Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: Cafika

Eheti kiemelt szakácsunk, Cafika, barátoknak csak Évi, házasságkötése után jött rá, hogy lisztérzékeny. Ekkor kereste fel a NoSalty oldalát, és azóta is hűséges szakácsunk.

Nagyon örülök a felkérésnek. Amikor olvastam, hát meglepődtem, mivel a hét szakácsai mind szuper szakácsok jobbnál jobb receptekkel. Na, és nem gondoltam volna, hogy egyszer az én szerény, gluténmentes receptjeim is megkapják ezt a kitüntetést. Köszönöm.

Nekem a konyha a családdal való együttlét helye, a finom ízek világa. A sütés-főzés folyamatai nálam szépen felbonthatók szakaszokra. Otthon anyukám tartotta a fakanalat, de sokszor segédkeztem. Igazából otthonról elkerülve tanultam meg lassan ezt-azt. Jött a szingli időszak, amikor a gyors, egyszerű „konzerv-konyha“-ételek kerültek az asztalra, amit itt-ott picit főtt ételek is megtarkáztak.

Sok tapasztalatot szereztem az alatt a 2 év alatt, amíg egy étteremben dolgoztam mint „kiskukta“. Bár a főzést nem bízták rám, de rengeteg fortélyt eltanultam, és ez mélyítette a főzés iránti vonzalmamat. Aztán jött az újabb időszak, amikor a párommal összeköltöztünk, és ekkor már nemcsak az éhség csillapítása volt a fontos, hanem hogy finom is és persze esztétikus is legyen az étel. Aztán kiderült a lisztérzékenységem, és utána egy kis időbe telt, amíg újra jó kedvvel tudtam a tűzhely mellé állni. A gluténmentes étrend sok változást hozott a konyhámban, de ma már nem okoz semmilyen problémát. Sok újat tanultam, sok új alapanyag költözött be a polcaimra, amik azóta is megmaradtak. Nálam búzalisztet és glutént tartalmazó lisztek nincsenek, így biztonságban vagyok – a konyhában, kamrában ügyesen el van osztva a gluténmentes és gluténos rész, ahol a tészták, kekszek és egyéb dolgok vannak.

Gluténmentes finomságok Cafikától

Nemsokára kibővült a család, megszületett kislányunk, most már ő is segít nekem a konyhában. Ez újabb kihívás, és bizony mostanában nagyon is odafigyelek, hogy mi kerül az asztalra. Az egészség miatt is, és az évek során felgyülemlett felesleges kilók miatt is a tányérunkra főleg friss és párolt zöldség, hal és fehér hús kerül. Kiiktattam a fehér cukrot, helyette mézet, nyírfacukrot, aszalt gyümölcsöt, steviát teszünk a nassolnivalókba. Most itt tartok.

Babaételek Évitől

Imádom nézni a főzős műsorokat, többek között Buddy Valastro, Jamy Oliver és Gordon Ramsay műsorait szeretem. Hogy mikor nézem őket? Hát vasalás közben. Sok új ötletet és trükköt lehet tőlük ellesni, amit gyakran ki is próbálok, és ha ízlik a családnak, akkor az bekerül a családi szakácskönyvbe.

Gluténmentes péksütik

Nagy kedvelője vagyok a konyhai segédeszközöknek, főleg azoknak, amik megkönnyítik a munkát a konyhában, ilyen kedvenceim a multimixer, kukta, léfacsaró, na és a legnagyobb kedvenc a kenyérsütő gép. Mivel hetente sütök kenyeret, zsemlét (aztán porciókban lefagyasztom), ez a legjobb segítőm.

Mit szeretek a legjobban főzni? Hát erre nem tudok válaszolni. Hét közben már előre megtervezem az étrendet, ez alapján vásárolok be. Így sok időt meg tudok spórolni, hétvégén pedig, amikor az ember jobban ráér, az étlapra a bonyolultabb, több időt igénylő étkek, illetve a még ki nem próbált receptek, sütik kerülnek.

Menüsor Cafika konyhájából

Kudarc a konyhában? Hát, a gluténmentes liszt nem úgy működik, mint a búzaliszt. Pont a glutén hiánya miatt az ebből készült tészták nem rugalmasak, nyúlékonyak. Nos hát bizony sok ilyen kísérletem landolt a kukában, de keményfejű vagyok, és ha valamit el akarok készíteni gluténmentesen, azt előbb-utóbb el is készítem.

Nagyon szépen köszönöm, hogy benéztetek egy picit a konyhámba, és hogy itt lehetek a NoSalty-n. Sok finom receptet készítettem már én is innen, és még sok el is van mentve, köszönet érte, kedves szakácsok!
Minden kezdő szakácsnak üzenem, hogy ne féljetek belevágni a főzésbe, sütésbe! Buzgón kérdezzétek anyukát, nagymamát, anyóst, szomszédot egy-egy finom receptért, amíg nem késő, mert így megmaradnak a finom hazai ízek, amik bizony kincset érnek.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Wed, 2014-07-09 15:21

Kedves Éva!Nagyon nagy szeretettel gratulálok,mert csodásan készíted el az ételeidet,és más finomságaidat.Tisztelőd:Zsuzsamama56.

Boribon
Boribon / Boribon Tue, 2014-07-08 02:22

Kedves Cafika, en is gratulalok es remelem, hamarosan visszatersz olasz finomsagokkal. Az a mozzarellas salata nagyon jol nez ki...

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2014-07-07 19:33

Kedves Cafika-Évi!
Gratulálok a címhez, az írásodhoz és a receptjeidhez! Többet elkészítettem már a receptjeid közül, pár éve (amikor a gluténérzékenységem kiderült) a te receptjeid is sokat segítettek. Palacsintát - gluténmentesen - többet kipróbáltam már, de ha biztosra akarok menni (és jót enni), akkor a te receptedet sütöm. :) A recept jóságának/finomságának bizonyítéka, hogy a gyerekeim olykor-olykor külön kérik, hogy 'Anya, a te lisztedből süss palacsintát!' - és ilyenkor abból sütöm, a bevált recepted alapján.
Üdvözlettel, Hajni