Mutatjuk, miért rossz ötlet forró vízzel elmosni a zsíros serpenyőt

Napi Tippünk elolvasása után garantáltan nem fogod többet forró vízzel elmosni a zsíros serpenyőket.

A közhiedelemmel ellentétben, a zsíros serpenyő forró vízzel történő mosása valójában többet árthat, mint használ. Nem, nem a serpenyődnek fog baja esni, hanem a lefolyódnak. Hogyan? A forró víz által megolvasztott zsír ugyanis megszilárdulhat a csövekben, és hosszú távú problémákat okozhat, ha bevonja azokat. Ahogy a trutyi idővel felhalmozódik, dugulások alakulhatnak ki, amelyek kezeléséhez gyakran profi vízvezeték-szerelőre van szükség.

A forró víz által megolvasztott zsír ugyanis megszilárdulhat a csövekben

Gondolj bele, ha mindenki így tesz, akkor pedig nemcsak egy-egy lakást érinthet a probléma, hanem az egész csatornahálózatot és a szennyvíztisztító telepeket. 2022-ben osztott meg a Fővárosi Csatornázási Művek egy képet arról, milyen zsírszörnyet fogtak ki Budapesten a csatornákból: ez főként zsíros szennyeződésekből és nedves törlőkendőkből duzzadt ilyen hatalmasra.

Méretes zsírszörnyet találtak a a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói / Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek

A hideg víz használata viszont segít megszilárdítani a zsírt, így az olaj- és zsírdarabok nem tapadnak le, hanem átjutnak a csöveken.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy sütés után egyszerűen a lefolyóba kellene öntened a megmaradt zsiradékot.

A helyes eljárás, ha ezeket külön gyűjtöd egy PET palackban például, majd elviszed a használt sütőolaj leadására kijelölt pontok valamelyikére, hogy újrahasznosítsák azt. A serpenyőn maradt cseppeket pedig érdemes letörölni mosogatás előtt, így biztosan nem kell a lefolyód miatt aggódnod.

Hogyan mosogasd el megfelelően a serpenyőket?

A serpenyők megfelelő tisztítása elősegíti, hogy hosszabb ideig tudd ezeket a konyhai eszközöket használni, plusz a lefolyótisztítással sem kell gyakran vacakolnod.

Először is hagyd teljesen kihűlni a serpenyőt, mivel a forró zsiradék veszélyes lehet. Miután kihűlt, szabadulj meg a maradéktól: öntsd ki az erre a célra szolgáló tárolóedényedbe, majd töröld át a serpenyőt egy papírtörlővel. Ezután mosd el hideg vízzel és mosogatószerrel.

Hagyd teljesen kihűlni a serpenyőt, mielőtt megmosnád

A makacsabb maradványok esetében szükség lehet egy kis szódabikarbónára, mint kíméletes súrolószerre.

Szórj egy keveset a serpenyőre, hagyd hatni pár percig, majd súrold le nedves szivaccsal. A szódabikarbóna egy természetes zsíroldó, segít feloldani a zsírt anélkül, hogy károsítaná a serpenyő felületét. Legyél azonban óvatos, ha szódabikarbónát használsz alumíniumserpenyőkön, a kerámiaserpenyők esetében pedig különösen ügyelj a megfelelő használatra. Ne feledd azt sem, hogy az öntöttvas serpenyők külön gondoskodást igényelnek.

Forrásunk volt.


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiába a sok étkezési javaslat és diéta: ezért kellene úgy...

Naponta felüti a fejét egy újabb diéta, egy másfajta táplálkozási tanács, egy újabb innovatív dietetikai megközelítés, de hiába, mert az utóbbi években, évtizedekben egyre romló egészségi állapotban van a magyar ember. Lássuk, mit tudtak az ezredforduló előtt a táplálkozás terén!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.