Sose használd egyszerre a szódabikarbónát ezzel a fűszerrel

Ha nem szeretnél főzéskor vagy sütéskor nagyot csalódni, akkor sose használd egyszerre a szódabikarbónát ezzel a fűszerrel.

A szódabikarbónát általában sütemények készítésekor szoktuk használni, míg a kurkuma segítségével különféle ínyenc fogásokat tudunk elkészíteni. A mi konyhánk valószínűleg nem is működhetne ezen hozzávalók nélkül. Ám, mint kiderült a szódabikarbóna és a kurkuma egyáltalán nem alkotnak túl jó párost... Kíváncsi vagy, miért? Akkor most jól figyelj, mert mindent elárulunk róla!

Sose használd egyszerre a szódabikarbónát ezzel a fűszerrel

Piros színűvé változik a kurkuma

Nemrég az indiai származású Ranveer Brar séf osztotta meg főzési tippjét az Instagramon arról, hogy miért nem szabad a két összetevőt összekeverni. A videóban arról beszélt, hogy ha valaki szódabikarbónát tartalmazó ételt vagy tésztát készít, akkor semmiképpen se adjon hozzá kurkumát.

A kettő összekeverésekor ugyanis a kurkuma elveszíti szép sárgás színét és pirosra változik.

Jó, de miért lesz piros a kurkuma? Ennek oka a szódabikarbóna lúgossága, mely hatására a kurkuma kémiai reakción megy keresztül, és megváltoztatja a színét.

Sőt a séf szerint a kettő hozzávaló keveredése olyan kémiai reakciót válthat ki, melytől az étel megbarnulhat, vagy akár kellemetlen szagú is lehet. Továbbá nem ajánlott a szódabikarbónát savas összetevőkkel, például citromlével, ecettel vagy íróval mixelni, mivel ezek a keverékek is kellemetlenné tehetik az étel ízét.

Te belefutottál már valaha ebbe a problémába?

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp vár rád:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!