Óda a sütők grillfunkciójához – Így alkoss vele ropogós csodákat

Legyen bármilyen régi és ódivatú sütőnk, biztosan rendelkezik majd minimum 4 különböző funkcióval, és ezek közül az egyik biztosan a grill- vagy felső sütési mód lesz. Ha eddig nem, vagy csak ritkán csavartuk irányába a gombot, épp itt az ideje közelebbről megismerni!

Elsőre mindig olyan hangzatos a „grillfunkció” az egyszerű, mezei villanysütőnk tulajdonságainak és különböző módjainak listáján: szinte akaratlanul füstös, szaftos, zebracsíkosra sülő hússzeleteket és emeletes hamburgereket képzelünk el, még akkor is, ha jól tudjuk, hogy ez sosem lesz valóság. De akkor mégis mit tud és mire jó a sütők grillfunkciója? A cikk végigolvasása után határozottan tudunk majd válaszolni erre a kérdésre, az biztos.

Milyen grillsütés ez?

Ha egy dolgot kéne találnunk, ami miatt megkaphatta a kültéri faszenes sütés nevét ez a szobába zárt, konyhai eljárás, akkor mindenképpen a hőmérséklet irányában kéne elindulnunk.

Ugyanis lényegében a grillfunkció annyit tesz, mint nagyon magas hőmérsékleten történő pirítás, felülről érkező hővel.

A villanysütők szinte kizárólagosan mind két fűtőszállal – egy alsóval és egy felsővel – rendelkeznek, amelyek egyszerre, de külön-külön is bekapcsolhatók. Míg a csak alsó sütésnek is meglehet a maga haszna (bár nehéz lenne erre gyakran előforduló helyzetet, problémát találni), valószínűleg gyakrabban előfordul, hogy valamiért a csak felső funkcióra kapcsolunk.

Krémes shakshuka padlizsánnal

A lecsó egzotikus, szexi keleti ikertestvére a shakshuka, amit jellemzően valamilyen krémes sajttal, belesütött tojással és rengeteg korianderrel tálalnak. Mi most egy ellenállhatatlanul ...

Receptek, ahol bevethető

És hogy mik lehetnek ezek a helyzetek? Tekintve, hogy a sütési mód során a hő koncentráltan felülről érkezik, csupa olyan étel és recept esetében vethetjük be, amelyeknél ropogós, aranybarnára sült tetőt szeretnénk elérni vagy hirtelen, extrém módon adnánk valaminek pirult, szinte szenes külsőt (csakúgy, mint a grillezésnél).

A grillfunkció bevethető:

  • fakón maradt rakottasok megbarnítására
  • túl szaftos egytálételek, raguk hirtelen történő besűrítésére
  • híg levesek elpárologtatására
  • alulsült süteményfelsők megszínezésére
  • kenyérszeletek szinte szenes pirítására
  • tepsis zöldségköretek erőszakos karamellizálására

Mire figyeljünk

Amennyiben effektíven és tényleg hasznos módon szeretnénk igénybe venni a sütőnk grillfunkcióját, tartsuk szem előtt a következő tanácsokat.

Hőmérséklet: Ha erre a módra váltunk, a modernebb sütők alapból átkapcsolnak nagyjából 300 fokra, ami rövid ideig épp alkalmas az intenzív pirításra. Persze mehetünk ennél lejjebb is, de jó, ha tudjuk, hogy 250 fok alatt már lassabb lesz a folyamat és kevésbé hatásos (inkább szárít majd, mint pirít).

Idő: Attól függően, hogy mit „grillezünk”, más és más mennyiségű időre lesz majd szükségünk. Ne nagyon hagyjuk magára a felső fűtőszál alá helyezett ételeket/alapanyagokat, mert könnyedén odakaphatnak. A magasabb nedvességtartalmú fogások miatt nem kell annyira aggódnunk, míg a „szárazabb” dolgok (pl. kenyér) akár plusz egy perc alatt is képesek teljesen szenesre égni.

Távolság: Mivel ennél a funkciónál csak a felső fűtőszál aktív, közel kell hozzá helyeznünk a sütőben az ételeket ahhoz, hogy kellő pirulási szintet érjünk el. Ez általában a legfelső vagy eggyel alatti rács/tepsiszintet jelenti, természetesen az alapanyag, tepsi vagy edény magassága befolyásolhatja a közelséget.

Még akkor is, ha nagyon intenzív, nagyon alapos pirulást szeretnénk elérni, vigyázzunk arra, hogy a fűtőszál ne érintkezzen közvetlenül az étellel.

Rásegítés: Ha enyhén fel szeretnénk gyorsítani vagy intenzívebbé szeretnénk tenni a pirulási folyamatot, kenjünk némi olajat, olvasztott vajat az étel felületére. Nem ugyanolyan, de hasonló eredményt érhetünk el egy kevés reszelt sajttal is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tippeket is elfogadsz a konyhai alkotáshoz?

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...