Gréti ott VOLT!

Nemrégiben zárult a 2013-as VOLT Fesztivál, melyen egy vadonatúj rádió színeiben dolgoztam. Gasztronómiai műsoromban bemutattam a helyi étkezdéket.

VIP-étkeztetés

A fesztivál fontos vendégeinek étkeztetéséről a Pastrami étterem gondoskodott. Ha valaki kedveli az amerikai konyhát, azon belül New York lakosainak kedvenc szendvicsét, a pastramit – húsból készült, igen kiadós szendvicskülönlegességet –, az nem csalódhatott. A bennfentesek a legautentikusabb lehetőségek közül választhattak. A rádióban az étterem vezetői elmesélték, hogy a legelső alkalommal, amikor megbízták őket, jöjjenek és főzzenek nagy adag ételt a fontos vendégeknek, akkor egy lecsót készítettek, amely veszprémi lecsóként híresült el. Azóta minden évben, kötelező jelleggel visszavárják ezt a finomságot a szervezők!

Gréti és Oberna Sára, a Pastrami étterem képviseletében

Tudtad? A pastrami-hús tulajdonképpen marhaszegy, melyet először vastag fűszerkéregben, három réteg fóliával bebugyolálva érlelnek, majd nagyon lassú tűzön, órákig párolnak, egy napig hűtőben tárolnak, majd másnap megsütnek.

Piadina, a kenyértésztácska

A borfalu kedvenc étke a vaslapon összesütött piadina volt, mely nem más, mint az itáliai Emilia Romagna tartomány kenyérlepény-specialitása. A Casa Piadina tulajdonosa feleségével, nászútjuk során ismerkedett meg ezzel a pizzához hasonlatos, de élesztőmentes étellel. Beálltak egy helyi idős bácsika éttermébe, ahol elsajátították készítésének minden csínját-bínját. Hazatérve pedig elhivatottnak érezték magukat annak terjesztésére. A vékony lepénytésztaalap verziójába friss paradicsom, mozzarella és rukkola kerül. „Ragadozók” pármai sonkával vagy nápolyi szalámival is rendelhetik.

Lávaköves hot dog

A négy nap során nagyon sok emberrel beszélgettem a helyi étkezési lehetőségekről és egyértelműen a legtöbben a lávaköves hot dogot említették, mint a fesztiválok legjobb ételét. Először csodálkoztam ezen, de rádiónk egyik vendége, a Silenos kiadó vezetője, Horváth Kornél felvilágosított, hogy nekik ez volt a korábbi fesztiválokon is az egyetlen vitaminbeviteli forrásuk. A pult előtt ugyanis kisebb kínáló edényekből annyi zöldséget: uborkát, paradicsomot, paprikát szedhettek szendvicseikbe, amennyit szerettek volna.

Csorba a VOLT-ról

A sok szendvics és gyorsétel után jól esett egy csülkös csorbaleves a soproniak által legjobbnak ítélt étteremben. A hús és a zöldségek mellett a káposzta dominált. Pikantériáját a kapor, savanykás ízét a citrom adta, melyet egy kanál tejföllel ellensúlyoztak.

Jövő héten jön a megunhatatlan töltött paprika, addig is nézzenek utána a piadina vagy a pastrami készítésének.

Gréti

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek