Főleg a hasadra hízol? Akkor erre kell nagyon odafigyelned!

Karcsú derék, vaskosabb combok, nagy fenék. Kis fenék, vékony végtagok, előregömbölyödő has. Vajon melyik típusú elhízás rejt magában több kockázatot?

A fejlett országokban, köztük hazánkban is, a vezető megbetegedések és halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) betegségek, többek között az érszűkületek, a szívet ellátó koronáriaerek betegségei, magának a szívnek a betegségei, a magas vérnyomás, és ennek érrendszeri következményei, az agyi érszűkületek, a stroke, a vénás betegségek stb.

Ma már azt is tudjuk, hogy a fenti betegségek kialakulásának egyik - ha nem "A" - legfontosabb oka a helytelen életmód: az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő stresszkezelés. Kockázati tényezői többek között a túlsúly, az elhízás, a dohányzás, a magas (telített) zsír-, cukor-, sótartalmú étrend, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és trigliceridszint.

Amellett, hogy a túlsúly, az elhízás fontos kockázati tényező, az sem mindegy, hogy hova hízunk. Tudományosan bizonyított állítás, hogy a hasi (vagy "alma" típusú) elhízás - amikor a végtagok viszonylag vékonyak, de eltűnik a derék és kidomborodik a has - nagyobb kockázatot jelent a fenti betegségek tekintetében, mint az ún. "körte" ("homokóra") típusú, amikor a derék vonala megmarad, és főleg a fenék-, combtájon, mellen, felkaron halmozódik fel az extra zsírszövet. A hasi területen, a szervek között felhalmozódó zsírszövetet nevezzük zsigeri vagy viscerális zsírszövetnek.

Rossz hír, hogy a hasi zsírszövet felhalmozódása nem csak azoknál jelent fokozott kockázatot, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, hanem azoknál is, akik ránézésre normál testalkatúak, a BMI-jük a normál tartományba esik. Az ő esetükben is könnyen előfordulhat, hogy bár a kilóik száma normális, valójában a zsírszövetük aránya magasabb az optimálisnál, és ez a hasi részen található meg. Ráadásul ebben a helyzetben még az is fokozza a kockázatot, hogy mivel az egyének nem túlsúlyosak, ezért adott esetben kevésbé foglalkoznak ezzel a kérdéssel, és nem ismerik fel a kockázati helyzetet.

Honnan tudom, hogy érintett vagyok?

A hasi típusú elhízás egyik legjellemzőbb (otthon is bevethető) mérőszáma az ún. derék/csípő hányados, ami a derékkerületünk és a csípőkerületünk arányát mutatja. A méréshez egy centi kell. A fenti ábrán látható helyeken mérjük meg magunkat, majd számoljuk ki a két érték hányadosát (derékkerület/csípőkerület). Ha ez a hányados nők estén nagyobb, mint 0,85, férfiak esetén nagyobb, mint 0,9 (WHO), akkor a magas kockázatú csoportba tartozunk. Ha azonban ez az értékünk határértéken belüli, akkor - ha van rá lehetőségünk -, elvégeztethetünk magunkon egy testösszetétel-vizsgálatot, amit egy speciális eszközzel (BIA) mérnek, és a szöveti ellenállás alapján meg tudja határozni a zsigeri (viscerális) zsírszövetünk arányát - amit akkor is érdemes megnézetnünk, ha nem vagyunk túlsúlyosak.

Egészségre fel!

A fentiek alapján kiderül, hogy azok, akiknekderekuk körül kis pocak, "úszógumi" található, deegyébként a mérleg által mutatott számokkal elégedettek, sem dőlhetnek nyugodtan hátra. Nekik is oda kell figyelniük a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres mozgásban gazdag életmódra.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Mindent sóznak és cukroznak, hogy függők legyünk

Ismerős az érzés, amikor egyszerűen nem tudod letenni a kezedben lévő chipset? Vagy éppen a „még egy kockát”, még sokszor egy kocka csokoládé követi? Ez nemcsak a te hibád… tanulmányok sora bizonyítja, hogy bizonyos rágcsákat azzal a céllal hoztak létre, hogy függővé váljunk tőlük.

Nosalty

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!