A háziállatok az elhanyagoltságot sínylik meg a járvány alatt

Kedvenceink a vírust nem kapják el, de más bajuk ettől függetlenül lehet.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy hogyan védje meg kutyáját, cicáját, hörcsögét, vagy akár gekkóját az új koronavírustól.

Dr Yuri Burstyn, kanadai állatorvos erre azt mondja, hogy az állatok védelmének egyetlen és legfontosabb eleme, hogy időben eljussanak az állatorvoshoz, ha szükséges. Na nem azért, mert esetlegesen megfertőződhetnek a koronavírussal, vagy terjesztenék.

Az ugyanis nem igaz: a háziállatok nem kapják el, és nem is tünetmentes hordozói a SARS2-nek.

Az egyetlen fenyegetés, ami veszélyezteti a háziállatainkat, akiket Amerikában újabban már állat-társnak neveznek, a tulajdoni viszonyokat inkább egyenrangúság felé terelve, az, hogy nem jutnak el az állatorvoshoz, ha valami egyéb, koronavírustól független bajuk lenne.

Dr. Burstyn persze nem azt ajánlja, hogy vigyük állatorvoshoz kedvencünket, ha magunk rosszul lennénk. Ilyen esetben természetesen érvényesek a sokat ismételt és már mindenki által ismert szabályok, miszerint mindenki maradjon otthon, és ha másokkal él együtt, amennyire csak lehet, izolálja magát. Szerencsére még ilyen esetben sem vonatkozik ez az állatokra. Ha gyanúsan érezzük magunkat, még nyugodtan csapkodhatjuk a kutyánk pocakját, vagy szórakoztathatjuk a macskánkat pirospacsi-partykkal. De csak, ha nincsenek a háztartásban más emberek.

via GIPHY

Állatok, mint szó szerinti vírushordozók?

Mert bár az állatok nem terjesztik a vírust hordozóként, de szennyezett „felületként” például megjelenhetnek. Szóval az előfordulhat, hogy egy beteg ember ráköhög Lexire, és bár Lexi nem lesz vírusos, de ha valaki megsimogatja a leköhögött szőrt, akkor ő az lehet. Ha ez előfordulna, aminek a jelenlegi elvonulási szabályok lényegesen csökkentik az esélyét, akkor az állatot érdemes lehet megfürdetni. Ez a kutyák esetében többnyire nem gond, a macskáknál viszont természetük válogatja, hogy hogyan reagálnak, amikor megpróbáljuk a csap alá helyezni őket. Szóval a cicákat inkább ne sétáltassuk, és ne engedjük más emberek közelébe.

Ha egy állat beteg, akkor viszont el kell jutnia az állatorvoshoz. Ha betegek vagyunk, akkor kérjünk meg mást, hogy vigye el az állatunkat, vagy hívjuk ki az állatorvost, ha az állat rosszul van. Az állatorvosoknál is remélhetőleg korlátozni fogják az egyszerre rendelőben tartózkodó emberek számát, így nem lesz veszélyes az emberekkel való kontaktálás.

A kötelező állatorvosi viziteket tartani kell

Az például nagyon szerencsétlen kimenetele lenne az eseményeknek, ha most senki nem adatná be az éves veszettség elleni oltásokat, aztán jövőre azzal kéne szembenéznünk, hogy a SARS-2-vel ellentétben 100%-ban halálos, veszettséget okozó vírus által kiváltott járvány törjön ki az állatok között, akik veszettséget viszont harapás útján könnyen terjesztik az emberre. Jelenleg a világ szinte összes emberi veszettség megbetegedése Ázsiában történik, ahol nem oltják a kóbor állatokat és azok sokszor megharapják a gyanútlan gyerekeket. Ha ilyenkor nem kapják meg a védőoltást rövid időn belül, akkor az esetek 100%-ában meghalnak.

Ilyesmi nem hiányzik a világon sehol senkinek, így a rendes állatorvosi időpontokat, melyek tényleg fontosak, tartsuk, a magunk érdekében is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.