Ezek a legtúlértékeltebb egészséges alapanyagok a konyhában

Minden évnek megvan a maga ételsztárja és a legújabb felfedezettje is. A szexi újdonságok kipróbálása mellett azonban érdemes hallgatni a józan észre, ha a rendszeres étkezésünkről van szó. Túlértékelt alapanyagok a haladó szellemben vezetett konyhákban.

Az egészséges étkezés óriási divatját éljük, influenszerek tömegei hirdetik az igét ideális napirendjüket, külsejüket, étkezésüket megmutatva a nyilvánosságnak. Az Insta, TikTok, YouTube uralta közlési platformok minden korábbinál erőteljesebben vizuális fókuszúak, ezért logikus, hogy ezzel együtt a jól kinéző élelmiszerek is az előtérbe kerültek. A sárga cékla, a pink hummusz, a mutatós fodros leveleskel, a „szuperzöld" matchatea és acai bogyók által természetes módon lilára festett édességek mind igazán Insta-kompatibilis tartalmat jelentenek.

Sok egészségesnek vélt, messziről jött alapanyagot lehet hazaira cserélni

Az egészséges élelmiszerek dömpingjében azonban olyan alapanyagok is jelentős publicitást kapnak, amelyek bár valóban izgalmasak, jóval józanabb döntést hozhatunk, ha a közelünkben is megtermő, a konyhában hasonló funkciót betöltő zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat választunk. Szó nincsen feketelistákról, egyszerűen csak ésszerűbb, megfizethetőbb és hangsúlyozottan környezettudatosabb választásokat ajánlunk.

Quinoa, a trendi álgabona

Dél-Amerikában a szegények eledele, ez Európára már közel sem igaz. Átlagosan 3000 forint feletti kilónkénti ára is mutatja, hogy igen messziről érkezik hozzánk ez a magas fehérjetartalmú álgabona, amely valóban kiváló tápértékkel bír, de lássuk be, teremnek értékes gabonafélék az árpától a kölesig jóval „zöldebb" döntésként is.

Peruban és Bolíviában a hatalmas nemzetközi kereslet miatt válság alakult ki. A hagyományosan a helyiek által fogyasztott quinoából éppen az ottani lakosságnak nem jut, ezért rosszabb minőségi import gabonafélékkel táplálkoznak a quinoaőrület miatt.

Ajánljuk helyette: hajdina. Az Őrség egyik kincse ez az izgalmas gabonaféle, amely épp úgy nem tartalmaz glutént, mint a quinoa.

Matcha: tradicionális teaszertartás vagy zölddé varázsoló por?

A porított japán zöldtea ahhoz képest, hogy több mint ezer éves történelemre tekint vissza, néhány éve lett teljes őrület a nyugati világban. Cukrászsütemények és egészséges reggelik, latték felkapott hozzávalója, amely élénkzöld színével a legszimplább pitét és smoothie-t megbolondítja. A lágy ízű zöldtea finoman édeskés, kilogrammonkénti ára pedig több tízezer forint. Egyetlen csésze matcha természetesen megfizethető árú teaport tartalmaz, és ételszínezékként sem kell rengeteget beletenni, de éppen a matcha tradíciója vész el a divatos felhasználási módokban.

A matcha tea elkészítésének hagyományai vannak Japánban

Ajánljuk helyette: ha ezt a japán különlegességet megveszed, add meg a módját, és ismerkedj meg a japán teaszertartással, és úgy fogyaszd el!

Az aztékok kincse: chiamag

A chia, más néven aztékzsályamag szintén az egészségtudatos táplálkozás egyik sztárja lett. A cirmos színű magok igen mutatósak, különleges tulajdonságuk, hogy folyadék hatására néhány óra alatt megdagadnak és egy nyálkás réteg képződik körülöttük, aminek köszönhetően „mindenmentes” pudingok kiváló alapanyagának számít. Ha nem szeretnénk átutaztatni a fél világon a Guatemalában, Nicaraguában vagy Ausztráliában termesztett magot, van kiváló hazai alternatíva.

Chia helyett lenmag!

Ajánljuk helyette: lenmag. Magyarországon is megterem, hasonló tulajdonságokkal és értékes beltartalommal rendelkezik. Számos formában elérhető, egész lenmagként, lenmagpehelyként, lenmaglisztként; a vegánok tojás helyettesítésére is használják.

Kis piros bogyók itthon és sok ezer kilométerre: goji

A líciumként avagy farkasbogyóként is ismert termést Közép-Ázsiában már évezredek óta fogyasztják, Magyarországra pedig rendszerint Kínából érkezik. Valóban kiváló tápértékekkel bír, de ez a legtöbb savanykás piros bogyóról elmondható, köztük a hazánkban termőkről is, legyen az vörös áfonya vagy tőzegáfonya. Arra figyeljünk oda, hogy kén-dioxiddal, cukorral vagy egyéb szerekkel tartósítják-e, hiszen ezek nélkül is megoldható a hosszas tárolásuk.

Goji helyett fogyassz csipkebogyót!

Ajánljuk helyette: aszalt csipkebogyó. Megdöbbentő adat, hogy a hazai csipkebogyónak több mint 20-szoros C-vitamin tartalma lehet a gojihoz képest. A goji és a csipkebogyó egyaránt nem olcsó, viszont igazi természetes vitaminforrást jelentenek egész évben.

Cikkünk megírásához támaszkodtunk a Felelős Gasztrohősök korábbi kampányára is.

Szerző: Pásztor Rozina


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek