Ki mondta, hogy csak a fehér liszt létezik? 4 remek helyettesítőt mutatunk

Sokan keresik a lehetőséget, hogy elkerüljék az étkezések során a fehér lisztet, de van, hogy a kíváncsiság az oka, miből készülhetnek még a finom pékáruk, és sütik. Mutatjuk!

A fehér liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját, valamint a csírát, és ellentétben teljes kiőrlésű társaival, hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Elenyésző a tápértéke is a szénhidráttartalmával szemben. 4 alternatívát kínálunk fehér liszt helyett!

Zabliszt

Müzlik összetevői között gyakran találkozhatsz vele, de a vele készült pehellyel házilag is összeállíthatsz reggelit. Fehérjében az egyik leggazdagabb gabona, B-vitaminban bővelkedik, s magas rosttartalmával az emésztést is megkönnyíti, jó tesz a gyomornak, de szerepet játszik a szabad gyökök elleni harcban is. Ha ügyesen keresgélsz, 400 forint körüli áron már hozzájuthatsz egy félkilós kiszereléshez! Ajánlott valamilyen sikértartalmú liszttel kombinálva használni.

via GIPHY

A sikér egy hasznos gabonafehérje, eltérő, hogy az egyes gabonafélék mekkora arányban tartalmazzák. Szerepet játszik a tészta rugalmasságának megőrzésében.

Teljes kiőrlésű lisztek

Ezekben a lisztekben – fehér testvérével ellentétben – békén hagyják a gabonaszemek héját és a csírát, ezáltal a tápértékük kiemelkedő, hiszen tartalmazzák a gabona ásványianyag- és vitamintartalmát. Készülhet tönkölybúzából, rozsból, kukoricából. Sokan furcsának ítélik az ízét, s valóban, alig érezhetően, de kevés kesernyés mellékíze van, akinek ez kevéssé elviselhető, legalább fele-fele arányban használjon a teljes kiőrlésű lisztekből sütéskor – a hagyományos liszt mellett. Egykilós porciókban 350–400 forint körül már kaphatóak.

Mandulaliszt

Ezt a lisztféleséget sokan valódi luxuscikként tartják számon, s nagyot nem is tévednek: a mandulabélből készült, őrölt, blansírozott mandulaszemekből először sajtolással kivonják az olajtartalmát, az így megmaradt őrlemény kerül a zacskókba és a boltok polcaira, valóban magas, 1000 forint körüli áron (23-30 dkg-os). Mellette szól alacsony szénhidráttartalma, a paleolit táplálkozás egyik legkedveltebb alapanyaga. Süteményekbe remek lisztpótló!

Rizsliszt

Egy termék, ami gluténmentes, így nagyon sok lisztérzékeny mindennapjait könnyíti meg! Aki a tojást száműzte az étrendjéből, mostantól annak is jó barátja lesz a rizsliszt, mert a vele készült ételekhez nincs szükség tojásra! Sűrítéshez, palacsintához, süteményekhez gond nélkül használható, létezik barna és fehér rizsliszt is. Fél kilós csomagért 500 forintot kérnek el.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek