Veszélyes betegségek jele is lehet a rendszeres délutáni alvás

Kutatók szerint nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot azok, akik rendszeresen szundítanak délután, ráadásul a magas vérnyomás kockázatát is növelheti a napközbeni pihenés.

A magas vérnyomás és a stroke megnövekedett kockázatával kell szembenéznie annak, aki gyakran alszik napközben, írja a hvg.hu a brit Biobank kutatására hivatkozva.

Egy nemrég készült kutatás első körben 500 ezer ember részvételével kezdett el felméréseket végezni, azonban már a vizsgálatok megkezdése előtt kizárták azokat az egyéneket, akik magas vérnyomással küzdöttek, vagy korábban agyvérzést kaptak. A kutatás során így 358 451 személy egészségügyi információit tekintették át.

Hiába esik jól, a délutáni szunyókálás bizony veszélyes lehet

A kutatásból kiderült, hogy a délutáni órákban alvó emberek többsége férfi volt, dohányzott, napi szinten fogyasztott alkoholt, alacsonyabb iskolai végzettséggel és jövedelmi szinttel rendelkezett, és álmatlanságról, valamint horkolásról is beszámolt. A Biobank felmérése szerint a délutáni alvás gyakorisága összefüggésben van a magas vérnyomásra való genetikai hajlammal is. Azok között, akiknél rendszeres volt a napközbeni alvás, 12 százalékkal magasabb volt a stroke és a magas vérnyomás kockázata szemben azokkal, akik nem szundítanak.

További meglepő következtetés, hogy az előbb említett kockázatok jobban érintik a 60 év alattiakat, ráadásul azoknál az embereknél, akik sokáig nem éltek a délutáni alvás lehetőségével, majd fokozatosan rászoktak, 40 százalékkal nőtt a magas vérnyomás kockázata.

A kutatás szerint nem kizárható, hogy a magas vérnyomás és a stroke kialakulása között ok-okozati összefüggés van. A szakértők szerint még rengeteg vizsgálatra van szükség, hogy biztos állítása juthasson a tudomány ebben a kérdésben.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek a témában:

Címlapról ajánljuk

További cikkek