Teljes értékű étrend – növényi forrásból

A vegán étrend újabb rejtelmeibe ezúttal isCherry Piekalauzol el titeket. Ezen a héten arra keresi a választ, hogyan lehet az állati fehérjét növényivel pótolni!

A zsírszegény, tisztán növényi étrendről szóló sorozat első részében már találkozhattatok dr. Neal Barnard nevével. Ő a vezetője az amerikai Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) nevű szervezetnek (magyarul: orvosok a felelősségteljes gyógyításért). Ez a szervezet különös hangsúlyt fektet a betegségmegelőzésre, a helyes táplálkozás egészségmegőrző és gyógyító hatásaira. Minden információ, amit a következőkben itt leírok, a PCRM honlapjáról származik, az ábrát és táblázatot is beleértve.

Jó kifogás?

A vegán étrenddel szembeni leggyakoribb kifogások egyike, hogy bizonyos tápanyagokból, például a fehérjékből, nem képes megfelelően ellátni a szervezetet. Ezzel szemben a tudományos kutatásokkal alátámasztott, és immár az amerikai dietetikusokat tömörítő legnagyobb szervezet által is megerősített tény az, hogy a kiegyensúlyozott, zsírszegény vegán étrend nemcsak képes megfelelően ellátni a szervezetet a szükséges táplálékkal, hanem számos betegség megelőzésében előnyösebb az állati forrásból származó tápanyagoknál.

Mit is jelent a kiegyensúlyozott növényi étrend?

Jól szemlélteti az alábbi ábra.

Mi a helyzet a fehérjékkel?

A fehérjék létfontosságúak a szervezet egészséges működéséhez. A hagyományos, nyugati típusú táplálkozás során azonban többet fogyasztunk belőlük, mint amennyire valójában szükségünk lenne. (Egy átlagos amerikai az elegendő mennyiség kb. dupláját viszi be a szervezetébe.) Napi fehérjeszükségletünket ezzel az egyszerű képlettel kiszámolhatjuk:

Testtömeg (kilogrammban) x 0,8 = ajánlott fehérjebevitel (grammban)

Még ebben az értékben is bőven van tartalék, ennél többre csak a várandós és szoptató kismamáknak, valamint a kiemelt aktivitású embereknek, például az élsportolóknak van szükségük.

Mi a gond a magas fehérjetartalmú diétákkal?

Manapság divatba jöttek azok az étrendek, amelyek magas fehérjebevitel mellett ígérnek súlycsökkenést, egészségmegőrzést vagy éppen kiemelkedő sportteljesítményt. Ezek mögött a diéták mögött azonban nagyon kevés a tudományos háttér. Ezzel szemben tanulmányok igazolják, hogy az egészséges étrend komplex szénhidrátokban magas, zsírokban alacsony és mérsékelten tartalmaz fehérjét. Egészséges testsúlyunk megőrzése, ill. visszaszerzése érdekében több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, hüvelyeseket és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Ezek bizonyítottan segítenek az olyan betegségek megelőzésében is, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák. (A cikkben megtalálhatóak a vonatkozó kutatások hivatkozásai.)

Csontritkulás

A közhiedelemmel ellentétben a magas állati fehérjebevitel, így a tej- és tejtermékfogyasztás nem segít a csontritkulás megelőzésében. Épp ellenkezőleg, növeli a csonttörés kockázatát! (Vonatkozó kutatás hivatkozása szintén a cikkben.) A csontritkulás az európai és amerikai társadalomban sokkal elterjedtebb, mint az ázsiai népeknél, akik lényegesen kevesebb állati fehérjét, tejterméket fogyasztanak. A növényi forrásból beépülő fehérjék (pl. szója) ezzel szemben segítenek a csontritkulás megelőzésében.

Rák

Általában az állati zsírokat hozzák összefüggésbe néhány rákfajtával, ám az állati fehérjéknek is közük van hozzá. Bizonyos fehérjék, amelyek a vörös húsban, halban és szárnyasokban megtalálhatóak, magas hőmérsékleten (pl. grillezéskor vagy olajban sütéskor) úgynevezett heterociklikus aminokat állítanak elő, melyeknek szerepük lehet pl. a bél- és az emlőrák kialakulásakor. A rendszeres húsfogyasztás (különösen a vörös húsoké) jelentősen megnöveli a vastagbélrák kockázatát.

Vesekárosodás

A Harvard kutatóinak tanulmánya szerint a magas állatifehérje-bevitelű diéták jelentősen rontják a vesefunkciókat, a növényi fehérjék esetén nincs ilyen hatás.

Szívbetegségek

A magas állatifehérje-tartalmú diétáknak különösen magas a koleszterin- és zsírbeviteli szintje, ez rontja az érfalak állapotát és hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez. Azonos mennyiségű növényi fehérjével lényegesen kevesebb zsír jut a szervezetbe, mint ugyanannyi állati eredetűvel.Ennyi tudományos ismeretterjesztés után jöjjenek végre a receptek. Íme, 3 fantasztikusan finom, növényi fehérjében gazdag étel. Egészségetekre!

Cherry Pie első cikke a vegán táplálkozásról >>

Cherry Pie második cikke a vegán táplálkozásról >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...