Kiderült, melyik elkészítési mód a legjobb az emésztésnek, ha húst sütsz

Nem ritka, hogy az ember emésztését megviseli a húsfogyasztás, és evés után gyomorpanaszokkal küzd – egy friss kutatás éppen ezért letesztelte, melyik a legjobb, leginkább gyomorbarát elkészítési mód, és melyiket érdemes inkább kerülni.

Grillezés, szuvidálás, rántás, mikrohullámú sütőben sütés, főzés, párolás vagy lassú tűzön pörkölés – melyik lehet vajon a legjobb módja annak, hogy elkészítsünk egy húst?

A Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint, ha a gyomrunkat akarjuk óvni, a nyertes egyértelműen a szuvidálás, a legrosszabb pedig, amit tehetünk, az a pörkölés (angolul: roasting).

A sous vide (szuvid) olyan főzési eljárás, mely során légmentesen lezárt tasakokban lévő ételt vízfürdőbe helyezünk, és ott állandó hőmérsékleten tartva készítjük el. A főzési idő hosszabb, mint más eljárásoknál, ami a lényegesen alacsonyabb főzési hőmérsékletnek köszönhető. Ez a módszer a kutatók szerint javítja a hús fehérjéjének mennyiségét, és könnyebben emészthetővé teszi.

A pörkölés és sütés ezzel szemben növelheti a gyomorsav mennyiségét, és az elkészítési eljárással gázképződést előidéző vegyületek születhetnek a húsban. Ráadásul a fehérjéket is úgy módosítja, hogy azok emésztési problémákat okozhatnak azoknál, akik erre hajlamosak.

Ha gyakran érzed rosszul magad húsfogyasztás után, most már tudod, hogy ez is lehet az egyik oka – egyáltalán nem mindegy, milyen húst eszel, de az sem, hogy hogyan készíted el!


Még több húsétel:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...