r
Nosalty Logó

Szuvla

Oli(E)va
Szuvla
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1347
Kalória
84.5g
Fehérje
1.1g
Szénhidrát
108g
Zsír
329.6g
Víz
360g
Koleszterin
10mg
Élelmi rost
84mg
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 1347 kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 16158 kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 255 kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.5 g

Zsír

  • Összesen
    108 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1392 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    804 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    329.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 1347 kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1014.3 g

Zsír

  • Összesen
    1295.5 g
  • Telített zsírsav
    568 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    532 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    102 g
  • Koleszterin
    4320 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16703.8 g
  • Cink
    200 mg
  • Szelén
    1190 mg
  • Kálcium
    734 mg
  • Vas
    94 mg
  • Magnézium
    1340 mg
  • Foszfor
    9645 mg
  • Nátrium
    3492 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    3954.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    143 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    13 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    368 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1106 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 16158 kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    263.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    0.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    62.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 255 kcal

Elkészítés

  1. Meggyújtjuk a faszenet és megvárjuk, amíg csak a jól izzó parázs marad belőle.
  2. Közben nyársra húzzuk a kb. 4 centis kockákra vágott húst (megkérhetjük a hentesünket, hogy ezt végezze el helyettünk a csontok miatt). A húst nem sózzuk az elején.
  3. Feltesszük a nyársakat, majd fél óra múlva sózzuk csak a húst.
  4. Állandóan figyeljük, ahol kicsit lecsöpög a zsír, és felcsap a láng, sót rászórunk a parázsra és akkor kialszik.
  5. Másfél óra múlva el kezdjük sörrel fröcskölni.
  6. Két óra sülés kell neki, az utolsó negyedórában, mikor már el kezd habzani a hús, akkor már majdnem kész van, meglocsoljuk citrommal.
  7. Lehúzzuk a nyársról, ízlés szerint beszórhatjuk oregánóval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 120 p

Ez volt a húsvéti ebéd... Persze a görög húsvét az idén egy héttel később volt mint a katolikus, azért késtem el egy kicsit a recepttel, de nem baj jön a tavasz és a nyár, hátha valaki kedvet kap hozzá... Húsvétkor és minden nagy ünnepen pl. Nagyboldogasszonykor is a szuvla szinte kötelező, minden udvar, szinte az egész sziget ettől illatozik. Ilyenkor természetesen a fiúk a főszakácsok, mi csak ministrálunk :) Na meg a versenykedés, hogy kié a legfinomabb, mert ugye ennek is megvan a mestere, meg a titka. A titok a fiatal állat húsa, a hentes aki pontos darabokat vág, a türelem ahogy sül, ha gyorsabban sül feljebb tenni a nyársat, ha lassabban, lejjebb engedni. Akkor jó, ha olyan puha, hogy elolvad az ember szájában... Imádom a szuvlát, másnap is finom hidegen, ha kicsit többet sütünk és megmarad.

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Souvlaki

A souvlaki a görögök saslikja, azzal a lényegi különbséggel, hogy náluk csak hús kerül a nyársakra, azt viszont előtte illatos pácban érlelik. Hagyományosan sertésből készült ez a ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...