Mit tud a magnézium?

Az ásványi anyagok hasznosak a szervezetünknek, és mindegyik másért fontos! A magnézium többek között az izmok és a csontok fejlődéséhez nélkülözhetetlen, de még sok mást is megtudhatsz róla!

Általában erről az ásványi anyagról ritkán hallunk, én a terhességem során találkoztam a nevével rendszeresen, hiszen a várandósság alatt kiegészítésként magnézium szedését javasolják az orvosok a görcsök enyhítésére, megszüntetésére. Nézzük meg, e mellett mire is való szervezetünkben a magnézium!

A magnézium szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, az izmaink összehúzódásában, a csontok fejlődésében, enzimeket aktivál, illetve a fehérje- és a DNS-szintézisben is részt vesz.

Elsődleges forrásai a teljes kiőrlésű gabonák (például búza, zab, rizs) és az azokból készült termékek (például lisztek, korpa, pelyhek, kenyérfélék), egyes zöldségek (spenót, sóska), a banán, a hüvelyesek (szárazbab, szójabab, lencse) és a diófélék (dió, mandula), olajos magvak (tökmag, napraforgómag), mák. Ezeket rendszeresen fogyasztva, a kiegyensúlyozott étrendbe illesztve a magnéziumhiányból adódó állapotok, tünetek elkerülhetőek.

Forrás: Rodler, I: Új tápanyagtáblázat, Medicina 2006. Budapest

Ismerkedj meg a C-vitaminnal >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek