Így lesz tökéletes a sütőben sült hús

Egy vastagabb szelet vagy nagyobb darab hús nem sül meg olyan könnyen, mint egy jól klopfolt a serpenyőben. De nem ám! Így sütögesd a pecsenyéd, hogy tökéletes legyen!

Kiválasztás

Milyen részeket használjunk? A legszebb és sajnos a drágább húsokból készülnek a legfinomabb egybesült fogások. Marhánál ilyen például a fehérpecsenye, a lapocka, a felsál, a hátszín vagy a bélszín. Sertéshússal olcsóbban kijövünk, itt jó lehet a comb, onnan is a combtő, vagyis a schluss-a. Kipróbálhatjuk a lapockát, de szóljunk a hentesnek, hogy egybe fogjuk sütni, ezért olyan darabot adjon, amelyet szépen tudunk majd szeletelni. Klassz még a szűz és a csontozott karaj, utóbbi kicsit szárazabb rész, ezért érdemes szalonnával megtűzdelni, hogy sütés közben biztosan ne száradjon ki!

Előkészítés

A húst mosás után szárítsuk teljesen meg, majd hártyázzuk le. Ha tökéletes formát szeretnénk elérni, akkor érdemes sütéshez használható spárgával megkötözni, vagy szorosan fóliába tekerve hűteni, hadd formálódjon egy éjszakát a sütés előtt. Az elvékonyodó végeket vágjuk le, a hús legyen teljes hosszában körülbelül egyforma szélességű, hogy egy időben süljön majd meg mindenhol. A sertéshús nem igényel hosszabb érlelést, pácolni maximum csak a nagyobb darabokat érdemes, de sütés előtt kötelezően itassuk fel róla a nedvességet. A szárazabb húsrészeket szalonnával tűzdelhetjük, ahogy korábban már említettük.

Tipp:

A formázásnál levágott részeket csíkozzuk és akár fagyasztva tegyük el későbbre. Gulyásba, pörköltbe, ragulevesbe nagyszerűen felhasználhatóak.

Kéregsütés

Akcióba lépés előtt legalább egy-két órával vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Most jön a lényeg: minden húst, ha pácoltuk, ha tűzdeltük, ha mustárba, borsba forgattuk legelőször, lehetőleg abban az edényben, amiben majd a sütőbe is tesszük, forró zsiradékon pirítsunk körbe, minden oldalán 1-2 percig, nagyobb daraboknál 3-3 percig! Így bezárjuk a rostokat, tehát a sütőben való sütés alatt is bent maradnak a nedvek, és nem szárad ki. Tökéletes, kívül pirult, belül szaftos husit tálalhatunk!

Tipp:

Ha csirkecombot vagy mellet szeretnél sütőben készíteni, ezeket is érdemes körbepirítani sütés előtt. A szaftos végeredmény garantált lesz!

Zsiradék

Régen a forró zsírra esküdtek, ma már jobban kedveljük a könnyedebb olívaolajat vagy az ízbomba vajat, de a legjobb az utóbbi két zsiradék együttes használata. A lényeg, hogy pirítás közben folyamatosan locsolgassuk a húst. A sütőbe tétel előtt pedig egy plusz vajkockát és pár ág friss fűszernövényt is tehetünk a húsra.

Sütőben sütés

Az adott recept alapján süssük a húsokat. A bélszínnek és a szűznek kell a legrövidebb idő, 15-20 perc múlva már ki is vehetjük őket. A nagyobb húsok mellé érdemes valamilyen zöldséget, gombát, vöröshagymát, fokhagymát is tenni, hogy a hosszú sütés alatt aromát és nedvességet adjanak. A húsok után ezeket is pirítsuk le az edényben , aztán mindent visszatéve, lefedve tegyük be a sütőbe. A sütés vége felé vegyük le a tetőt, és pirítsuk aranybarnára az egészet.

Szűzpecsenye borskéregben főtt-sült krumplival - recept itt!

Pihentetés

A sütőben sült husit minden esetben pihentessük tálalás előtt legalább 10 percig, csak ezután szeleteljük.

Tésztaburok

Egy másik módszer, ami abban segít, hogy ne száradjon ki a húsod sütés közben, ha tésztába csomagolod. Készíthetsz magad vajas tésztát, vagy kapható jó minőségű előregyártott leveles tészta is, ezt is használhatod. A fő, hogy tekerés előtt pirítsd körbe a húst, majd pihentesd pár percig. Ebben a témában a legjobb a Wellington-recept, nem hiába vált világhírűvé. Itt fűszerekkel, vajon száradásig pirított gombakrémmel és hajszálvékony pármai sonka szeletekbe tekerve kerül tésztaburok alá a hús. Eredetileg bélszínnel készül, de ismerjük sertésszüzes, csirkemelles és lazacos változatát is.Jó sütést a legszaftosabb húsokért!

Fotó: Sallai Márk

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek