Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szuvla

Szuvla
Szuvla
130 perc / előkészület: 10 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez volt a húsvéti ebéd... Persze a görög húsvét az idén egy héttel később volt mint a katolikus, azért késtem el egy kicsit a recepttel, de nem baj jön a tavasz és a nyár, hátha valaki kedvet kap hozzá... Húsvétkor és minden nagy ünnepen pl. Nagyboldogasszonykor is a szuvla szinte kötelező, minden udvar, szinte az egész sziget ettől illatozik. Ilyenkor természetesen a fiúk a főszakácsok, mi csak ministrálunk :) Na meg a versenykedés, hogy kié a legfinomabb, mert ugye ennek is megvan a mestere, meg a titka. A titok a fiatal állat húsa, a hentes aki pontos darabokat vág, a türelem ahogy sül, ha gyorsabban sül feljebb tenni a nyársat, ha lassabban, lejjebb engedni. Akkor jó, ha olyan puha, hogy elolvad az ember szájában... Imádom a szuvlát, másnap is finom hidegen, ha kicsit többet sütünk és megmarad.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meggyújtjuk a faszenet és megvárjuk, amíg csak a jól izzó parázs marad belőle.
  2. Közben nyársra húzzuk a kb. 4 centis kockákra vágott húst (megkérhetjük a hentesünket, hogy ezt végezze el helyettünk a csontok miatt). A húst nem sózzuk az elején.
  3. Feltesszük a nyársakat, majd fél óra múlva sózzuk csak a húst.
  4. Állandóan figyeljük, ahol kicsit lecsöpög a zsír, és felcsap a láng, sót rászórunk a parázsra és akkor kialszik.
  5. Másfél óra múlva el kezdjük sörrel fröcskölni.
  6. Két óra sülés kell neki, az utolsó negyedórában, mikor már el kezd habzani a hús, akkor már majdnem kész van, meglocsoljuk citrommal.
  7. Lehúzzuk a nyársról, ízlés szerint beszórhatjuk oregánóval.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 178
elküldve: 2
receptkönyvben: 154
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
konyha: görög
alkalom: húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szuvlaki, görög kecskehús nyárson sütve, nyárson sült birkahús

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Filamér
Filamér Tue, 2014-02-25 10:52

Csak a kíváncsiságom kérdezteti velem: miért szuvla? Miért nem szuvlaki (Σουβλάκι)?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-06-18 21:10

Για σου Φιλαμερ, azert, mert a hus nagy darabokra van vagva, nagy szuvla - a szuvlakiban a hus kb. 2x2 cm-es kis darabokra van vagva, a kicsi szuvla az szuvlaki. A gorog nyelvben az "-aki" az a kicsinyito kepzo. Lasd; Ψωμι - ψωμακι (kenyer-zsemle) Νερο - νερακι (viz-vizecske)
Udvozollek; Eva

1347
bárányhús 6 kg
0 ízlés szerint
citromlé 1 citromból nyert
sör 3 dl
oregánó 0 ízlés szerint