10 aranyszabály a halvásárláshoz

Hol vegyek halat? Honnan tudom, hogy friss-e? Mennyi ideig tárolhatom? Filézzem? Vagy csak irdaljam? Most az összes kérdésedre választ kaphatsz. Irány a halas!

Tonhalropogós pikáns tésztasalátával recept

Közeledve a karácsonyhoz (éves halfogyasztásunk csúcspontjához), érdemes tisztázni néhány alapvető halas kérdést.

A halvásárlás aranyszabályai

  1. A legszerencsésebb, ha friss halat vásárolunk.
  2. Megbízható forrásból, halkereskedőnél, piaci halárusnál szerezzük be az ünnepi fogás alapanyagát (mintsem nagy áruházak halas pultjaiból), így nagy valószínűséggel nem leszünk átverés áldozatai, és friss hallal térünk haza.
  3. Egy másik ok, ami a halbolt mellett szól, hogy itt szinte biztosan hozzáértő árus szolgál ki minket, aki kérésünkre néhány ügyes mozdulattal szívesen konyhakésszé is varázsolja az addig még úszkáló halat. Sőt még az elkészítésre vonatkozó tippekkel is ellát, ha lenne ilyen igényünk.
  4. A friss hal húsa feszes, ruganyos, megnyomva rögtön visszaugrik.
  5. A frissesség másik jele a tiszta, élénkvörös kopoltyú.
  6. Ha friss a hal, szemei fényesek, csillogók. (Opálos szemű halat ne vásároljunk meg!)
  7. Az ép pikkelyek is a frissességet támasztják alá.
  8. A friss halat legjobb, ha azonnal felhasználjuk, de 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
  9. Addig is tároljuk hűtőben, 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel takarva vagy betekerve.
  10. Ha mégis mélyhűtött halat választanánk, a csomagolást vizsgáljuk meg alaposabban: a feltüntetett információ csekély mennyisége gyanúra adhat okot.

Ezeket olvastad már?

Tipp

Nagyon fontos, hogy a mélyhűtött halat szakszerűen engedjük fel, vagyis az elkészítés előtti éjszakára tegyük át a fagyasztóból a sima hűtőbe, és ott kíméletesen felenged másnapra.

Félsz? Irdalj és filézz!

Sokakat a halcsonttól és a szálkától való félelem riaszt el a halfogyasztástól. Pedig filézéssel és irdalással ez az akadály könnyedén kiiktatható. Legegyszerűbb esetben a halast kérjük meg a filézésre, de végezhetjük mi magunk is a halcsont eltávolításának műveletét. (Az interneten számos videót lelhetünk, melynek segítségével hamarosan profi módon filézhetünk halat.)

Kapros lazac mousse recept

Az irdalás nem nagy kunszt, csak egy éles kés kell hozzá: 2 mm-es távolságban bevágásokat ejtünk a halon, így az Y szálkák 2-3 mm-es darabokra „hullnak”. Ha nagyon tartanánk a szálkáktól, célszerű viszonylag szálkamentes halat választani, például süllőt vagy harcsát. Ezeket elég csak filézni, itt irdalásra nincs szükség.

Még több ünnepi halételt itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek