így biztosíthatunk teret a gyerekeinknek is, hogy kimozogják magukat, hanem a felnőttek mentális egészsége szempontjából is nagy jelentősége van. Normál állapotban is, de ilyen különleges helyzetben is fontos, hogy "kiszellőztessük" a fejünket.
 11. Valószínűleg hamar megtanulja majd mindenki, hogy ez nem a finnyáskodás ideje. Ha jót akarunk magunknak, akkor tényleg nem mehetünk bele olyan családi játékokba, hogy három embernek háromfélét főzünk. Ezt is érdemes belátni és a családdal megértetni.
 12. Tervezd meg a menüt, és ahhoz illeszd a bevásárlólistát! Nem kell semmiből féléves készletet felhalmozni, és csak azt vedd most meg, amiből tudod, hogy mit fogsz készíteni. (Ehhez adunk majd sok tippet #házimenza sorozatunkban.) Ez most nem a spontán, intuitív vásárlások és az ételpazarlás ideje.
 13. Várhatóan hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat ez az állapot, úgyhogy nem érdemes fittyet hányni az egészséges étrendre. Amikor vásárolsz, ne csak a liszt-cukor-krumpli kombó járjon az eszedben, hanem a zöldségek, gyümölcsök is. Egy megtervezett menüvel tudni fogod miből mennyire van szükséged. Vásárolj bátran fagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket is!
 14. Ha nincs annyi informatikai eszköz otthon, amennyire a munkához, tanuláshoz szükség van, készítsetek ehhez is beosztást.
 15. Biztosítsatok mindenkinek privát szférát, hogy akinél egy kicsit betelt a pohár, az el tudjon vonulni. Ez lehet egy sarok, egy külön szoba, de ha erre nincs lehetőség, akkor legalább egy fejhallgató. Ez a szülőknek is jól jön a munkához. Ez a legjobb családokban is előfordul, nincs ezzel gond.
 16. A nagyobb gyerekek segítsenek a kisebbeknek!Ezt lehetőleg ne teherként pakoljuk rájuk, hanem segítségként értékeljük - és végül is addig sem fognak ők sem unatkozni.
 17. Ezek mellett kérj és fogadj el segítséget! Lehet, hogy nem találkozhatsz személyesen a szüleiddel, de ha közel laktok egymáshoz, és ők ráérnek, előfordulhat, hogy szívesen főznének rátok. Oldjátok meg a biztonságos átadást - neked időd szabadul fel, ők meg elfoglalják magukat. Álljatok össze a szomszédokkal az élelmiszer-rendelésre, bevásárlásra - és számoljatok el egymással pontosan!
 18. Segíts te is! Ha belefér az idődbe, energiádba, alapanyagkészletedbe, hogy segíts valakinek étellel, bevásárlással, akkor csak bátran!
 19. Ha nem tudod megoldani a gyerekedotthoni felügyeletét, akkor ne legyen lelkiismeret-furdalásod, hogy óvodai, iskolai ügyeletbe engeded őt. Mindig figyeld alaposan, nem lesz-e beteg (ekkor maradjon otthon), és csak online/telefonon tartsa a kapcsolatot a nagyszülőkkel!

Vigyázzatok magatokra, és egymásra, legyetek türelemmel, hallgassatok a józan eszetekre, csak megbízható forrásból tájékozódjatok, ne dőljetek be az álhíreknek, figyeljetek a higiéniára, és amennyire tudtok, maradjatok otthon, de legalábbis két méterre embertársaitoktól!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

További cikkek