Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Végre megtanultuk, hogyan kell tökéletes tésztát főzni, erre kiderül, hogy elkezdhetjük elsajátítani egy másik mediterrán nemzet ételeinek elkészítését. A TasteAtlas, a hagyományos nemzetiségi ételeket, recepteket és alapanyagokat gyűjtő és bemutató utazós oldal nemrég hirdette ki a 2024-25-ös díjait, és kiderült, tavaly a görög konyha nyerte el a legtöbbek tetszését, ezzel letaszítva az olasz gasztronómiát az első helyről. A 15,478 ételre leadott 477,287 felhasználói értékelés alapján a görög ételek kapták a legmagasabb átlagpontszámot, megelőzve az olasz, a mexikói, a japán és még a francia (c'est la vie) ételeket is. De lássuk be, nem hibáztathatjuk a tömegeket a görög konyha iránti rajongásért. A sajtoktól az olívaolajon át a gyümölcsökig Görögország legfinomabb termékeit az egész világon napi szinten fogyasztják.

Olajbogyó és feta
Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Ráadásul, mivel Görögország szigetekből áll, rengeteg különböző regionális konyha jellemzi, ami még több kóstolni- és felfedeznivalót jelent. Nem meglepő, hogy a TasteAtlas 10 legjobb éttermi régiója közül négy Görögországban található, nevezetesen a Peloponnészosz, a Kükládok, Kréta és Macedónia.

Az ország legmagasabban értékelt éttermei közé tartozik a To Antikristo Krétán, a Taverna Vasilas Vasileios az ország szárazföldi részén és a Taverna Ninos Korfun – írja a TasteAtlas.

Az útikalauz díjazottjai között szerepelnek Görögország legjobb gourmet élelmiszertermelői is, ami segít eligazodni a nagy választékban. Az Aphrodite például a világ legjobb méztermelőjeként, a Kidonakis Bros pedig a világ egyik legjobb olívaolaj-termelőjeként végzett az élen – mindkettő megrendelhető online is.

Pita, tzatziki, paradicsom
A görög konyha és annak ízei nyertek

A TasteAtlas önmagát „az ízek enciklopédiájának” nevezi, és ennek megfelelően világszerte gyűjti a felhasználók véleményeit a nemzeti ételekről, italokról, alapanyagokról és éttermekről. Az online kalauz ezeket az információkat felhasználva hirdeti ki az adott évben legjobbra értékelt ételeket.

Görög újévi sütemény

A vasilopita, vagyis a görögök újévi süteménye egy egyszerű és könnyedén elkészíthető piskóta. Tökéletes párosítás a szilveszteri pezsgővel, előnye pedig, hogy bármilyen ízzel ...

Gombagyros tejmentes tzatzikivel

Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper ...

Az olaszok csak hajszállal maradtak le

Bár idén a görög konyha került az élre, nem beszélhetünk elsöprő győzelemről, az olasz konyha épp csak egy hajszálnyival maradt le. Míg a görög gasztronómia átlagos összértékelése 4,6 csillag volt, az olasz konyha 4,59 csillaggal zárt.

Az olasz konyha után a mexikói, a spanyol, a portugál, a török, az indonéz, a francia, a japán és a kínai konyha került az első tízbe.

Érdekesség, hogy a legjobb ételeket kínáló városok tízes listájára egyetlen görög város sem került fel. Az első három helyezett Nápoly, Milánó és Bologna lett, így ki tudja, jövőre talán ismét Olaszország kerül az élre.

Forrásunk volt.


Ha szeretnél képben lenni, mi vár rád 2025-ben:

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...