Piadina recept

Piadina
Piadina
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az a nyomorult VB... Pár hetünk van még, mielőtt mindenki hazautazik, és mit csinálunk, együtt vagyunk? Ó, nem. Estefelé kiürül a város, síri csend honol az utcákon. A kocsmák tömve, mindenki a képernyőre tapad. Ilyenkor nem lehet hosszú estékbe nyúló közös vacsorákat szervezni. Ha túl korán kezdem? A konyha tele, mindenki meccset néz. Ha később állok neki az előkészítésnek? Nem készül el, míg az újabb meccs kezdődik.
Na, hogy a kecske is jól lakjon, a káposzta is megmaradjon, kellett valami jó áthidaló megoldás.
A piadina - Olaszország, pontosan EmiliaRomana tartomány lepénykenyere - tökéletes vacsora a rohanós hétköznapokra, és a VB idejére. Pillanatok alatt elkészül, nagyon finom, és szinte bármivel lehet tölteni. (Ha hagyománytisztelőek akarunk maradni, akkor pármai sonka, rukkola, mozzarella és paradicsom. Ja, és ha nincs manitobaliszünk, na bumm...sima fehérliszttel is elkészül...)

hozzávalók / 5 adag

A lepényekhez

A töltéshez

  • 20 dkg mozzarella (vékonyra szeleteve)
  • 25 dkg kolbász (vékonyra szeletelve vagy 24 szelet pármai sonka)
  • 3 nagy db paradicsom (vagy 10 dkg aszalt)
  • 10 dkg rukkola (vagy jégsaláta)

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: szendvics
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

olasz töltött lepénykenyér, sonkával-sajttal töltött olasz lepénykenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszeteket egy tálba szitáljuk.
  2. A száraz élesztőt, a sót hozzászórjuk, meglocsoljuk a tejszínnel, az olívaolajjal, és a tejjel.
  3. Pár percig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztává áll össze.
  4. 15 percig letakarva pihentetjük.
  5. A tésztából golflabdányi golyókat szakítunk. Először a kezünkkel huzigatjuk kicsit minden irányba, majd lisztezett munkafelületen, sodrófa segítségével nyújtjuk vékony, kb. palacsinta méretű lepénykékké.
  6. Újabb 10 percg pihentetjük, addig vékony karikára szeleteljük a kolbászt/ sonkát, a sajtot, a paradicsomot, és jégsalátát is felaprítjuk.
  7. A lepénykéket egy száraz teflonserpenyőben sütni kezdjük, pár percenként megforgatva. Mikor hólyagosodni kezd, és már nagyjából kemény, de még lehet hajlítani, pakolunk bele a szalámiból/ sonkából, sajtból, és a zöldségekből, majd félbehajtjuk.
  8. Ha az alsó része megsült (kemény, és barna foltok vannak rajta), megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük.
  9. Melegen tálaljuk.
  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 50 082
elküldve: 35
receptkönyvben: 1 323
elkészítve: 59/80
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judit6
Kif Lee / Judit6 v, 2015-12-06 14:58

Kedves Dacota,
Azon morfondírozom, hogy vajon fagyasztható-e a tészta? Vagyis nyilván az, de felengedés után használható-e :D

Ugyanis egy diétát folytatok, viszont a páromnak remek vacsi lenne ma, szerintem azonban kettőnél többel nem bír el.

Szerinted? :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2015-12-07 12:03

Hm...ez egy érdekes kérdés...elméletben szerintem működhet, hiszen a pizzatészta is fagyasztható. Én azt csinálnám, hogy kinyújtom, és a lapok közé teszek sütőpapírt. Így csomagolnám be, és akkor egyrészt egyesével ki tudod olvasztani, másrészt sokkal egyszerűbb kezelni. A fagyasztott kelt tészta ugyanis hajlamos "túlkelni" olvasztás közben. Ha van tapasztalat később, szívesen veszem!
Üdv,
Nóra

Judit6
Kif Lee / Judit6 v, 2016-01-24 18:47

No, megtapasztaltam. Ma került kiolvasztásra az egyenként fagyasztott "dolog" :)
A világon semmit sem rontott a helyzeten a néhány hetes fagyott állapot, Jééézusom, de finom volt most is :))

Pista39
Pista39 v, 2015-12-06 10:59

Kedves Nóra!
Nekem nagyon ízlik a lepénykenyér magában is. Nagyon jó ropogtatni csak úgy! A nan jut eszembe, de a te recepted összetevői miatt ezt jobb ropogtatni.
Üdvözlettel:
Pista

kovjuci
kovjuci szo, 2015-12-05 23:23

Kedves Dacota!
Nagyon tetszik ez a recept! El lehet készíteni valami gluténmentes liszttel is? Pl. kukoricaliszt? Vagy akkor ez már tortilla lap lesz? :)
Üdv, Juci

