Ez a módszer a zsírjában sült hús és a kompót közös nevezője

Túl elegánsan hangzik, és a legtöbb ember fejében csak konyhai flancolásként él, mégis elképesztően egyszerű technika, amiből fantasztikus ízű ételek születnek: vajon miről lehet szó? A válasz a cikkben rejlik.

Ha átlagos házi szakácsok vagyunk, a konfitálás valószínűleg nem egy olyan tevékenység, amit túl sűrűn űzünk. És ugyan meg kell hagyni, ez valamelyest jogos döntés, hiszen a módszert minimálisan ki kell tanulni, azonban ha egyszer már a tarsolyunkban van a tudás, szinte bármit – és tényleg bármit – alávethetünk a konfitálás procedúrájának. Nézzük meg együtt, hogyan!

Ez a módszer a zsírjában sült hús és a kompót közös nevezője

Mi az a konfitálás?

Maga a szó a francia „confire” kifejezésből ered, ami annyit tesz: eltenni (mármint befőttet, és nem valakit láb alól), tartósítani. A klasszikus francia konyha egyik alapja, amit régen arra használtak, hogy a romlandó ételek élettartamát meghosszabbítsák.

A húsokat zsiradékban, alacsony hőfokon megfőzték, majd a hideg zsírban akár hónapokig is tárolták, anélkül, hogy megromlottak volna.

A technika egyszerűen zseniális találmány, azonban amire nem számított senki, hogy az elkészítés során a húsok íze elképesztően elmélyül, állaga pedig a lehető legomlósabb lesz. Így a franciák két legyet ütöttek egy csapásra a konfitálás feltalálásával.

Miért jó a konfitálás?

Mivel lassan, alacsony hőfokú zsiradékban készítjük el, a hús (és bármi más) sokkal ízesebb lesz. Erre az a magyarázat, hogy az ételekben lévő nedvesség nem hirtelen távozik, hanem szépen lassan elpárolog, a helyére pedig az aromás zsiradék kerül.

Ez pedig két dolgot eredményez. Egyrészt minimalizálja a baktériumok esélyét arra, hogy elszaporodjanak, tehát tartósítja az ételt. Másrészt felfokozza az ízeket, és elképzelhetetlenül omlós állagot ad.

A bő, forró olajban való sütéstől pedig abban különbözik, hogy sokkal alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe a főzés: a fritőzben az olaj általában 160 és 230℃ között mozog, míg a konfitálás esetében nem haladja meg a 150℃-ot.

Húsok és halak

A leggyakrabban konfitált étel a hús, persze ezen kívül rengeteg más étel is fürödhet olajban. Mindenesetre kezdjük az alapokkal.

A konfitálni kívánt húst először egy sófürdőbe kell tenni, ahol hosszabb ideig (akár két napig is, a hal esetében viszont fél óránál nem tovább) pihen majd. Ezután letisztogatjuk és megtöröljük a húst, hogy teljesen száraz legyen, és jöhet a zsiradék.

Zöldségeket is konfitálhatunk

Egy sütőbe is tehető, magas falú edényre lesz szükségünk, amiben kényelmesen elférnek a húsok. Először ezek kerüljenek bele, majd az egészet töltsük fel a zsiradékkal, amíg el nem lepi az összes darabot.

Mehet is a 150 fokos sütőbe, ahol nagyjából 2-3 órát fog eltölteni. Persze minden hús más, ezért az idő változhat. Mindig konzultáljunk egy konkrét recepttel. A zsírjában tárolt hús 6 hónapig is eláll a hűtőben.

Zöldségek

Egyes zöldségek ugyanúgy alávethetők a konfitálás technikájának, mint a hús. Ehhez válasszunk olyan zöldséget, amiben sok a keményítő, és nem túl nagy a nedvességtartalma. A krumpli, répa, fehérrépa, hagyma, fokhagyma, padlizsán és paradicsom (a nedvesség ellenére is) mind nagyon jól konfitálható zöldség.

Míg a húshoz inkább a zsír illik, a zöldségek számára a legjobb közeg valamilyen olaj (pl. olíva) lesz. Ezt öntsük a megtisztított, feldarabolt és szárazra törölt zöldségekre. Adjunk hozzá bátran ízesítőket, fűszereket is.

A felhasznált alapanyag keménységétől függően 30-60 perc alatt el is készül majd a csodálatos konfitált zöldségünk. Élvezzük magában, salátákhoz adva, szendvicseken vagy főételek köreteként. A zsiradék alatt tárolva a zöldségek 3 hónapot is kibírnak a hűtőben.

Gyümölcsök

Végül következzen egy kakukktojás a konfitálás világában: a gyümölcs. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, és zsírban úszó almákat képzelnénk magunk elé, nyugodjunk meg: a gyümölcsök konfitálása cukorszirupban történik.

Szinte biztos, hogy találkoztunk már konfitált gyümölccsel: a kandírozott narancs, sőt, bizonyos szempontból a kompót is ide tartozik. Bármilyen friss gyümölcs, amit lassan főzünk cukorszirupban, tagja lehet a konfitált klubnak. Annyi különbséggel, hogy a konfitált gyümölcs nem áll el olyan hosszan, csupán pár napot bír ki a hűtőben (kivéve persze, ha rendesen elrakjuk befőttként).

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Minden konyhai módszerről lerántjuk a leplet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek