A bolti fehérjepor sok emberben nem ébreszt bizalmat, amit meg is értünk, hiszen a legtöbb tele van mesterséges adalékanyagokkal, azonban önmagában a fehérjepor nem egy rossz dolog, mert nem mindig könnyű a megfelelő fehérjebevitelt biztosítani testünk számára. Mutatjuk, hogyan tudsz házi fehérjeport készíteni!
A fehérje elengedhetetlen az emberi szervezet számára, hiszen minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz. Az izommennyiség fenntartásában és annak növelésében is fontos szerepe van.
Fehérjeport magad is készíthetsz otthon, amihez semmi másra nincs szükség, mint tökmagra, kendermagra és chiamagra.
A keverék gyorsan összeáll, és könnyen feloldódik turmixban, chiapudingban, süteményekben és kenyerekben is.
Így készítsd el a házi fehérjeport:
A legjobb állag elérése érdekében fűszerőrlőt használjunk, és egyszerre csak kis adagot készítsünk el, mert sokkal simább állagot kapni végeredményképp, mint egy turmixgép. Ha a magokat aprítógépben turmixoljuk össze, akkor magvajat kaphatunk végeredményképp.
Ha pedig turmixgépet használsz, akkor figyeljünk a fokozatra, mert ez esetben is könnyen válhat magvajjá.
Hozzávalók:
- 1 csésze chiamag
- 1 csésze kendermag
- 1/4 csésze tökmag
Tápanyagok a házi (vegán!) fehérjeporban
A kendermag teljes értékű növényi fehérjeforrás, amely 9 esszenciális aminosavat tartalmaz, amit a szervezetünk magától nem is tud előállítani. Ezek segítenek a gyulladások csökkentésében, a sejtek regenerálódásában és az izomnövekedésben is.
A chiamag elsőosztályú alapanyag, ha a bélrendszer egészségének megőrzéséről van szó, mert tele van prebiotikumokkal, rostokkal, antioxidánsokkal.
Ezen kívül vasat, fehérjét és kalciumot is tartalmaz, ráadásul a fehérjepor összetevői miatt vegánok is fogyaszthatják.
A tökmag már önmagában nagyon jó fehérjeforrás, mert egy 28 grammos adag már 8 gramm fehérjét tartalmaz, ráadásul a napi ajánlott vasbevitel 14 százalékát fedezi.
Tudj meg még többet az egészséges táplálkozásról: