Gréti ott VOLT!

Nemrégiben zárult a 2013-as VOLT Fesztivál, melyen egy vadonatúj rádió színeiben dolgoztam. Gasztronómiai műsoromban bemutattam a helyi étkezdéket.

VIP-étkeztetés

A fesztivál fontos vendégeinek étkeztetéséről a Pastrami étterem gondoskodott. Ha valaki kedveli az amerikai konyhát, azon belül New York lakosainak kedvenc szendvicsét, a pastramit – húsból készült, igen kiadós szendvicskülönlegességet –, az nem csalódhatott. A bennfentesek a legautentikusabb lehetőségek közül választhattak. A rádióban az étterem vezetői elmesélték, hogy a legelső alkalommal, amikor megbízták őket, jöjjenek és főzzenek nagy adag ételt a fontos vendégeknek, akkor egy lecsót készítettek, amely veszprémi lecsóként híresült el. Azóta minden évben, kötelező jelleggel visszavárják ezt a finomságot a szervezők!

Gréti és Oberna Sára, a Pastrami étterem képviseletében

Tudtad? A pastrami-hús tulajdonképpen marhaszegy, melyet először vastag fűszerkéregben, három réteg fóliával bebugyolálva érlelnek, majd nagyon lassú tűzön, órákig párolnak, egy napig hűtőben tárolnak, majd másnap megsütnek.

Piadina, a kenyértésztácska

A borfalu kedvenc étke a vaslapon összesütött piadina volt, mely nem más, mint az itáliai Emilia Romagna tartomány kenyérlepény-specialitása. A Casa Piadina tulajdonosa feleségével, nászútjuk során ismerkedett meg ezzel a pizzához hasonlatos, de élesztőmentes étellel. Beálltak egy helyi idős bácsika éttermébe, ahol elsajátították készítésének minden csínját-bínját. Hazatérve pedig elhivatottnak érezték magukat annak terjesztésére. A vékony lepénytésztaalap verziójába friss paradicsom, mozzarella és rukkola kerül. „Ragadozók” pármai sonkával vagy nápolyi szalámival is rendelhetik.

Lávaköves hot dog

A négy nap során nagyon sok emberrel beszélgettem a helyi étkezési lehetőségekről és egyértelműen a legtöbben a lávaköves hot dogot említették, mint a fesztiválok legjobb ételét. Először csodálkoztam ezen, de rádiónk egyik vendége, a Silenos kiadó vezetője, Horváth Kornél felvilágosított, hogy nekik ez volt a korábbi fesztiválokon is az egyetlen vitaminbeviteli forrásuk. A pult előtt ugyanis kisebb kínáló edényekből annyi zöldséget: uborkát, paradicsomot, paprikát szedhettek szendvicseikbe, amennyit szerettek volna.

Csorba a VOLT-ról

A sok szendvics és gyorsétel után jól esett egy csülkös csorbaleves a soproniak által legjobbnak ítélt étteremben. A hús és a zöldségek mellett a káposzta dominált. Pikantériáját a kapor, savanykás ízét a citrom adta, melyet egy kanál tejföllel ellensúlyoztak.

Jövő héten jön a megunhatatlan töltött paprika, addig is nézzenek utána a piadina vagy a pastrami készítésének.

Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?