Tojásmentő süti, avagy így készül a kubai „tiramisu" fahéjjal

Nálad is sok tojás maradt a nagy húsvéti sütés-főzés után? Ebbe a fahéjas sütibe egy csomót el tudsz sütni, próbáld ki!

Ha biztonsági játékos vagy, és sok tojást vettél, nehogy valamibe ne jusson, akkor most biztos maradt pár darab, amivel hirtelen nem tudsz mit kezdeni. Ez a fahéjas süti a legjobb hely lesz nekik, mindenképpen próbáld ki!

Fejedelmi falat

Kubai fejedelmi falat, vagy királynak való falat, így fordíthatnánk magyarra a ’cuban bocado de principe’-t, amit leginkább ünnepekkor készítenek. Én is húsvét előtt futottam bele a receptjébe a neten, de a sok hagyományos fogás, amit mindenképpen el akartam készíteni, megelőzte a sorban. Aztán rájöttem, hogy maradt egy csomó tojás, melyeknek a felhasználására nagyszerű lesz, és így még tovább mehet az ünneplés.

Kubai tiramisu?

Alapanyagai szerint simán mondhatjuk rá, hogy Latin-Amerika tiramisuja. Könnyű, habos piskótaalapra kerül a házi krém, de egyik sem ilyen egyszerű, ahogy leírom. A sütialap nem bolti, frissen készült, soktojásos, pihe-puha piskóta. Miután hűlt egy kicsit, kiadhatjuk a feszkót, mert szét kell szurkálni, és egy rumos, limeos sziruppal locsolni. Ettől szaftos ízbombává válik. A tetejére házi puding kerül, amit nem meglepő módon az őshonos termény, kukorica lisztjével sűrítünk, és tojássárgákkal adjuk meg a testét. A tejbe a cukron kívül ánizs és fahéjrudak kerülnek, ezektől lesz észbontóan ízletes. Itt rájövünk, hogy valószínűleg emiatt kaphatta „fenséges” nevét. Erre az „i”-re a fahéjszórás teszi fel a pontot.

Tudtad? Ezt az isteni pudingot tálalhatjuk pohárdesszertként, keksszel, karamellel vagy magában, és felhasználhatjuk tortakrémként vagy torta bevonására.

Gyerekek is kóstolhatják

Eredetileg rummal készül az a szirup, amitől cuppogós-ragacsos lesz az alaptészta. Ez a portugál és spanyol konyhából ismeretes eljárás – persze itt mondhatjuk, hogy az indiai gulab jamun és a közel-keleti, balkáni baklava akkor hol van, igen ezek is ilyenek – nem hagyja, hogy íz nélkül maradjunk, szaftosan és frissen tartja a sütinket sokáig. Ebbe a kubai cukros sűrítménybe természetesen rum is kerül, amit, ha gyerekek fogyasztják, kihagyhatunk, vagy aromával helyettesíthetünk. A legjobb, ha nekik egy második adagot készítünk, mert olyan finom, biztosan elfogy, és így mindenki jól jár!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépséges süti itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek