Harcsa Veronika nem hisz a diétában

Harcsa Veronika számos zenei projektje mellett is szakít időt a főzésre. Hosszú ideje nem eszik húst, az alakját pedig sok mozgással őrzi meg, bár rajong a fanyar ízvilágú desszertekért. Mérleget viszont jó ideje nem tart otthon.

Szeretsz otthon főzni?

Nagyon szeretek a konyhában lenni, de meghatározza a főzési szokásaimat, hogy egyedül élek. Saját magamnak nem szoktam nagy lakomákat rendezni, bár egyszerűbb ételeket elkészítek hétközben, de előfordul az is, hogy rendelek. Vannak szuper, bejáratott helyeim Budapesten, ahol szívesen eszem, napközben amúgy is sokat vagyok a városban, így azokra a helyekre megyek, ahol tudom, hogy jót lehet ebédelni. Hétköznapokon nem főzök folyamatosan és rendszeresen, de külön programunk a párommal közösen főzni, ami teljesen távol áll a napi konyhai rutintól. Szeretek vendégségeket csapni, múlt héten pont a zenekaromat láttam vendégül, egész komoly menüsort sikerült összeállítanom nekik.

Szoktál vendégségeket rendezni?

Az étkezésemet meghatározza az, hogy vegetáriánus vagyok és nem is főzök húst, a vendégeimnek is csak vegetáriánus menüket készítek. Ráadásul most a nagybőgősöm vegán lett, így ilyen opcióra is készülnöm kellett. Ez egy négyfogásos menü volt, ami extrémnek számít nálam is, ennek, mi tagadás, neki kellett állni már délben. Szeretem az aprólékos főzést, bár kedvelem a gyors, szószos tésztákat is, de ha vendégeket fogadok, szívesen veszem le őket a lábukról a főztömmel.

Kedvenc alapanyagok?

Azóta étkezem változatosan, mióta vegetáriánus lettem. Egy ideje sokkal jobban odafigyelek, miből főzök. Élvezem, hogy már Budapesten is elérhetőek a világ minden tájának fűszerei, de egy jobb közértben is remek minőségű alapanyagok találhatóak. Kedvelem az olasz konyhát, mert rengeteg finom vegetáriánus opciót nyújt, de a keleti ízeket, az arab, az indiai fogásokat is előszeretettel választom.

Nagyon fontos a szezonalitás, ha az ember piacra jár, hamar képbe kerül, melyek az aktuálisan kapható finomságok, de persze előfordul, hogy megkívánunk télen egy epres desszertet, ami nem lesz olyan finom, mint a nyári, de néha el lehet csábulni, ezt nem veszem véresen szigorúan. Az ilyenkor kapható, szabad földön termett zöldségek, gyümölcsök íze, minősége teljesen más.

Sütikkel hogy állsz?

Édesszájú vagyok, de nem vagyok oda a nagyon édes dolgokért. Ezt úgy értem, hogy az izgalmas, fanyar ízvilágért rajongok inkább, semmint a tömény, krémes sütikért. Most például pálinkás csokoládémousse-t készítettem jó magas kakaótartalmú csokoládéval, ez saját fejlesztésű desszert, amit pikánssá tesz az alkohol. Sós, karamellizált dióval dobtam föl, ez a sós-édes ízvilág bombaként hat az ember ízlelőbimbójára. Jó megfűszerezni az édességeket, a diót például kakukkfűvel ízesítettem, de persze nem mindennap varázsolok én se ilyen különlegességeket az asztalra.

Követsz valamilyen diétát?

A mozgásban hiszek. 18-19 éves korom körül rengeteget diétáztam, szinte már egészségtelenül sokat, aztán amikor ennek vége lett, megfogadtam, hogy soha többé nem diétázom és csak akkor lesz mérlegem, ha terhes leszek. Az alkatom miatt sem vagyok hízásra hajlamos, bár nádszálvékony sem, nem kívánok annyi ételt, ami megártana. A foglalkozásom is olyan, hogy fittnek kell lennem, mert egy nyári fesztiválszezont nem tudnék végigcsinálni máskülönben.

Bevált recept?

Egy tésztasaláta bármikor gyorsan elkészíthető, amit találok a hűtőben, azt bele tudom dobni. Akármilyen friss zöldséget, fűszeres-olívás gyönyörűséget, kapribogyót, szárított paradicsomot.

További vegetáriánus receptek itt >>

Harcsa Veronika honlapja itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek