Így ismerd fel a jó kenyeret a boltban a pék szerint

Ugye te is ismered azt a kenyeret, ami egy nap után már ehetetlen, morzsálódik, és vágni sem lehet? Mutatjuk, hogy ismerd fel a boltban az igazán jó kenyeret!

Kenyér reggelire, uzsonnára, ebédre és akár vacsorárais - mondhat bárki bármit, jöhetnek az életmódtanácsok, a magyarok többsége kenyeret kenyérrel eszik. Ez már így marad, és nem is baj! De hogyan különböztethetjük meg a jó minőségű kenyeret a morzsalékos, alig pár órát kibekkelő változatoktól?

Milyen kenyeret eszik a magyarok többsége?

Az, hogy milyen kenyeret szeretünk, szinte régiónként változik, de a fehér kenyér szinte mindenhol favorit - meséli Bekk Péter, pékmester. De azutóbbi időben rendkívül népszerűek lettek a kevert lisztből készült kenyerek is, azaz amik búza- , tönköly- , zab- és rozslisztet is tartalmaznak. Fontos azonban, hogy különbséget tegyünk a rozs- és a rozsos kenyér között: a rozskenyér minimum 60 százalékban, a rozsos kenyér minimum 40 százalékban tartalmaz rozslisztet, azaz amit a szupermarketek polcain találunk, az legtöbbször kevert, rozsos kenyér. Egy dolgot azonban Péter kiemel, amiről sokan eddig még csak nem is hallottunk:

„A magvas kenyerek és zsemlék rendkívül népszerűek, de valójában többet árthatnak, mint használnak. A kenyér tetejére szórt magvakat magas hőhatás éri, aminek következtében megégnek, és ha valaki kizárólag ilyen termékeket fogyaszt huzamosabb ideig, az egészségügyi gondokat is generálhat. Ráadásul már nem úgy rágunk, mint régen, vagyis nem rágjuk meg rendesen az ételt, így az apró magok a bélfalba is fúródhatnak, ezzel komoly problémát okozva.”

Külsőre, és főleg első látásra sok kenyér hasonlónak tűnhet, és csak otthon mutatja az igazi arcát, amikor pár óra múlva már morzsálódik, nem sokkal később pedig teljesen kiszárad.A morzsalékosság valójában a gyorsított érés eredménye, de honnan tudhatjuk laikusként, hogy melyik kenyér a jó? Milyen szempontok alapján válogassunk?

Szép, ropogós héjú kenyér

Így választhatod ki a tökéletes fehér kenyeret a boltban

Ha eddig csak a szemednek és az orrodnak hittél, itt az ideje egy kicsit jobban megvizsgálni a kenyeres pulton sorakozó kenyereket! Ha olyan fehér kenyeret szeretnél a kosaradba tenni, ami nemcsak néhány óráig élvezhető, hanem akár még egy hétig is finom, akkor fogadd meg a pékmester tanácsait:

„A kenyér héja legyen fényes, cserepes, és ha össze is akarnánk nyomni, annak vissza kell ugrani az eredeti formájára, ugyanis ez jelenti azt, hogy átsült. Alulról is kocogtassuk meg a kenyeret, és ha kong, akkor ugyan átsülhetett, de az idő hiánya miatt keletlenül, ami akkor fordulhat elő, ha nem megfelelő a hőmérséklet, és hideg a tészta a kenyérkészítés során."

Otthon aztán, felvágva még laikusként is megtudhatjuk, hogy gép készítette-e a kenyeret: ha szabálytalan, nagy lyukacsokat látunk a kenyér belében, az jó eséllyel emberi kéz munkája. A homogén, egyforma belezetű kenyér viszont gépi munka eredménye.

"Egyszerű" fehér kenyerek

Ha sikerült finom, jó minőségű kenyeret választanunk, a tárolására is figyeljünk oda! A pékmester azt tanácsolja, felejtsük el azt a rossz szokást, hogy a kenyeret zacskóban tároljuk. A nejlonszatyor nemcsak a környezet, hanem a kenyér ellensége is, ugyanis, ahogy Péter fogalmaz „ a nejlon pár óra alatt megeszi a héját, megpuhul”.

Helyette csomagoljuk papírba, és egy textil konyharuhával takarjuk le!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért válogasd meg, hogy kivel eszel a munkahelyeden

Ha te is együtt szoktál ebédelni a kollégákkal békeidőben, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint nagyon befolyásolja az étkezési szokásainkat az, ahogyan a többiek esznek, így ha egészségesen akarsz élni, egy gyorskajafüggő társaság nagyon meg tudja nehezíteni az életedet.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek