Halban az egészség

Számtalan helyen halljuk, hogy a halfogyasztás milyen pozitív élettani hatásokkal jár, ugyanakkor még mindig szinte csak karácsonykor eszünk halat.

Az éves magyar halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyi ünnepi időszakban történik. Az uniós, egy főre jutó éves mennyiség 24 kilogramm, míg Magyarországon a 4,5 kilogrammot is alig érjük el. Ez több okra vezethető vissza: étkezési hagyományok, földrajzi adottságok, életmódbeli szokások. Tenger hiányában a magyar konyhában csak az édesvízi halakat találjuk meg, ha valamilyen különlegesebb, egzotikusabb halat szeretnénk, azt csakis importcikként, általában mélyhűtött formában tudjuk beszerezni. Mégis érdemes körbenézni a szupermarketek halpultjainál, mert könnyedén varázsolhatunk belőlük ízletes fogásokat, nem utolsósorban pedig változatos és egészséges étrendet.

Egészségünk megőrzése

Lazac maga víztartalmának köszönhetően a hal húsa könnyen emészthető, ennek köszönhető gyors romlandósága is. Kedvező energia-, zsír- és átlagos 15-20 százalékos fehérjetartalma miatt a diétás étrendekbe is könnyen beilleszthető. Kiváló forrása a zsírban oldódó A- és D vitaminnak, amelyekkel többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenthetjük. A vízben oldódó B1- és B2-vitaminok révén pedig izomműködésünket és anyagcserénket javíthatjuk. Omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal kell bevinni.

Hetente kétszer

Egy magyar felnőtt ember átlagosan kéthetente eszik halat, pedig a táplálkozási szakértők ajánlása szerint legalább hetente kétszer be kellene iktatnunk étrendünkbe. Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52 százalékkal kevesebb volt a szívvel összefüggésbe hozható halálozások száma, mint a havonta egyszer fogyasztók körében. Magyarországon, ahol a halálesetek több mint felének a hátterében szív- és keringési betegség áll, ez a tény különösen fontos lehet.

Halat, de milyet?

Zsírosabb és szárazabb húsú halféléket különböztetünk meg a zsírtartalmuk alapján. Zsírosabb halak csoportjába tartozik a ponty, a harcsa, a hering, a lazac, míg a szárazabb húsú halakhoz az amur, a tőkehal, a süllő és a hekk. A tengeri halak közül az egyik leggazdagabb telítetlen zsírsavforrás a makréla, a hazai édesvízi halak közül pedig a pettyes és fehér busa, valamint a kecsege. Ugyanakkor a konyhatechnológián nagyon sok minden múlik! A panírozott és bő olajban kirántott halakat igyekezzünk kerülni, helyette inkább pároljuk vagy grillezzük, így az egészséges alapanyagból egészséges ételt készíthetünk.

Halételeket itt találsz! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...