Friss halat a halárustól!

A Konyhafőnök versenyzői is elámultak, amikor meglátták a jégágyon fekvő csodás halakat - csak egy jó halárusnál találkozhattak korábban ilyen látvánnyal.

A piros csapat előnye révén saját magának harcsát és tőkehalat, az ellenfél sárgáknak makrélát és szardíniát választott. Az elgondolásuk bevált, valóban ők vitték a nyerő ételt a zsűri elé. A versenyzőknek könnyű dolguk volt, mivel friss és jó minőségű halakat kaptak az ételek elkészítéséhez. Te hogyan választod ki a legtutibb halat a kínálatból? Ha nincs ebben tapasztalatod, most segítünk!

A halvásárlás alapszabályai

  • A legszerencsésebb, ha friss halat vásárolunk.
  • Megbízható forrásból, halkereskedőnél, piaci halárusnál szerezzük be az elképzelt fogás alapanyagát, mintsem nagyáruházak halas pultjaiból, így nagy valószínűséggel nem leszünk átverés áldozatai, és friss hallal térünk haza.
  • Egy másik ok, ami a halbolt mellett szól, hogy itt szinte biztosan hozzáértő árus szolgál ki minket, aki kérésünkre néhány ügyes mozdulattal szívesen konyhakésszé is varázsolja az addig még úszkáló halat. Sőt, még az elkészítésre vonatkozó tippekkel is ellát, ha lenne ilyen igényünk.
  • A friss hal húsa feszes, ruganyos, megnyomva rögtön visszaugrik.
  • A frissesség másik jele a tiszta, élénkvörös kopoltyú.
  • Ha friss a hal, szemei fényesek, csillogók. Az opálos szemű halat ne vásároljunk meg!
  • Az ép pikkelyek is a frissességet támasztják alá.
  • A friss halat legjobb azonnal felhasználni, de 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
  • Addig is tároljuk hűtőben 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel letakarva vagy betekerve.
  • Ha mégis mélyhűtött halat választanánk, a csomagolást vizsgáljuk meg alaposabban: a feltüntetett információ csekély mennyisége gyanúra adhat okot.
  • Nagyon fontos, hogy a mélyhűtött halat szakszerűen engedjük fel, vagyis az elkészítés előtti éjszakára tegyük át a fagyasztóból a sima hűtőbe - ott kíméletesen enged majd fel másnapra.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...