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2015-12-06 11:06

Szia!
Hm-hm...soha nem próbáltam még kukoricaliszttel, vagy más gluténmentes fajtával, úgyhogy nem tudok érdemi tanácsot adni...szerintem érdemes kísérletezni, mert valamelyikkel, kis változtatásokkal biztosan működik :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

márta66
márta66 h, 2015-12-07 11:59

Igen, működik, méghozzá jól ;-)) Én kipróbáltam, saját kezűleg. M.

morzsamorzsa
morzsamorzsa k, 2015-03-03 10:54

Kedves Dacota,
hétvégén ez volt a vacsoránk és mondhatom, hogy úúúúúristen :) Éppen volt a hűtőben eredeti pármai sonka, mozzarellaval, mini paradicsomokkal és jégsalátával turbózva! A párom jó minőségű belga sörrel és zöldségturmixszal öblítettem le és csak annyit szeretnék mondani, hogy: köszönjük, de nagyon :)
Üdv, Nóra

memilia
memilia v, 2014-12-07 09:03

Szia Nóra,
tegnap ez volt a vacsoránk. Nagyon szeretem a lapos kenyereket, azok valahogy mindig jól sikerülnek. :) Én sült szalonnával, cheddar sajttal és savanyított paprikával töltöttem. Nagyon finom lett. A maradékot ma reggelire fogjuk megenni, szintén valami finomsággal töltve.
Üdv
Emi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2014-12-08 14:23

Szia Emi!
Jól hangzik. :) ugye milyen kis finom? Én is azért szeretem, mert a tésztához való mindig van otthon, pillanatok alatt elkészül, és remek maradékhasznosító. :)
szép napot!
Puszi,
Nóra

Zs.u.zs.i
Zs.u.zs.i cs, 2013-06-27 19:54

Elkészítettem, nagy sikere volt! (Pedig nem is nyújtottam ki rendesen, inkább csak lapítottam, és "pufira" sült át a serpenyőben. Kettéhajtottuk, mint egy szendvicset. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra k, 2010-06-22 09:55

Kedves Mrs Smith!
Nagyon orulok; hogy izlett; a valtoztatasok meg nagyon jok, kulon orulok, ha valaki belekreativkodik a receptekbe!!!:)
Szep napot kivanok nektek
Udvozlettel:
Nora

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp h, 2010-06-21 23:12

Na, kedves Nóra, bevacsiztunk rendesen! Alig bírok mozdulni:-P Isteni volt, nagyon jó ötlet volt, hogy felraktad ezt a recit!:) Most az autentikusba hajló változatot próbáltuk ki - a hűtőszekrény tartalma határozta ezt meg - csak rukkola nem volt - ezért jégsaláta, plusz egy kis újhagyma, meg pecorino romano sajt, paradicsom, serano sonka, mozarella, bazsalikomlevelek darabolva. Amit jónak láttunk kiegészítésnek, persze ízléstől függ, jól jött egy kis só és bors a paradicsomkarikákra. Azzal is megtoldottam, utólagos engedelmeddel, a soparnik receptből kiindulva, hogy a sütés után a tetejét megkentem egy kis fokhagymás olívaolajjal. aztán nagy felbátorodva a következőnek már a belsejét is...:))) Nagyon-nagyon finom volt!!!! Nagyon köszönjük a receptet! A legjobbakat: Mrs Smith

Gargoyle
P. / Gargoyle h, 2010-06-21 15:00

Én is csatlakozom! :-))) Kitartás! :-)
A recept mentve! Kipróbáljuk.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2010-06-21 19:22

Sziasztok!
Koszonom a sok kedves hozzaszolast es a kiemelest is. Remelem mindenkinek izleni fog, es a ferfiakat meg legalabb a fogyasztas idejere ki tudjuk robbantani a kepernyo elol :]
puszi es a legjobbakat:
Nora

Bia
Bogi :o) / Bia h, 2010-06-21 13:53

Tudtam!Tudtam!Még nem is láttam a szakács nevét,éreztem hogy ez csak te lehetsz Nóra!Nagy rajongója vagyok ezeknek a kenyérkéknek,mindenfélét szeretek kipróbálni.Köszi.Üdvözlettel:Bogi

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry h, 2010-06-21 13:52

Jajj de imádom én ezt!!!! A nyaralás jut eszembe, amikor délben,, jövet-menet a tengerpart felé-felől lecsúszik egy jó kis piedina olvadó sajttal....jujjjjjjjj és hol van még a július...:(
Köszi a recptet, el is mentettem jól.
Juci

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp h, 2010-06-21 13:50

Mmm, szeretem!:)) Mentettem! :)) Kitartás Nóra, ismerős a helyzet, de: Nincs minden évben VB! :-D A legjobbakat: Mrs Smith

825