Hajdina, az örök győztes – elmondjuk, miért érdemes szeretned!

Tudtad, hogy a hajdina az egyik legkedveltebb gluténmentes élelmiszer?   

A hajdinát nem lehet nem szeretni. Vannak, akik kásához használják fel, mások lisztként, megint mások köretként imádják. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Európában és "szülőföldjén", Ázsiában számos főétel összetevője. Elsősorban Oroszországban, Kazahsztánban, Kínában, valamint Közép- és Kelet-Európában termesztik.
A hajdinát magas ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma miatt nem véletlenül tartják számon egészséges élelmiszerként, többek között azért is, mert jó hatással van a vércukorszintre: a hajdina glikémiás indexe (GI) alacsony, fogyasztása nem okoz hirtelen, egészségtelen vércukorszint-emelkedést.
Gluténmentes, diétás
Mivel egyre többen szorulnak gluténmentes étrendre, a jó ízű, búzához hasonlóan fogyasztható növény nem hiányozhat ezekből a konyhákból. Azoknak, akik diétás étrendet követnek, ugyancsak a kedvencük lehet, hiszen energiaszegény táplálék. A hajdinában a legtöbb B-vitamin megtalálható, de tartalmaz C- és E-vitamint is. Fehérjeforrás, van benne réz, cink, mangán és magnézium is. A mangán elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a növekedéshez és a szervezet antioxidáns védekezéséhez.
A réz gyakran hiányzik a nyugati étrendből, pedig nélkülözhetetlen nyomelem, amely kis mennyiségben fogyasztva hozzájárul a szív egészségéhez. Ha a magnézium az étrendben elegendő mennyiségben van jelen, csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázata. Jó hír, hogy vasat is tartalmaz, mert ennek a fontos ásványi anyagnak a hiánya vérszegénységhez vezethet.
{ CKÉP = 264275, 6 }
Támogatja a vastagbél egészségét
A többi gabonához képest a főtt hajdinában található ásványi anyagok különösen jól felszívódnak. Mivel a hajdina sok rostot tartalmaz, amit a test nem tud megemészteni, a vastagbél egészségének fontos összetevője az étel. Kell ennél több érdem ahhoz, hogy megkedveljük ezt a finomságot? Nem, szerintünk sem.
Irány a konyha!
Ha nem főztél még hajdinát, nem szabad megijedni, ugyanis köretként például nagyon egyszerűen elkészíthető: a megmosott alapanyagot kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben, lefedve addig kell párolni, míg meg nem puhul. Fűszerezni ízlés szerint lehet.
A hajdina tápanyagtartalma (100 gramm):
  • Víz:10%
  • Fehérje:13,3 gramm
  • Szénhidrát:71,5 gramm
  • Cukor:0 gramm
  • Rost:10 gramm
  • Zsír:3,4 gramm
Ez is érdekelhet:

via healthline.com

fotó: getty

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?