A hét szakácsa: Oli(e)va

A hét szakácsa rovatunkban hetente egy-egy szakácstársatokat ismerhetitek meg közelebbről. Fogadjátok szeretettel a NoSalty e heti főszakácsát, Oli(e)vát!

Egy észak-nyugati, dunántúli kisvárosból származom, magyar vagyok, ezt azért írom, mert nagyon sok görög receptem van fenn, a családommal Cipruson élünk. A pápai mama főztjén nőttem fel, nagyon vékony, nagyon válogatós gyerekként (büntetésként többször ültem néhány órán át egy tál spenót- vagy sóskafőzelék felett). A nagyi almás-mákos réteseinek, rántott husijának, túrós palacsintájának és a legtöbb egyszerű magyar ételének az ízét eddig még nem tudtam rekonstruálni, de szerintem nem is fogom tudni soha.

Nem tudom, talán azért, mert zsírral főzött, vagy az alapanyagok tiszta minősége lehetett ennek az oka, az ízekre emlékszem, de sajnos soha többet nem fogok ilyen ételeket enni. Arra is emlékszem, mikor a hatalmas hússzeletet betette a serpenyőbe, az rögtön elkezdett sisteregni, és kívül szép pirosra, belül omlósra, puhára sült. Napjainkban, mikor én teszem bele a húst a serpenyőbe, először is egy csomó víz jön ki a húsból, azután kezd el sülni rendesen.

Igen, a hormonokkal felfújt, hentesnél, szupermarketben vásárolt húsokról beszélek, ezekhez új konyhatechnológiát kell kitalálni, hogy finom étel kerüljön ki az ember keze alól. Be kell vallanom, hogy nem sündörögtem a konyhában, a szüleim késő délutánig dolgoztak, s mikor már elvesztettük a mamát, napközis lettem, aztán az egyetemen menzás. Imádtam a rizses húst, a gulyáslevest meg a rakott krumplit, ezt hatalmas tepsikben sütötték, a krumpli jó ropogós volt, viszont a paradicsomos káposztával, a kelkáposzta- és finomfőzelékkel meg a mai napig ki lehetne kergetni a világból.

A férjemmel az egyetemi évek alatt ismerkedtem meg, nálunk tanult a Műegyetemen, ciprusi görög. Én a konyhában még mindig nem sündörögtem. Hála Istennek, Sandwich báró már kitalálta a néhány esti vacsoránkat. Aztán Ciprusra költöztünk, megszületett a két gyerek, már nem volt mese, főzni kellett...

Ettetek már paradicsomos tésztafőzeléket? Na, a görög evett... Paradicsomlevest akartam főzni, betűtésztával, honnan tudtam volna, hogy csak egy fél marék tészta kell a paradicsomos lébe, olyan kevésnek tűnt. Ugye, más kárán tanul az okos, én mindig a magamén, itt sajnos nincs segítség, a ciprusi mami már nagyon idős, így magad uram, ha szolgád nincsen... Mivel én az ELTE Bölcsészkarán végeztem, a könyv a legjobb barátom, hoztam ki sok szakácskönyvet is, most már jól tudom főzni a magyar és a görög „klasszikusokat" is.

Tulajdonképpen nagyon szerencsés vagyok, mert a világ két legjobb konyhájának ételeit készíthetem, télen magyar, nyáron a nagy meleg miatt, görög konyhát vezetek. A főztömről beszéljenek helyettem inkább a receptjeim, mindennapi ételek, csak egy anya vagyok a sok közül, aki szereti a családját, és odafigyel arra, hogy mindennap legyen főtt étel az asztalon.

A NoSaltyt imádom, néha órákat töltök itt a jobbnál jobb receptek között böngészve, sokat el is készítettem, és itt szeretném megköszönni szakácstársaimnak a tiszteletreméltó munkát, ami egy-egy recept mögött áll!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Gratulálok, nagyon jó receptjeid vannak!

Oli(E)va

Koszonom szepen

Torma

Gratulálok Éva! Nagyon kedves a leírás a nagymamádról, és humoros a kezdeti szakácskodásodról! További kellemes sütés-f?zést kívánok, üdv, Torma :) Érdekesek a receptjeid!

Oli(E)va

Koszonom , udv, Eva

Rumiszivi

Gratulálok a hét szakácsa címhez, kedves Eva (már régen kiérdemelted!!!) és hozzácsomagolom az ?szinte baráti ölelésem is! :). Puszi, Szivi

Oli(E)va

Koszi, Szivi, puszi: Eva

Törölt felhasználó

Kedves Eva! Szivböl gratulalok a het szakacsa cimhez, igazan megerdemelted ezzel a sok szuper recepttel. Egyebkent ha hiszed ha nem en ettem hasonlot a te paradicsomos tesztafözelekedhez, itt a görög etterembe adnak meg a gyros melle is, egesz finom, ebböl a pici rizsszem tesztabol csinaljak:)) Bar, nem tudom a Te görögöd mit szolt hozza, az enyem szereti :D Megegyszer gratulalok es küldök melle egy puszit is:) Üdv.: Edina

Oli(E)va

Koszi, Edina, az a gyuvetsaki akar lenni, az finom...benn van a receptjeim kozott:) Puszi, Eva

Samiya

Kedves Éva! Csatlakozom én is a többiekhez és szívb?l gratulálok! :) Mi is nagyon szeretjük a receptjeidet. :) Puszi: Samiya

Oli(E)va

Koszonom, Samiya..puszi, Eva

Méhecske

Szia Éva, Gratulálok, én is szívesen szemezgetek a receptjeidb?l! ;-) Hihetetlen, hogy szinte csak feln?tt fejjel kezdted el a szakácskodást! :) Minél több görög receptet várok! Üdv: Méhecske

Oli(E)va

Szia Mehecske, koszi szepen udv Eva

Éva-Anyóca

Kedves Éva! ?szintén gratulálok : A HÉT SZAKÁCSA CÍMHEZ! :) Nagyon sok finom receptedet készítettem már el, mert nagyon szeretem a görög ízeket, volt szerencsém kinn nyaralni három alkalommal, és elvarázsolt..:) Várom csodás magyaros, és görögös ételeidet, édességeidet.:) Ami eddig kipróbálásra került, mind ízlett, és ismétlésért kiabált. Szép nyarat kívánok! Éva-Anyóca

Oli(E)va

Nagyon szepen koszonom, kedves Eva-Anyoca. szep nyarat kivanok en is, Eva

Évi néni

Kedves Éva! Isteni a történeted, csakúgy, mint a receptjeid és a szép képek is. Nagyon élveztem a leírásodat. Nagyon élvezem a receptjeidet, amit ezúton is hálásan köszönök és természetesen gratulálok! Üdv: Évi néni

Oli(E)va

Kedves Evi neni, nagyon szepen koszonom, a leiras vegen a tisztelet egyik cimzettje Te magad vagy, en is sokat megfoztem a receptjeid kozul. Elore is szeretnek Boldog Szulinapot kivanni, udvozollek; Eva

Évi néni

Nagyon köszönöm a kedvességed, figyelmedet. Várjuk további isteni receptkjeidet, köszönjük az eddigieket. Szeretettel: Évi néni

Címlapról ajánljuk

További cikkek