Ha eljön a szilárd ételek ideje

Az első babánál különösen, de még a második gyermeknél is hatalmas izgatottság fogott el, amikor közeledtünk a hozzátáplálás időszakához. Akárcsak a babanevelés egyéb területein, itt is Dunát lehetett volna rekeszteni a felém áramló tanácsokból. Lássuk, melyeket tartok én megfontolandónak, ha eljön a szilárd ételek ideje!

Azt minden gyakorló édesanya tudja már, hogy ideális esetben a babánk 6 hónapos koráig csak szopik. Ha nincs elegendő anyatej, vagy valamiért a szoptatás nem megoldható, akkor a baba tápszert (is) kap. Ekkor már 4-5 hónapos kortól lehet próbálkozni a szilárd ételek bevezetésével.

Én mindkét gyermekemnél gyümölccsel kezdtem: ez lehet alma, őszi- vagy sárgabarack, körte. Bár épp szezonja van, a bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder stb.) 2 éves korig nem ajánlottak.

Az utóbbi években lezajlott kutatásoknak köszönhetően ma már azt javasoljuk, hogy a gluténtartalmú gabonák a bevezetett első ételek között legyenek. Ízletes kásákat készíthetünk belőle a babának, főzzünk fel natúr gabonapelyhet kevés vízben, és adjunk hozzá pürésített gyümölcsöt. Figyeljünk oda, hogy a gyümölcs mindig friss, érett, sértetlen legyen, alaposan mossuk meg. A bébiételek édesítése külön nem szükséges, én fontosnak tartom, hogy a babák az alapanyagok természetes ízével találkozzanak.

Tovább növelhetjük a változatosságot a zöldségfélék bevezetésével: burgonya, sütőtök, sárgarépa, cékla. Főzve, sütve, kevés zsiradékon párolva kiváló főzelékalapok. Ezeket is sűríthetjük akár egy kis gabonapehellyel, ízesíthetjük gyümölcsökkel.

7-8 hónapos kortól adhatunk húst a főzelékhez feltétnek. Válasszunk zsírszegény húst és kímélően készítsük el: süssük, főzzük levesbe, pároljuk.

Fontos!

Az új alapanyagokat mindig fokozatosan vezessük be, figyeljük a baba reakcióját, soha ne erőltessünk semmit, legyünk óvatosak és türelmesek.

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek