Ezért kell figyelned az ásványvíz összetevőit, ha refluxod van

Ti hogyan döntitek el, hogy milyen vizet isztok? Ha ásványvízpártiak vagytok, elolvassátok a címkét is? Érdemes.

Mi alapján veszel ásványvizet a boltban? Ár, külső megjelenés, csinos címke, formás üveg vagy a benne rejlő ásványi anyagok összetétele alapján? Jó hír, hogy a magyar felnőttek kezdenek egyre tudatosabb vízfogyasztókká válni, a könnyebb döntéshez pedig támpontokat ad az alábbi, a hazai természetes ásványvizek ásványi anyag összetevőiről szóló útmutató.

Kóstolni sem kell, az ásványvizes címke elárulja, hogy mit rejt a palack

A magyar vásárlók három fő választási szempontja a következő:

  • ár (43%)
  • az, hogy Magyarországon készül-e (40%)
  • illetve az ásványvíz cimkéjének informatív jellege, azaz fel van-e tüntetve rajta, hogy mit tartalmaz, hol és hogyan készült (36%)

– ez derült ki az egyik legismertebb hazai ásványvíz márka, a MIZSE tavaszi kutatásából.

Tudtad?

A vízfogyasztás elengedhetetlen eleme a fogyókúrának is, hiszen a dehidratált állapot mindenre kihat. Ilyenkor lelassul az anyagcserénk, aminek köszönhetően a diétánk is megakad, továbbá a szerveztünk visszatarthatja a vizet, aminek következtében még akár feljebb is kúszhat a mérleg nyelve. Elengedhetetlen tehát, hogy elegendő (ásvány)vizet igyunk, de pontosan mennyi az annyi? Itt kiszámolhatod!

Na de mi az, hogy természetes ásványvíz?

Az a termék sorolható a természetes ásványvíz kategóriájába, amelynek forrása védett, felszín alatti vízadó rétegben található, szennyeződésmentes, ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevői révén egészségügyi szempontból is előnyös tulajdonságokkal rendelkezik

– meséli Antal Emese dietetikus, szociológus.

Pont ezért mindig ott kell palackozni, ahol a felszínre hozzák, és nem változtathatóak meg a víz jellegzetes tulajdonságai, összetevői. Csak szén-dioxid adható hozzá, amit ugyanakkor a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmaz. A vizek közti különbség az ásványianyag-tartalmukból, összetételükből fakad.

Mennyi kell kalciumból, és mennyi magnéziumból?

Ha az egészséges csontozat és fogazat áll a középpontban nálad, akkor a vásárolt vízben literenként 150 milligramm vagy annál több kalcium legyen.

Ha pedig ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés vagy fejfájás jellemez, érdemes a magnéziumot pótolnod: arra kell figyelned, hogy 50 milligramm, vagy azt meghaladó mennyiségben legyen benne a vízben ez az ásványi anyag.

A hidrogén-karbonát nyugtatja a gyomrot

Tudtad, hogy a reflux tünetei enyhíthetők, ha a literenként 600 milligramm hidrogén-karbonát tartalmú ásványvizeket választod? Sőt, az emésztési bántalmaktól szenvedők is enyhíthetik a panaszaikat, ha keserűbb ízű, több mint 200 milligramm szulfáttal készült ásványvizeket fogyasztják.

A vizek közti különbség az ásványianyag-tartalmukból, összetételükből fakad

Csínján a nátriummal

A magyar lakosságra jellemző, hogy az ajánlottnál 2,5-szer több nátriumot viszünk be a szervezetünkbe minden nap. Ez pedig azért káros, mert növeljük vele a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a lehetőségét. Aki jobban odafigyelne erre, azoknak a kifejezetten alacsony, 20 milligramm alatti nátriumot tartalmazó vizek ajánlottak.

Ma már a vashiány esetén is választhatunk vasban gazdag ásványvizet. Csak azt kell figyelni, hogy a címkén fel legyen tüntetve, hogy a termék minimum 1 milligramm vasat tartalmaz.


Még több egészség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...