Az étkezési szokás, mely enyhítheti a horkolást

A horkolás nemcsak bosszantó, de bizonyos esetekben akár egészségügyi problémákat is okozhat vagy jelezhet – éppen ezért érdemes tenni ellene.

Ahelyett, hogy a velünk együtt alvónak beszereznénk egy-egy füldugót, inkább kezeljük a kellemetlen, zavaró horkolást. Ausztrál tudósok most rámutattak, hogy erre a legjobb módszer nem valamilyen patikában kapható szer vagy házi praktika, hanem az étkezésünk megváltoztatása. A szakemberek szerint, ha több növényi alapú ételt fogyasztunk, akkor nemcsak a hangos horkolás, de a veszélyesnek számító alvási apnoé is könnyebben kezelhetővé válik. (Az alvási apnoé azt jelenti, hogy az érintettek légzése az éjszaka folyamán hirtelen leáll, emellett gyakrabban fel is ébrednek, ami zavarja az alvási ritmusukat. Az obstruktív alvási apnoé pedig nemcsak kimeríti az embert, de növeli a magas vérnyomás, a stroke, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.)

Az étkezési szokás, mely enyhítheti a horkolást

Az étrend jelentheti a megoldást?

Most azonban, az új eredmények azt sugallják, hogy az egészséges növényi alapú élelmiszerekkel teli étrend segíthet megelőzni, illetve kezelni az obstruktív alvási apnoét. Ennek oka, hogy a növényi alapú étrend pozitív hatással van mind a gyulladásra, mind az elhízásra és az ahhoz kapcsolódó egészségügyi problémákra.

A gyulladáscsökkentő összetevőkben és antioxidánsokban gazdag, valamint a káros elemekben szegény étrendek befolyásolhatják a zsírtömeget, a gyulladást és még az izomtónust is, amelyek mindegyike releváns az OSA-kockázata szempontjából

– mondja Dr. Yohannes Melaku, a Flinders professzora, egyetemi docens és a tanulmány társszerzője.

Hogyan kutattak?

A tanulmány szerzői 14 210 emberről gyűjtöttek adatokat, akik részt vettek az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálatában. A résztvevőket arra kérték, hogy számoljanak be arról, mit ettek az elmúlt 24 órában, és hogy betartották-e az étrendi követeléseket. Az egyik csoport egészséges növényi alapú étrendet – teljes kiőrlésű gabonákban, gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben és hüvelyesekben gazdag ételeket fogyasztottak, valamint teát és kávét – követett, egy másik pedig állati eredetű táplálékokban gazdag ételeket fogyasztott. Ide tartoznak az állati zsírt tartalmazó élelmiszerek, a tejtermékek, a tojás, a hal vagy a tenger gyümölcsei és persze a különböző húsok.

Szintén egy másik csoportba azok kerültek, akik egészségtelen, növényi alapú étrendet fogyasztottak. Ez tartalmazott túlzottan sós ételeket, finomított gabonát, burgonyát, cukorral édesített italokat, édességeket és desszerteket. Végül az emberek egy kérdőívet töltöttek ki arról, hogy szenvedtek-e obstruktív alvási apnoétól.

Mit mutatnak az eredmények?

Egyértelműen látszik, hogy a több növényi ételt fogyasztóknál 19 százalékkal kisebb volt az obstruktív alvási apnoé kialakulásának esélye, mint azoknál, akik csak kevés növényi alapú táplálékot fogyasztottak. A túlnyomórészt vegetáriánus étrendet követők esetében az alvási apnoé kockázata is csökkent. Az azonban számít, hogy a növényi táplálék típusa és minősége milyen. Azok, akik egészségtelen növényi alapú étrendet ettek, 22 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek az említett betegségtől.

Most, hogy a tudósok összefüggést találtak az egészségtelen és egészséges növényi alapú ételek, valamint a horkolás között, a következő lépés annak vizsgálata, hogy nő-e a betegség kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak feldolgozott ételeket. A szakértők tervei között szerepel az is, hogy megvizsgálják, hogyan befolyásolja az étrend az obstruktív alvási apnoé kialakulásának kockázatát hosszú távon.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az alvásról itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek