Mutatjuk, miért rossz ötlet forró vízzel elmosni a zsíros serpenyőt

Napi Tippünk elolvasása után garantáltan nem fogod többet forró vízzel elmosni a zsíros serpenyőket.

A közhiedelemmel ellentétben, a zsíros serpenyő forró vízzel történő mosása valójában többet árthat, mint használ. Nem, nem a serpenyődnek fog baja esni, hanem a lefolyódnak. Hogyan? A forró víz által megolvasztott zsír ugyanis megszilárdulhat a csövekben, és hosszú távú problémákat okozhat, ha bevonja azokat. Ahogy a trutyi idővel felhalmozódik, dugulások alakulhatnak ki, amelyek kezeléséhez gyakran profi vízvezeték-szerelőre van szükség.

A forró víz által megolvasztott zsír ugyanis megszilárdulhat a csövekben

Gondolj bele, ha mindenki így tesz, akkor pedig nemcsak egy-egy lakást érinthet a probléma, hanem az egész csatornahálózatot és a szennyvíztisztító telepeket. 2022-ben osztott meg a Fővárosi Csatornázási Művek egy képet arról, milyen zsírszörnyet fogtak ki Budapesten a csatornákból: ez főként zsíros szennyeződésekből és nedves törlőkendőkből duzzadt ilyen hatalmasra.

Méretes zsírszörnyet találtak a a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói / Fotó: Fővárosi Csatornázási Művek

A hideg víz használata viszont segít megszilárdítani a zsírt, így az olaj- és zsírdarabok nem tapadnak le, hanem átjutnak a csöveken.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy sütés után egyszerűen a lefolyóba kellene öntened a megmaradt zsiradékot.

A helyes eljárás, ha ezeket külön gyűjtöd egy PET palackban például, majd elviszed a használt sütőolaj leadására kijelölt pontok valamelyikére, hogy újrahasznosítsák azt. A serpenyőn maradt cseppeket pedig érdemes letörölni mosogatás előtt, így biztosan nem kell a lefolyód miatt aggódnod.

Hogyan mosogasd el megfelelően a serpenyőket?

A serpenyők megfelelő tisztítása elősegíti, hogy hosszabb ideig tudd ezeket a konyhai eszközöket használni, plusz a lefolyótisztítással sem kell gyakran vacakolnod.

Először is hagyd teljesen kihűlni a serpenyőt, mivel a forró zsiradék veszélyes lehet. Miután kihűlt, szabadulj meg a maradéktól: öntsd ki az erre a célra szolgáló tárolóedényedbe, majd töröld át a serpenyőt egy papírtörlővel. Ezután mosd el hideg vízzel és mosogatószerrel.

Hagyd teljesen kihűlni a serpenyőt, mielőtt megmosnád

A makacsabb maradványok esetében szükség lehet egy kis szódabikarbónára, mint kíméletes súrolószerre.

Szórj egy keveset a serpenyőre, hagyd hatni pár percig, majd súrold le nedves szivaccsal. A szódabikarbóna egy természetes zsíroldó, segít feloldani a zsírt anélkül, hogy károsítaná a serpenyő felületét. Legyél azonban óvatos, ha szódabikarbónát használsz alumíniumserpenyőkön, a kerámiaserpenyők esetében pedig különösen ügyelj a megfelelő használatra. Ne feledd azt sem, hogy az öntöttvas serpenyők külön gondoskodást igényelnek.

Forrásunk volt.


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!