Így tartósítottak dédanyáink régen, a hűtőszekrény előtt

Míg egy mai háztartásban eszközök és berendezések hada áll rendelkezésünkre, hogy hosszú ideig, jó minőségben és frissen tudjuk tartani az ételeinket, régen ez nem volt ilyen egyszerű. Most néhány olyan ősi tartósítási eljárást mutatunk be, amelyekből többet még ma is használhatunk.

Hűtőgép speciális hőmérsékletet és páratartalmat biztosító tároló rekeszekkel a zöldségfélék számára, fagyasztó állítható hőmérséklettel, vákuumozógép, aszalógép, befőzőautomata, borhűtő – csak néhány azon modern eszközök közül, amelyekkel könnyen és hosszan frissen tudjuk tartani az ételeket. Többük létezése már olyan természetes számunkra, mint hogy víz folyik a csapból, pedig még pár évtizeddel ezelőtt sem volt minden háztartásban hűtőgép, hogy a többi berendezésről már ne is beszéljünk. Bár kétségtelen, hogy ma már sokkal könnyebb és egyszerűbb frissen tartani az ételeket, sok régi tartósítási eljárást ma is érdemes kipróbálnunk és használnunk, még akkor is, ha a mélyhűtő is fel van töltve zöldséggel, gyümölccsel és húsfélékkel.

Sok régi tartósítási eljárást ma is érdemes kipróbálnunk és használnunk

Mióta az emberiség tudatosan állatot tart és földművelést végez, az ételek tartósításának gyakorlata is kialakult, hiszen a megtermelt javakat úgy kellett elraktározni, hogy azok aztán egész évben ellássák a közösséget egészséges és tápláló ennivalóval. Míg a gabonák és száraz élelmiszerek könnyen és hosszú ideig eltarthatók, a magas víztartalmú alapanyagok – zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, húsok – hamar romlanak, de már évezredekkel ezelőtt hatékony módszereket alkalmaztak arra, hogy mégis sokáig eltarthatók legyenek.

Yakhchāl azaz jéggödör az iráni Yazd településről, mely még ma is alkalmas jég (vagy étel) tárolására

Húsok tartósítása

Számos tartósítási eljárást a mai napig alkalmazunk a húsoknál, hiszen a sózás, szárítás, abálás, aszalás és a füstölés ma is az egyik legelterjedtebb módszer a húskészítmények tartósítására. A húsok (és halak) egy részét sózva, majd füstölve tartósították, másik részét sózva jégveremben tárolták, de elterjedt volt a zsírban tartósítás is, amit manapság az elegáns konfitálás kifejezéssel illetünk, és sokan hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy egy milyen régi, a paraszti kultúra teljesen hétköznapi eljárásáról van szó.

A fent említett jégverem, azaz az ősi hűtőszekrény nem volt más, mint egy mélyre ásott gödör, amit szalmával szigeteltek és a téli időszakban jégtábla-darabokkal töltöttek fel, hogy aztán egész télen, tavasszal és kora nyáron ott tudják hidegen tartani a romlandó élelmiszereket. Bár azt gondolnánk, hogy a mai szuperhűtőgépek adhatnak csak olyan biztonságos és állandó hűtést, amiben biztonságosan eltarthatók az ételek és alapanyagok, valójában a jégverem is remekül hidegen tartotta az élelmiszereket, már Mezopotámiában és az ókori Rómában is ilyen mélyre ásott gödrökben tárolták a hegyekből és befagyott tavakból hozott jeget – így lehetett már a Római Birodalomban is kedvelt hűsítő finomság a fagylalt, ami egy jégkásaszerű, jeges nyalánkság volt.

A zsírban sütés, más néven konfitálás egy széles körben alkalmazott tartósítási eljárás, amellyel a húsféléket tudták biztonságosan és frissen tartani – a húst annyi zsírba helyezték, hogy teljesen ellepje, majd nagyon alacsony hőfokon, 65-70 Celsius fokon legalább négy órán át sütötték, így a hús úgy anélkül tudott átsülni, hogy megégett vagy kiszáradt volna.

Ezzel a módszerrel a szárazabb, inasabb húsfélék is remekül tartósíthatók, ízük pedig, mivel a zsírmolekulák teljesen átjárják őket, sokkal szaftosabb lesz.

Az így tartósított húsfélék hidegen és melegen, sőt utánpirítva is fogyaszthatók, sokrétűen elkészíthetők. A zsírt sózni egyáltalán nem kell, de különböző fűszerekkel – borssal, babérlevéllel, zöldfűszerekkel – szokás gazdagítani. Az aromás zsírt pedig a hús felhasználása után sokféle más étel elkészítésénél használhatjuk.

Tejtermékek

A tej frissen tartása a modern időkig alapvetően egy nagyon nehezen kivitelezhető és érzékeny feladat volt, hiszen a tej az egyik leggyorsabban romló élelmiszer. Míg ma természetes, hogy a hűtőt kinyitva bármikor friss tejhez jutunk, ma is rengeteg odafigyelés és sokféle, szigorú szabály betartása kell ahhoz, hogy a tej ne romoljon meg. A tejsavas erjedésnek hála a romlott tej, sem romlott, hiszen a kefir, a joghurt, az aludttej, a különböző lágy sajtok, túrók, tejfölök, a vaj és a sajtok végeláthatatlan sora is alapvetően azért jött létre, hogy valahogy tartósítsák az értékes tejet.

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldség- és gyümölcsfélék tartósításának többféle módja is volt, amellett, hogy a hidegben való tárolás, anélkül, hogy a fagy kárt tudna tenni a zöldségben máig bevált módszer, sokféle magas víztartalmú gyümölcs és zöldség van, amit nem lehet megfelelő hűtés nélkül sokáig eltartani. Esetükben, mivel a nagy mennyiségű fagyasztás nem volt lehetséges, a víztartalom csökkentése volt a cél, hiszen ha szárazabb volt az alapanyag, tovább is elállt.

Így az aszalás és szárítás terjedt el számos zöldség és gyümölcs tartósításánál, valamint ahogy a sóban tartósítás egy bevált módszer, úgy gyümölcsök esetében a cukorral való tartósítás is elterjedt volt, gondoljunk a különböző, rendkívül finom kandírozott gyümölcsfélére.

Ezek mellett a cukorral való befőzés és üvegekben való tartósítás, vagy az ecettel és sóval történő eltevés is ősi módszer, a lekvárok, csalamádék, savanyúságok, marinált ételkülönlegességek évszázadok óta részei a gasztronómiánknak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tippeket is érdemes megfontolni:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...