Vigyázz, mert a túl gyors fogyás nagyon erősen visszaüthet

Két hét alatt mínusz tíz kiló! - sokan nem tudnak ellenállni az ilyen “eredményeket” ígérő diétáknak. Na de lássuk, tényleg jól járunk, ha belevágunk?

Rengeteg olyan reklám elérhető ma a környezetünkben, ami gyors fogyást ígér. Ezek a módszerek általában szélsőséges étrendi/életmódbeli korlátozásokon alapulnak, jellemző rájuk, hogy sablonosak, nem személyre szabottak - és nem adnak tartós eredményt. Igaz, nem is ígérnek ilyet, nem vállalnak semmire garanciát.

Amellett, hogy egy adott pillanatban boldogsággal tölt el minket, hogy pár kg-val kevesebbet mutat a mérleg nyelve, lássuk, miként üthet vissza egy ilyen gyors fogyókúra.

Vigyázz, mert a túl gyors fogyás nagyon erősen visszaüthet!

Nincs tartós eredmény

A legtöbb gyors fogyást ígérő “program” egy szót sem szól arról, hogy követésével tartós eredmény érhető-e el. Lelövöm a poént: nincs olyan kampánydiéta, amivel - ha ideiglenesen fogyunk is -, tartósan meg tudnánk tartani az alacsonyabb testsúlyunkat. Nincs ilyen. 

Több jön vissza, mint ami lement

A fentiekből következik, hogy a kampánydiéta - szóljon az akár két hétre, akár 90 napra, akár egy fél évre - után a leadott kilók lassabban vagy gyorsabban, de biztosan visszakúsznak, jellemzően gyakran több is, mint amennyitől “megszabadultunk”. Mi történik ilyenkor? Szorosabbra húzzuk az övet, és belevágunk az újabb, ezúttal “tuti” diétába - ami persze semmivel sem tud többet, mint az előző. Ez egy ördögi kör, ez a diétacsapda, amiből nehéz a kiszállás, és könnyen akár krónikus diétázókká is válhatunk, akinek egész életen át jojózik a testsúlya. 

Nem zsírból fogysz

Azt is fontos tisztán látni, hogy a szélsőséges kalóriamegszorításokkal, a szervezetünk számára alapvető fontosságú tápanyagok kiiktatásával elért testsúlycsökkenés nem a zsírszövet terhére történik.

Rövid távon először a szervezetünk víztartalma, majd az izomszövet állományunk csökken. Azaz valójában nem fogyunk, hanem sorvadunk.

Amikor pedig beindul a jojó, akkor nem az izomszövetünk épül vissza, hanem a zsírraktáraink nőnek - tehát a “kör” végén nem csak a kilóink száma lesz magasabb, hanem a testösszetételünk is romlott.

Káros anyagcserefolyamatok

A jojózás során visszatérő kilók általában a hasi területre rakódnak vissza. Az itt felhalmozódó zsírszövet, az ún. zsigeri zsír magasabb aránya pedig káros metabolikus (anyagcsere)-folyamatokat generál, és önmagában kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Emellett a hosszú ideig fennálló az alapanyagcserénél alacsonyabb energiabevitel következtében lassul az anyagcserénk, hiszen a szervezetünk ezt az időszakot kvázi éhezésként éli meg. Visszacsatolva az előző bekezdéshez is - az izomszövetünk metabolikusan aktívabb, mint a zsírszövetünk, tehát ha izomtömeget vesztünk, attól az anyagcserénk tovább lassul.

Nem leszel egészséges 

Ha esetleg már te is több ilyen diétát kipróbáltál, akkor pontosan tudod, hogy ezek nem működnek. Ha működnének, akkor nem kellene egynél többet kipróbálni belőlük. Ugyanakkor, ha leragadsz ezeknél a gyors fogyást ígérő diétáknál, azaz beleragadsz a diétacsapdába, akkor valójában valódi egészségvédő szokásaid továbbra sem alakulnak ki.

Egy szélsőségesen korlátozó, hosszú távon nem fenntartható diétás szabályrendszer nem jelenti azt, hogy egészséges vagy, bármennyire is próbálja elhitetni veled ezt a világ.

Tápanyaghiányos állapotba kerülhetsz

A gyors fogyást ígérő diétákra jellemző az egyhangú, szélsőséges korlátozásokat tartalmazó étrend, sőt, gyakori, hogy egyes étkezéseket porokkal, szeletekkel kell kiváltani. A szélsőséges étrendi korlátozásoknál nagyon könnyen előfordulhat, hogy hiányos lesz az étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban, antioxidánsokban, amely hiányok előbb-utóbb testi tünetekben jelentkeznek majd. Ilyen lehet pl. a vashiány, a B-vitamin-hiány, a puffadás, a székrekedés stb.

A mentális egészséged is sérül

A krónikus fogyókúrázás gyakorlatilag egy krónikus stresszhelyzetet jelent. Egyrészt a szervezetünk nem jut hozzá a működéséhez szükséges energiához és tápanyagokhoz, másrészt mentálisan is nehéz, hiszen folyamatosan azon agyalunk, hogy mikor, mit, mennyit ehetünk, mi az, ami “tilos”, mikor “bűnözünk”, mit ehetünk “lelkiismeret-furdalás” nélkül vagy épp “miért nincs elég akaraterőnk”? Ha nem sikerül betartanunk - az egyébként ésszerűtlen és káros - diétás szabályokat, akkor önmagunkat vádoljuk, úgy érezzük gyengék vagyunk, állandósul a kudarcélmény, az önértékelésünk is jelentős csorbát szenved. Nem a rossz rendszerben látjuk a hibát - és a külvilág is ezt erősíti bennünk -, hanem magunkban.

A gyors fogyást ígérő diéták csapdájában gyakran alakulnak ki rendellenes étkezési szokások, és szintén nem ritkák az étkezési zavarok sem.

Szintén csapdába ejthet minket a krónikussá váló éhség is. A táplálkozás alapvető biológiai szükségletünk, ha nem táplálkozunk, nem maradunk életben. Ennek megfelelően a szervezetünknek megvannak az éhségre vonatkozó határozott jelzőrendszerei, amelyek annál erősebbek, minél kevésbé jut táplálékhoz a szervezet. Tehát a diétánk során gyakori lehet a mindent elsöprő farkaséhség, amit ideig-óráig “kibírunk”, de egyszer csak áttörik a gát - pont ahogy egy fuldokló végre levegőhöz jut -, és ilyenkor jelenhetnek meg a “titkos”, erős bűntudattal, önostorozással ötvözött falásrohamok.

Az energiahiány és a krónikus stressz következtében alvászavarok is kialakulhatnak, illetve  negatív hatással vannak a koncentrációképsségünkre, a munkavégzésünkre, a szociális életünkre is.

Ha belülről, magunktól úgy érezzük, hogy elérkezett az idő a változtatásra, akkor mindenekelőtt az egészségünket támogató szokásaink kialakítására koncentráljunk - amihez bátran vegyük igénybe a megfelelő végzettséggel rendelkező szakember segítségét -, és ne a mérleg nyelvének ingadozására fixálódva ugorjunk egyik diétás csapdából a másikba.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.